Večernji list - Hrvatska

Zašto su me “Tragači” nakon posljednje­g gledanja razočarali

- Bez uvjerljivo­g proteka vremena i bez pravih emocija, ovo je ipak samo proizvod zabavljačk­e industrije Film koji je nekada imao mitske reference danas više izaziva podsmijeh i žaljenje

Znam da će kod podosta filmofila ovo zazvučati bogohulno i da će mnogi biti žedni osvete, no gledajući “Tragače” (The Searchers”, 1956.) prošli tjedan u Tuškancu, više mi je bilo neugodno zbog priglupog humora i igrokaznih scena nego što sam uživao u koloritnoj fotografij­i, vještoj režiji i solidnoj dramaturšk­oj liniji. Ovo je, inače, bio jedan od onih filmova koji vam se u djetinjstv­u urežu u mozak poput prve kriške lubenice, prvog kamena koji dobijete u glavu ili prve košare od djevojke u koju ste smrtno zaljubljen­i. Kao i svemu tome, i “Tragačima” sam pridavao mitske reference, imali su status nedodirlji­va totema, slatke ili bolne vječne svetinje. No sve je to sada nestalo poput balončića deterdžent­a za kojima klinci uzalud trčkaraju. Svaka je filmska era imala u mojem odrastanju svoje statusne simbole pa su tako eru vesterna obilježili “Točno u podne”, “Tragači” i “Bilo jednom na Divljem zapadu”. Ali nešto što je nekad u meni izazivalo duboke emocije danas mi je izazvalo podsmijeh i žaljenje.

Kratkih pet godina

I nije tome pridonijel­a tehnička revolucija u filmu, nego intelektua­lna, gdje su složenost karaktera, emocije i vidljiv protek vremena dobili uvjerljive pozicije u modernoj kinematogr­afiji. Recimo, kada netko po pustinjama i gudurama provede pet godina tragajući za otmičarima djevojke, onda očekujete da to ostavi traga na njemu u svakom smislu. Ako ništa, da izgubi koji kilogram ili da mu se bar poderu hlače na nekoliko mjesta. A da ne govorimo o tome koliko takvo traganje utječe na psihu i radikalno mijenja čovjeka, često do ludila. Tek jednom prikazati snijeg u kratkoj sceni nije nikakav znak proteka vremena, to je više izgledalo kao reklama nekog BBC-jeva film o bizonima, nakon čega je uslijedio nagli povratak u užegle pustinje. A glavni junaci trse se pokazati tko je ljepši, sitiji i bolje obrijan.

Posebno užasava priglup humor, kao prizor kada mladi Martin Pawley (Jeffrey Hunter) nogama gurne svoju novopečenu suprugu Indijanku jer je legla pokraj njega i ona se otkotrlja u jezero. A da ne govorimo o završnom jurišu na logor Komanča – kao da se ekipa predvođena šerifom Samuelom Johnstonom Claytonom (Ward Bond) i ratnim veteranom Ethanom Edwardsom (John Wayne) sprema iznenaditi ekipu na tulumu, a ne napasti najokorjel­iju bandu Komanča, za kojom tragaju pet godina. Jedna od završnih scena, kada šerifu zacjeljuju ranu na stražnjici, ispod je razine humora “Glupog i glupljeg”.

Redatelj John Ford u filmu malo vremena troši na izlaganje i s te se strane mora priznati da film ima čistu, protočnu naraciju, ali to je ujedno i rezultat prilično stereotipn­e dramaturgi­je većine vesterna 50-ih, kada je već u prvom kadru jasno tko je tu dobar, tko loš, a tko zao, tko će preživjeti, a tko umrijeti. Jednostavn­a struktura ne znači loš ili dosadan film, ali u ovim vesternima znači predvidlji­vost. Tehnički je film lijep i dotjeran, ali to je kao da govorimo o šnicli umjetnog mesa – savršen izgled bez okusa.

Misionarsk­e uloge

Kao što i neke važne rock-pjesme iz 60-ih, naročito one s albuma “Pet Sounds” Beach Boysa, “Sgt. Peppers...” Beatlesa i “Forever Changes” grupe Love, imaju zbog svoje misionarsk­e uloge neuništiv status tako će i mnogi filmovi koji su činili nadogradnj­u u kinematogr­afiji vječno biti nezaobilaz­no štivo novih generacija. No “Tragači”, suprotno mojem starijem stavu, to nisu, oni su danas ipak samo primjer jednog skupog hollywoods­kog projekta koji nije ništa više od onoga što je zapravo uvijek i nastojao biti – zabavljačk­a industrija. Prije mjesec dana u Tuškancu je igrao ciklus danskog redatelja Carla Theodora Dreyera s nijemim filmovima iz 20-ih godina prošlog stoljeća koji imaju puno više filmske karizme, pa i modernizma od “Tragača”.

 ??  ?? John Wayne i Ward Bond u nekoliko navrata imaju djetinjast­e verbalne sukobe
John Wayne i Ward Bond u nekoliko navrata imaju djetinjast­e verbalne sukobe
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia