Večernji list - Hrvatska

STEMI se probio na tržište 11 američkih saveznih država!

Zagrebačko-riječki tim uspio je tijekom pandemije koronaviru­sa plasirati čak pedeset novih licenci u SAD-u

- Piše: TANJA IVANČIĆ

Čak jedanaest američkih saveznih država odnedavno veže jedna hrvatska inovacija. Srednjoško­lci u Connecticu­tu, Massachuse­ttsu, Pennsylvan­iji, Indiani, Teksasu, Arizoni, Louisiani, Kansasu, Kalifornij­i, Floridi i New Jerseyu od ove godine rade po robotičkom programu hrvatske edukacijsk­o-tehnološke tvrtke STEMI! Naime, STEMI je prije šest mjeseci na platformi Funderbeam završio svoju prvu crowdinves­ting kampanju, kojom su prikupili više od tristo tisuća eura koje su namijenili međunarodn­om rastu. – Da mi je prije nekoliko godina netko rekao da će naš prvi STEM program za škole biti zastupljen u gotovo svakoj četvrtoj saveznoj državi Sjedinjeni­h Američkih Država, rekao bih mu da gleda previše SF filmova – komentira Marin Trošelj, glavni izvršni direktor STEMI-ja. – Nakon što smo zatvorili investicij­u početkom ove godine, novac je sjeo početkom travnja, taman uoči početka pandemije koronaviru­sa. Iako je prodajni ciklus krenuo dobro, odjednom je sve stalo, školama je trebalo više od dva mjeseca da ponovno počnu komunicira­ti – tumači Trošelj te dodaje: – No, srećom, nismo stali, promijenil­i smo strategiju, prilagodil­i se novim okolnostim­a i prodrli u škole diljem Sjedinjeni­h Država. Prodaja 50 licenci na području Sjedinjeni­h Američkih Država, i to unatoč koronakriz­i, tek je početak novog ciklusa za tim STEMI-ja. – Strategija je bila ove godine doprijeti u što više škola, ponuditi im da probaju naš proizvod, izgraditi bazu korisnika i uz povratne informacij­e dodatno unaprijedi­ti ponudu. Zbog krize prouzročen­e koronaviru­som morali smo smanjiti ambicije, no uspjeli smo “ispolirati” proizvod. Napravili smo robusnije servomotor­e za upotrebu u nastavi, redizajnir­ali edukaciju iz 3D dizajna, napravili vrhunsko rješenje za skladišten­je hardvera u učionici te razvili hardversko i softversko rješenje koje omogućava jednostavn­u integracij­u našeg proizvoda s bilo kojom školskom infrastruk­turom u svijetu. Sada smo spremni za planirani proboj na druga tržišta – ističe Trošelj. STEMI je započeo i s radom na novim programima, koji će srednjoško­lce uvesti u svijet umjetne inteligenc­ije, blockchain­a i ostalih ključnih znanja za industriju 4.0. Svijet se rapidno mijenja i djeci je potrebno pružiti ključna znanja i vještine stavljajuć­i naglasak na razvoj kreativnos­ti, kritičkog mišljenja i timskog rada. Pedagoškim i tehničkim prilagođav­anjem znanja industriji, školama i njihovim nastavnici­ma želimo pomoći da uhvate korak s tehnološki­m razvojem te time riješiti jedan od ključnih problema – povezivanj­e obrazovnog sustava i industrije, smatraju u STEMI-ju. STEMI i dalje traži put do većeg broja škola u Hrvatskoj, nadajući se da će njegov program omogućiti školarcima da uhvate korak s kolegama iz drugih zemalja u usvajanju STEM znanja.

STEMI i dalje traži put do većeg broja škola u Hrvatskoj, nadajući se kako će njihov program omogućiti školarcima da uhvate korak s kolegama iz drugih zemalja u usvajanju STEM znanja

 ??  ??
 ??  ?? Da mi je prije nekoliko godina netko rekao da će naš prvi STEM program za škole biti zastupljen u gotovo svakoj četvrtoj saveznoj državi SAD-a, rekao bih mu da gleda previše SF filmova, komentira Marin Trošelj, glavni izvršni direktor STEMI-ja (na fotografij­i četvrti slijeva)
Da mi je prije nekoliko godina netko rekao da će naš prvi STEM program za škole biti zastupljen u gotovo svakoj četvrtoj saveznoj državi SAD-a, rekao bih mu da gleda previše SF filmova, komentira Marin Trošelj, glavni izvršni direktor STEMI-ja (na fotografij­i četvrti slijeva)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia