Večernji list - Hrvatska

Izliječene od korone jako teško vraćamo u normalan život

Liječnik Piero Clavario iz Italije o centrima za oporavak od posljedica bolesti, kao što su PTSP i mišićna slabost

-

i dosad smo ih i vidjeli određeni broj, ali ne onoliko koliko smo očekivali. Glavno je pitanje osjećaju li se ljudi nakon COVID-19 normalno ili su njihovi kapaciteti reducirani i zašto. Odgovor je da većina ima simptome, i one psihološke, te oko 15 posto njih posttrauma­tski stresni poremećaj. Većina ih ima smanjene funkcional­ne kapacitete, smanjene kapacitete za tjelovježb­u i tomu je uglavnom razlog gubitak snage u mišićima – objašnjava nam ovaj liječnik. Dodaje da se, unatoč manjem broju posljedica koje je virus ostavio na plućima od očekivanih, pacijenti jednostavn­o ne osjećaju dobro što on pripisuje, prema dosadašnje­m iskustvu, upravo gubitku snage i problemima s mišićima. Dobra je vijest, kaže, što se tijekom rehabilita­cije mogu dosta brzo oporaviti i dodaje da ljude treba upozoriti da se nakon infekcije koronaviru­som mogu osjećati loše, ali da to neće trajati zauvijek. – Rehabilita­cija i tjelovježb­a mogu puno pomoći i ubrzati oporavak, skratiti vrijeme potrebno za oporavak – poručuje dr. Clavario. Osim posljedica za mentalno zdravlje, taj fizički osjećaj umora, slabosti i manjka energije prema iskustvu rada ove “postkorona” ambulante može se riješiti rehabilita­cijom.

Neurološke posljedice

Ono što se u posljednje vrijeme često napominje, nakon jednog stručnog rada, neurološke su posljedice koje ostavlja COVID-19, za koje dr. Clavario još ne može dati jasan zaključak, ali za što također postoje određene sumnje. U svakom slučaju pacijenti koji se nakon ove infekcije ne osjećaju, da tako kažemo, svojima, u ovoj rehabilita­ciji inicijalno prolaze istu proceduru u startu.

– Zapravo u početku nismo ni sami znali kakve će potrebe ovi pacijenti trebati pa ovo nije program jednog odjela, nego većine svih odjela bolnice. Osnovna evaluacija ovih pacijenata započinje kliničkim pregledom te psihološko­m procjenom. U istom danu pacijenti također prođu EKG, ultrazvuk prsnog koša, šestominut­ni test slobodnim hodom, test procjene mobilnosti i ravnoteže, stabilomet­riju, mjerenje maksimalne snage kvadriceps­a, spirometri­ju, kardiopulm­onarni stres-test, test za difuzijski kapacitet za ugljikov monoksid – navodi dr. Clavario proceduru kojom svi izliječeni od COVID-19 u ovoj bolnici započinju put svojeg oporavka.

 ??  ?? POSTKORONA TIM Dr. Clavario sa suradnicim­a u “postkorona odjelu”, u kojem pomažu onima koji su preboljeli COVID-19
POSTKORONA TIM Dr. Clavario sa suradnicim­a u “postkorona odjelu”, u kojem pomažu onima koji su preboljeli COVID-19

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia