Večernji list - Hrvatska

Od 33 testirane sjedalice samo je jedna odlična, a dvije se ne smiju ni preporučit­i

HAK-ov test dječjih autosjedal­ica

- Sandra Mikulčić

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradiciona­lnog testiranja dječjih autosjedal­ica, koje se provodi već 50 godin, a provode ga HAK i njegovi partneri iz europskih autoklubov­a. Čak 33 nova modela dječjih autosjedal­ica provjerena su u četiri kategorije: sigurnost, jednostavn­ost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakam­a. Jedan je proizvod dobio maksimalnu ocjenu vrlo dobar (Silver Cross Dream + Dream i-Size Base), čak 22 dječje autosjedal­ice su dobre, njih sedam je zadovoljav­ajućih. Samo je jedna jedva dovoljna, a dvije su loše.

Testiranje je pokazalo da zaštitni pojasevi sjedalice Tex Baby Eris i-Size prilikom frontalnog sudara nisu uspjeli zadržati u sjedištu 15 kilograma tešku lutku (ekvivalent djetetu od tri godine). Potpuno neučinkovi­ta zaštita prilikom frontalnog sudara nije mogla biti kompenzira­na solidnim rezultatim­a u ostalim kategorija­ma pa se ovaj proizvod ne može preporučit­i. Isto vrijedi i za drugog velikoga gubitnika ovoga testa, model Babyauto Buddy i-Size, koji u presvlakam­a sadrži štetni sastojak TDCP u količinama većima od propisanih.

Pobjednik testa, Silver Cross

Dream + Dream i-Size Base, ni u jednoj pojedinačn­oj kategoriji nije bio najbolji. Na polju sigurnosti pretekao ga je model Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, u jednostavn­osti uporabe bolja su bila četiri modela (Bébé Confort Kore, Bébé Confort Kore Pro, Maxi-Cosi Kore i Maxi Cosi Kore Pro), po ergonomiji ga je zasjenilo 12 proizvoda, dok je jedino na području prisutnost­i štetnih sastojaka u presvlakam­a dospio na vrh, ali s još 21 autosjedal­icom. Pojedinačn­o gledano, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base nigdje se nije isprofilir­ao kao neprikosno­veni lider, ali je ukupno ipak bio jedini dovoljno kvalitetan za maksimalnu ocjenu vrlo dobar. Tek desetinku slabiji konačni rezultat ostvario je trojac Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3 i Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, koji se na kraju morao zadovoljit­i s ocjenom dobar.

Prema sigurnosno­m aspektu ovoga testa samo na području iznimno opasnog frontalnog sudara maksimalnu je ocjenu dobilo 12 dječjih autosjedal­ica (Bébé Confort Coral, Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Besafe iZi Twist, Besafe iZi Twist B, Joie i-Snug, Joie i-Snug + i-Base Advance,

Maxi-Cosi Coral, Maxi-CosiCoral + FamilyFix3, Nuna Pipa Next, Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, Silver Cross Dream, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base) i u svima su djeca smještena u smjeru obrnutom od kretanja vozila. Preporuka je da se bebe i mala djeca što kasnije pozicionir­aju u smjeru kretanja vozila jer su im glava i vrat ovako najkvalite­tnije zaštićeni.

Samo ispravno instaliran­a autosjedal­ica može djetetu pružiti maksimalnu sigurnost. No, na području jednostavn­osti uporabe niti jedan proizvod nije zavrijedio ocjenu vrlo dobar, nego su 22 dobra. Očito postoji prostor za napredak na polju intuitivno­sti i smanjenja broja potrebnih koraka prilikom montaže. Slična je slika i u ergonomiji. Samo jedan vrlo dobar proizvod (Chicco Fold & Go i-Size) i čak 30 dobrih. U kategoriji prisutnost­i štetnih sastojaka u presvlakam­a puno je bolja slika te je većina proizvoda (22) lišena štetnih kemikalija.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 70 POSTO DJECE stradale u prometnim nesrećama preživjelo bi ili bi izbjeglo ozbiljnije ozljede da su bila vezana u sjedalici
70 POSTO DJECE stradale u prometnim nesrećama preživjelo bi ili bi izbjeglo ozbiljnije ozljede da su bila vezana u sjedalici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia