Večernji list - Hrvatska

MILANOVIĆ NE BI TREBAO ODLUKE STOŽERA DOVODITI U PITANJE, STANJE JE IZVANREDNO

-

Izvanredno stanje potkraj siječnja proglašeno u Italiji zbog koronaviru­sa, vlada premijera Giuseppea Contea do kraja srpnja htjela bi produljiti do 31. listopada. U utorak poslije podne će o tom prijedlogu raspravlja­ti Senat, a u srijedu Zastupničk­i dom.

Oporbeni desni centar drži kako vlada lijevog centra želi “držati Talijane pod ucjenom”. Ne postoji nikakva zdravstven­a opasnost, drže, premda se zaraza i dalje širi, istina u mnogom manjim razmjerima, i ljudi umiru, a drže i kako tim produljenj­em izvanredno­g stanja vlada želi “donositi i odluke koje nemaju nikakve veze s COVID-19”. U demokratsk­im zemljama izvanredno stanje se zbog prijetnje naciji proglašava vladinim zakonskim dekretom koji zatim usvaja parlament. Posljednji­h godina se takvo stanje proglašava zbog prirodnih nepogoda, ali i zbog zdravstven­ih opasnosti, odnosno epidemija i pandemija. Tijekom izvanredno­g stanja se praktički “pravna država” pretvara u “izvanredno stanje” tijekom kojeg su limitirane neke temeljne slobode, kao što je, primjerice, sloboda kretanja. Prema talijanski­m zakonima, tijekom izvanredno­g stanja

Silvije Tomašević Tijekom izvanredno­g stanja u državi su limitirane neke temeljne slobode, primjerice sloboda kretanja

odluke donosi civilna zaštita. Dakako da se o pandemiji koronaviru­sa konzultira­lo s virolozima i stručnjaci­ma, ali sve odluke o tome na kojoj razdaljini moraju biti osobe, kada će se što zatvoriti i otvoriti... donosila je ipak vlada dekretima. Vlada je usvajala pravila ponašanja za vrijeme pandemije i Conte je uvijek govorio kako za sve odluke preuzima odgovornos­t. Dakle, odluke o tome koliko osoba može biti na vjenčanju, na sprovodu i drugim okupljanji­ma, donosila je vlada nakon konzultaci­ja sa stručnjaci­ma. Tako se nije moglo napadati virologe, već vladu.

Predsjedni­k Zoran Milanović napao je Stožer, a ne Vladu, zbog odluka o broju osoba na vjenčanjim­a. Ne ulazeći čak ni u to je li Vlada donošenje odluka prepustila tijelu koje nije izabrano na izborima i na taj način prekršila ustavne odredbe (premda u slučaju izvanredno­g stanja dio zajamčenih sloboda biva ograničen), a posebno u vrijeme u kojem jača uvjerenje među nekima da je koronaviru­s prijevara, šef države, premda mu je uloga da brani Ustav, možda ne bi trebao dovoditi u pitanje donošenje odluka u, ponovimo, izvanredno­m stanju u kakvom je svijet, dakle i Hrvatska, zbog pandemije.

 ??  ?? O KORONI Grlić Radman sastaje se s slovenskim šefom diplomacij­e Logarom
O KORONI Grlić Radman sastaje se s slovenskim šefom diplomacij­e Logarom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia