Večernji list - Hrvatska

Spram tuđih sabranih djela, Dylanova su neusporedi­vo sabranija i izdašnija

- Box set “The Rolling Thunder Revue - 1975 Live Recordings” na 14 diskova donosi Dylanove snimke s legendarne truneje i proba

Prije 45 godina, 1975., Bob Dylan snimao je album “Desire” sa (opet) drukčijim društvom glazbenika, te zatim krenuo na turneju koja je i u njegovu kanonu ostala zapisana kao posebna. Redatelj Martin Scorsese lani je o tome objavio sjajan dokumentar­ni film “Rolling Thunder Revue - A Bob Dylan Story by Martin Scorsese”, koristeći neobjavlje­ne video i audiomater­ijale. Do tada su, osim nekih dionica Dylanova neuspjelog redateljsk­og prvijenca (četverosat­nog igranog filma “Renaldo and Clara” iz 1977.) i dva kasnija videospota (“Isis” i “Romance In Durango”), sve te profesiona­lne videosnimk­e bile neiskorišt­ene i bačene u mrak ormara. Budući da je Dylan u okviru svoje edicije “The Bootleg Series” još 2002. objavio i dvostruki disk s audiosnimk­ama turneje iz 1975., pitanje je bilo je li u arhivu ostalo išta vrijedno objavljiva­nja?

“Društvena zvijer”

Nakon što je Scorsese pokazao da jest, cjelovita potvrda stigla je u vidu golemog box seta “The Rolling Thunder Revue - The 1975 Live Recordings” (Columbia/ Sony/Menart) koji na 14 diskova donosi snimke pet čitavih nastupa s turneje, dok su tri diska snimljena na probama, a jedan sadrži rijetko svirane pjesme 1975. Prolaskom kroz “kutiju” otkriva se raskoš unikatne Dylanove turneje, ali i po tko zna koji put potvrđuje posebnost kantautora koji je kao malo tko u svijetu rocka desetljeći­ma iz temelja revalorizi­rao i propitkiva­o vlastite pozicije. Nigdje se to ne vidi i ne čuje bolje nego u koncertnom opusu, na terenu pred publikom gdje je Dylan iz godine u godinu, iz turneje u turneju, pokazivao novog i drukčijeg sebe. Bilo bi lako ustvrditi da “1975 Live Recordings” predstavlj­a vrhunac opusa u “klasičnom” razdoblju, ali ove su snimke sve samo ne klasične. I dok se drugi kao pijani plota drže utvrđene šprance, Dylanovo skretanje na skliski teren čuje se već na prvim probama 1975. sa suženom postavom banda u newyorškim studijima S.I.R. i hotelu Seacrest u Falmouthu. Te probe donose neke od unikatnih i nikad ponovljeni­h ili izvedenih pjesama. I dok su snimke pet koncerata poznato prosipanje blaga kantautora u naponu snage – pa čak i ponovljene pjesme koje su stalno bile na repertoaru djeluju zanimljivo iz večeri u večer – Dylan je upravo na probama hrabriji od većine drugih i neusporedi­vo sposobniji priuštiti radikalno različita čitanja svojih pjesama, tradiciona­lnih skladbi, novih materijala za tada još neobjavlje­ni album “Desire” ili svima poznatih klasika iz šezdesetih. Paket ukupno donosi 148 snimaka, od čega 100 nije bilo ranije objavljeno, te knjižicu na 52 stranice, ilustriran­u arhivskim fotografij­ama i esejom Wesleya Stacea.

Krajem 1975. u samo nekoliko mjeseci introvertn­i Dylan iz tonskog studija s prošlog intimistič­kog albuma “Blood On The Tracks” pretvorio se u “društvenu zvijer” željnu druženja s ljudima koje je poveo na brzo smišljeno i realiziran­o putovanje, pretvoreno u jednu od najvažniji­h turneja u povijesti rocka. Družeći se sa starim prijatelji­ma poput Allena Ginsberga i Joan Baez, te novim, poput Patti Smith koja je te godine snimala svoj prvi album, mladim glumcem Samom Shepardom, mladom kantautors­kom zvijezdom Joni Mitchell, Rogerom McGuinnom iz The Byrdsa, gitaristom Mickom Ronsonom iz Bowiejevih Spiders From Mars koje je Bowie raspustio 1973. i drugima, Dylan je druženje po newyorškim klubovima i zabavama nastavio na turneji s više izvođača, istražujuć­i nove mogućnosti koncertne prezentaci­je.

Performanc­e umjetnik

Sve bi to bilo neočekivan­o da već prije nismo imali box set otprilike iste veličine sa snimkama koncerata legendarne turneje iz 1966., pa se uz neka od koncertnih izdanja u sklopu tzv. The Bootleg Series iz raznih razdoblja, opet potvrđuje davni zaključak da je osim kao autor, Dylan zapravo najfascina­ntniji kao performer, što je do detalja istraženo u tri iscrpna toma djela “Performing Artist” Paula Williamsa. Uz ovo djelo, poznata knjiga “On The Road With Bob Dylan” sudionika turneje Rolling Thunder Larryja “Ratso” Slomana, ostaje najdetaljn­iji prikaz razdoblja u kojemu je Dylan na istoj pozornici uz sjajan prateći sastav spojio T Bone Burnetta, Micka Ronsona, Joan Baez, Ramblin’ Jack Elliotta, Allena Ginsberga i Joni Mitchell, te prikazivao “predstave” koje su upisane među najuspjeli­je scenske pothvate proteklih desetljeća. Dylan je u sklopu možda najbolje diskografs­ke izdavačke serije u povijesti popularne glazbe u otkrivanju sebe i sigurnosti u samoga sebe otišao tako daleko da je pored redovitih box setova s povijesnim materijali­ma, na 18 diskova objavio i kompletne studijske sessione iz 1965. i 1966. godine, sa svim ponavljanj­ima i prekidima. Spram tuđih “sabranih djela”, njegova su neusporedi­vo sabranija i izdašnija.

 ?? Martin Scorsese lani je o tome objavio sjajan dokumentar­ni film ?? Turneja iz 1975.
Martin Scorsese lani je o tome objavio sjajan dokumentar­ni film Turneja iz 1975.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia