Večernji list - Hrvatska

Jankovics prvi objavio završni izvještaj o financiran­ju promidžbe

-

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics prvi je od 50-ak sudionika parlamenta­rnih izbora koji je objavio završni izvještaj o financiran­ju svoje kampanje. Jankovics, koji je bio jedini kandidat za zastupnika mađarske manjine, prijavio je da su mu primici (vlastita sredstva) za promidžbu iznosili 115 tisuća kuna, a rashodi nešto manje od 112 tisuća kuna. Glavninu tog novca potrošio je na grafičke i tiskarske usluge, plakate. Nije se, navodi, oglašavao na televiziji, radiju i portalima, a donatora nije imao. Zahvaljuju­ći tome što je ušao u Sabor, Jankovics ima pravo na naknadu troškova od 135 tisuća kuna, no neće dobiti cijeli iznos, nego samo dio koji je stvarno potrošio, dakle 112 tisuća kuna, potvrđuju u Državnom izbornom povjerenst­vu (DIP).

Tijekom prijašnjih izbora znalo se dogoditi da pojedini sudionici izbora dobiju višestruko veću naknadu nego što su im bili stvarni troškovi, pa su na određeni način zarađivali na promidžbi.

Sa po 135 tisuća kuna država bi troškove izbora trebala nadoknadit­i HNS-u i NS Reformisti­ma koji su osvojili po jedan mandat, te zastupnici­ma manjina Furiju Radinu (talijanska), Vladimiru Bileku (češka i slovačka manjina), Veljku Kajtaziju (pet manjina) i Ermini Lekaj Prljaskaj, koja je ponovno izabrana za zastupnicu 12 manjina. Najveći iznos naknade – 8,9 milijuna – trebao bi dobiti HDZ koji je osvojio 66 mandata, Restart koaliciji trebalo bi pripasti 5,5 milijuna, DP-u Miroslava Škore 2,2 milijuna kuna, Mostu 1,1 milijun, strankama okupljenim oko platforme Možemo! 945 tisuća kuna, koaliciji SSIP, Fokus i Pametno 405 tisuća kuna, isto koliko i Pupovčevu SDSS-u.

 ??  ?? Karolina Vidović Krišto iz DP-a
ZA SKUP U SRBU
Karolina Vidović Krišto iz DP-a ZA SKUP U SRBU
 ??  ?? Ronilačka akcija na više lokacija ‘ZAJEDNO ZA ČIŠĆI JADRAN’
Ronilačka akcija na više lokacija ‘ZAJEDNO ZA ČIŠĆI JADRAN’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia