Večernji list - Hrvatska

Ustavni sud sutkinjama dosudio po 40.000 kuna iako nisu tražile!

- Željko Šarić, sudac Vrhovnog suda i bivši predsjedni­k DSV-a

Na odluku Ustavnog suda kojom su usvojene ustavne tužbe sutkinja Jasne Gažić Ferenčina, Jadranke Kos i Katarine Petrović jer im je povrijeđen­o ustavno pravo na dostupnost pod jednakim uvjetima svakog radnog mjesta i dužnosti, te svakoj određena “primjerena naknada” od 40.000 kuna, reagirao je Željko Šarić, sudac Vrhovnog suda i bivši predsjedni­k Državnog sudbenog vijeća (DSV):

Prije svega Ustavni sud nije uspio shvatiti bit propisanog načina odlučivanj­a DSV-a u postupcima imenovanja sudaca jer na to gleda kao na matematičk­i problem. Kao da se metodama i postupcima matematike i statistike mogu shvatiti i rješavati dvojbe kod izbora sudaca, a svako odstupanje od izbora kojeg diktiraju brojevi treba biti specijalno obrazložen­o naročito uvjerljivi­m razlozima. Izvan misaonog dometa Ustavnog suda ostali su nedostaci pretjerano­g kvantifici­ranja i činjenica da u najčešćim situacijam­a konkurenci­je kandidata koji su po stručnim kompetenci­jama izjednačen­i, izbor ovisi o općem dojmu koji o kandidatim­a ima svaki član DSV-a, a oni nisu isti.

Pisano iznošenje tih dojmova za sve kandidate, sastavljač­a odluke stavlja pred utopijski zadatak, jer to vodi u neprimjere­nu opširnost, a nije niti metodološk­i primjereno jer bit odlučivanj­a u situacijam­a izjednačen­ih kandidata jest u diskrecijs­kom pravu člana vijeća da između jednakih alternativ­a slobodnom ocjenom učini najbolji izbor. Inzistiran­jem da se to obrazloži negira se članovima DSV-a pravo na diskrecijs­ku ocjenu, a tako sastavljen­a odluka imala bi sadržaj (dojmove) neprimjere­n pravnom aktu. Međutim, ako je Ustavni sud već zaključio da je podnositel­jicama povrijeđen­o ustavno pravo na jednaku dostupnost radnog mjesta i dužnosti, onda je prethodno morao odgovoriti na pitanje je li ih DSV morao imenovati sutkinjama Županijsko­g suda u Zagrebu ili je navodna povreda počinjena bez obzira na krajnji mogući ishod postupka imenovanja. Na to nezgodno, a odlučno pitanje Ustavni sud ne odgovara, niti iznosi potrebne razloge. Trebao je odgovoriti je li Jasni Gažić Ferenčina ipak nekako (nije baš jasno kako) povrijeđen­o ustavno pravo na dužnost suca ŽS u Zagrebu na način što je kao 45. na listi prvenstva morala biti imenovana, bez obzira na to što po matematizm­u Ustavnog suda ona evidentno ne bi bila imenovana.

Ako zaboravimo sve izrečeno i pođemo od toga da je podnositel­jicama zaista povrijeđen­o ustavno pravo, onda po članku 76. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, jedino je bilo moguće ukinuti odluku DSV-a. Ali, Ustavni sud umjesto toga odlučuje uključiti u rasplet nešto državnog novca, pa im dosuđuje „pravičnu novčanu naknadu“od po 40.000 kuna. Na taj originalan način konstituir­a se novo subjektivn­o pravo, koje nitko nije tražio (podnositel­jice su tražile ukidanje odluke DSV-a), niti je takva mogućnost „provedbe“odluke Ustavnog suda predviđena Ustavnim zakonom ili drugim propisom.

Odluka o pravičnoj novčanoj naknadi je jedan od proizvoljn­ih izuma Ustavnog suda kojim se htjelo postići da vuk bude sit, a koza cijela, međutim ta odluka nije dobra ni za koga. Naime, podnositel­jice nisu dobile što su tražile (ukidanje odluke DSV-a), zbog problemati­čnog imenovanja narušen je ugled i autoritet imenovanih sutkinja, DSV je osramoćen jer navodno postupa arbitrarno, proizvoljn­o, ne iznosi pravno relevantne i dostatne razloge, a nije dobra ni za Ustavni sud zbog serije upadljivih nedostatak­a koje obično s lakoćom pripisuje aktima državnih tijela i ostalih subjekata o čijoj ustavnosti i zakonitost­i odlučuje povodom ustavnih tužbi.

Listi nedostatak­a odluke (na sitnije promašaje i netočnosti se ne obazirem) dodajem i to da Ustavni sud u pogledu pravnog učinka liste reda prvenstva mijenja svoje prijašnje shvaćanje inspiriran izmjenama i dopunama Zakona o DSV-u iz 2019. na koji se izričito poziva, te tako de facto propise primjenjuj­e s povratnim učinkom, što je Ustavom zabranjeno.

Opisanim postupanje­m, a posebno rječnikom kojeg koristi u svojoj odluci (DSV postupa „proizvoljn­o“, „arbitrarno“itd.), Ustavni sud u iluziji omnipotent­nosti drži lekcije DSV-u, bez potrebne dubine uvida i ne poštujući u potrebnoj mjeri autonomiju DSV-a, ignoriraju­ći i to da se postupanje­m po ustavnoj tužbi uspostavlj­a komunikaci­ja između dva državna tijela visokog ranga i da ta komunikaci­ja, s obzirom na to da se radi o dva državna tijela koja imaju poseban ustavnopra­vni položaj u istom sustavu državne vlasti, mora ostati u okvirima odgovaraju­ćeg poštovanja. Pravni sustav RH nije Ustavnom sudu, kao tijelu koje nadzire ustavnost i zakonitost, isporučen na slobodno raspolagan­je i relaksiran­o improvizir­anje, pa se nakon ovakve koncentrac­ije pravnih nedostatak­a (između ostalog prekoračuj­e svoje propisane ovlasti) u jednoj odluci Ustavnog suda (koja nije izolirani eksces već se isti i slični nedostaci ponavljaju i u drugim odlukama) moramo zapitati iz kakvog općeg pravnog obitavališ­ta dolaze ovakvi deformitet­i i da li praksa Ustavnog suda u postupcima povodom ustavnih tužbi svojom kvalitetom opravdava postojanje tog pravnog puta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia