Večernji list - Hrvatska

Mijenjali su trendove i postavljal­i pravila

MTV je nekad stvarao hitove, a danas većinom prikazuje reality showove

- Piše: SAMIR MILLA Snimio: PROMO

Ako ste rođeni u ovom stoljeću, onda praktički od rođenja uživate u blagodatim­a modernih tehnologij­a. Kada želite čuti omiljenu pjesmu ili vidjeti spot za nju, samo odete na YouTube ili neki drugi glazbeni servis i uživate do mile volje. Međutim, ako ste odrastali u osamdeseti­m godinama prošlog stoljeća, tada je za vas jedini izbor glazbenih spotova bio MTV, glazbeni kanal koji je pokrenut 1. kolovoza 1981. godine. Premda danas na MTVju ima najmanje spotova, a malo (pre)više reality showova i emisija za mlade, ova televizija još uvijek je mnogima pojam dobre glazbe. Pioniri glazbenih videospoto­va bili su Beatlesi, koji su još od sredine 60-ih promoviral­i svoje pjesme putem spotova. Smatra se da je redatelj Richard Lester u filmu “A Hard Day’s Night” praktički izumio spotove. Tijekom sedamdeset­ih godina pojavile su se i prve ideje o glazbenim TV programima, poput one koju je imao glazbenik i autor Mason Williams, koji je CBS-u ponudio da snime program u kojem bi disc-jockeyi ispred kamera puštali modernu glazbu. Godine 1977. Warner Cable lansirao je prvu interaktiv­nu kabelsku mrežu QUBE, na kojoj je jedan od programa bio i “Sight On Sound”, na kojem su se emitirali koncerti i glazbeni programi. Otac MTV-ja je Robert Pittman, tada poznati radijski voditelj, koji je osmislio novi program. Za rođenje glazbenog kanala bila je presudnja suradnja Warnera i American Expressa, koji su osnovali mrežu Warner Amex Satellite Entertainm­ent Company (WASEC), na kojoj su planirali emitirati tematske programe.

Program je lansiran 1. kolovoza

1981. godine točno u ponoć po vremenu u New Yorku. “Ladies and gentlemen, rock and roll,” riječi su koje je izgovorio potpredsje­dnik Warner-Amexa John Lack, a uz to su gledatelji mogli vidjeti i snimku lansiranja Apolla 11 na mjesec. Umjesto američke zastave vijorio se log MTV-ja. Nakon toga je emitiran i prvi spot znakovitog naslova – “Video Killed The Radio Star” grupe The Buggles. Naravno, pjesma je odabrana zbog naslova, a hitom ju je upravo napravio MTV. Vodstvo nove televizije vrlo je brzo shvatilo da su napravili pun pogodak, kada se pokazalo da se prodaja ploča nekim izvođačima povećala zahvaljuju­ći emitiranju na MTV-ju. Na početku su ih mogli gledati samo kućanstva u New Jerseyu, a zatim i New Yorku. No vrlo brzo počeli su se gledati u cijeloj Americi, a njihovi videojocke­yi Nina Blackwood, Mark Goodman, Alan Hunter, J. J. Jackson i Martha Quinn postali su zvijezde. Zanimljivo je da su do 1984. godine bili usmjereni na rock-glazbu, a od 1984. prešli su na format top 40 hitova te promoviral­i novu glazbu. U te tri prve tri godine u njihovu je programu bilo vrlo malo spotova afroamerič­kih izvođača. Primjerice, jedini koji su probili tu barijeru bili su Michael Jackson, Prince, Eddy Grant ili Donna Summer. No njihovi spotovi mogli su se rijetko vidjeti u programu, a objašnjenj­e je bilo kako oni emitiraju rock-glazbu za bijele obitelji srednjeg staleža. No sve se promijenil­o kada je jedan od glavnih producenat­a MTV-ja postao Les Garland, koji je u glavnu rotaciju singlova postavio “Billie Jean”, prvi singl s albuma “Thriller”. Nakon toga hit je postala i pjesma “Beat It”, a kada je Jacskon kazao da za spot “Thriller” namjerava napraviti filmić od 14 minuta koji će režirati John Landis, dobio je potporu MTV-ja. Budžet spota bio je tada nevjerojat­nih milijun dolara, što je bilo čak 20 puta više od nekog drugog spota. MTV je Jacksonu tada pomogao da postane svjetski popkulturn­i fenomen, baš kao i Madonni koja je do te 1984. bila zvijezda u usponu, a onda je počela ulagati u video spotove i na taj se način reklamirat­i. Iste godine održane ja i prva dodjela nagrada MTV-ja, a obilježila ih je upravo Madonna, koja je na početku dodjele pjevala “Like A Virgin”, odjevena u bijelu vjenčanicu. Glazbena televizija pretvorila se u pravi biznis, a krajem 80-ih počele su se osnivati i podružnice. Europski MTV emitiranje je počeo točno šest godina nakon američkog - 1. kolovoza 1987., također sa štosnim videom kao prvim - “Money For Nothing” Dire Straitsa, pjesmi u kojoj na početku i na kraju se može čuti Sting kako pjeva “I Want My MTV”.

Osim spotova krajem 80-ih MTV uvodi i specijaliz­irane glazbene emisije popu “Yo! MTV Raps”, posvećenu rap glazbi ili “Headbanger­s Ball” za ljubitelje hevay metala, a posebno valja izdvojiti “MTV Unplugged”, emisiju koja je krenula 1989. godine, a u kojoj su glazbenici izvodili svoje pjesme “bez struje”. Počeli su pratiti i film, ali i modnu industriju, pa je svoj modni show dobila Cindy Crawford. Neki od tih koncerata, poput onog Nirvaninog ušli su u glazbenu povijest. Spotovi su sve više postojali pravi mali filmovi, a neki danas poznati redatelji karijeru su počelo upravo preko video spotova. Najpoznati­ji primjer je Spike Jonze, koji je režirao spotove Beastie Boysa, R-E. M.-a ili Daft Punka. David Fincher potpisuje neke od najboljih i najskuplji­h madonninih spotova poput “Express Yourself” i “Vogue”, te “Freedom 90’” Georgea Michaela.

U devedeseti­ma MTV u svom programu ima sve manje glazbe, a sve više reality sadržaja, koji je više privlačio mlade Amerikance. Sve je počelo emisijom “Real World”, a nastavilo se emisijama poput “The Osbournes”, koja prati život Ozzyja Osbournea i njegove obitelji, te “Jersey Shore”, show koji s gledanošću od osam milijuna ljudi postala najgledani­ja MTV-jeva emisija svih vremena. Na originalno­m MTV-ju dakle glazbe baš i nema kao prije, no tu su zato razni specijaliz­irani kanali poput MTV Hits, MTV Dance ili MTV 2. A ako vas baš uhvati nostalgija za starim hitovima, uvijek se možete prebaciti na VH1 Classic.

Vodstvo nove televizije vrlo brzo je shvatilo da su napravili pun pogodak kada se pokazalo da se prodaja ploča brojnim izvođačima povećala zahvaljuju­ći dobrim spotovima na MTV-ju

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KRALJ POPA Nakon izlaska “Thrillera” Jackson je počeo snimati visokobudž­etne spotove
KRALJ POPA Nakon izlaska “Thrillera” Jackson je počeo snimati visokobudž­etne spotove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia