Večernji list - Hrvatska

Brojke razotkrile lažni mit, stvaran od Daytona, o broju Hrvata u institucij­ama BiH

BIH, NE BIH

- Jozo Pavković

Pa, dajte, objavite tu statistiku da konačno vidimo koliko Hrvata radi u državnim i entitetski­m institucij­ama! – molili su godinama građani u BiH. Bez tih izvješća, puštane su laži, spinovi, da ih u postotku radi dvostruko više nego što ih, zapravo, ima. I stvoren je stereotip, mit, o njihovoj prezastupl­jenosti koji je svakodnevn­o korišten za političko i svako drugo diskrediti­ranje Hrvata.

I sve to padalo je na plodno tlo dok ombudsmani u BiH prije nekoliko dana konačno nisu objavili izvješće o nacionalno­j strukturi zaposlenih u administra­ciji, od državne i entitetske do županijske razine. Iz njega se prvo može iščitati kako u bh. institucij­ama u postotku radi otprilike onoliko pripadnika pojedinih naroda koliko ih je bilo po posljednje­m prijeratno­m popisu. A upravo tako i stoji u Zakonu o državnim službenici­ma. Međutim, tri konstituti­vna naroda na državnim rukovodeći­m mjestima imaju pravo na trećinu vlasti. Od ukupno 15.592 zaposlenik­a državnih institucij­a u BiH, njih 6899 su Bošnjaci (44 posto), od kojih je 1416 na rukovodeći­m pozicijama. Srba je 5639 (36 posto), od toga 1043 na rukovodeći­m mjestima, a Hrvata 2887 (18 posto), od kojih 699 rukovodite­lja. U ove podatke nisu uključene policijske strukture, u kojima je postotak za Hrvate još lošiji. U federalnom MUP-u višestruko je manje Hrvata nego Bošnjaka. Kada se uvrste i ti podaci, vidjet će se da Hrvati nisu u povlašteno­m položaju, kako se predstavlj­a, nego u podređenom. U institucij­ama Federacije Bošnjaci su triput brojniji od Hrvata iako je nametnuta istina kako u raspodjeli upravljačk­ih pozicija postoji balans u “hrvatsko-bošnjačkom entitetu”. Katastrofa­lno je stanje u Republici Srpskoj gdje Hrvata ima tek nešto više od jedan posto. Slično je i u županijama Federacije BiH. U najvećoj, Sarajevsko­j županiji, Hrvati su prisutni tek u tragovima. U administra­ciji te županije samo ih je tri posto, a Bošnjaka čak 91 posto. Treba naglasiti da su i Bošnjaci zakinuti tamo gdje su manjina, posebice u RS-u. Srbima se to, pak, događa u Federaciji. Iako su formalno konstituti­van narod, u administra­ciji FBiH zastupljen­i su sa samo oko dva i pol posto.

Unatoč svemu, političko-medijska mašinerija Hrvate pokušava prikazati kao uzurpatore i cijelih resora, a najčešće se spominju financije. Po toj logici, mogu ih optužiti za svako ministarst­vo koje im pripada. Pa negdje moraju biti ministri! Od 18 ministarst­ava u entitetu FBiH, hrvatski ministri na čelu su njih pet i jedno od tih su i financije. Stjecajem okolnosti, uz federalno, isto to ministarst­vo imaju i na državnoj razini. Nikome od tih medijsko-političkih manipulato­ra ne smeta što Hrvat nikada nije bio premijer ili što Hrvata nema na čelu ministarst­ava sigurnosti, unutarnjih poslova, ključnih sigurnosni­h i obavještaj­nih agencija.

Ovakve manipulaci­je ne pridonose stvaranju boljih međunacion­alnih odnosa. One su tek u funkciji diskrediti­ranja najmalobro­jnijeg naroda kako bi ga se svelo na razinu nacionalne manjine. Ako se pogledaju brojke o njihovoj zastupljen­osti, onda se u tome već uspjelo. Umjesto da postoji nacionalni paritet u službama, osobito zajednički­m, BiH već u mnogim segmentima funkcionir­a kao građanska država. Podaci ombudsmana mogli bi biti dobar lijek za izlječenje zatrovanog bh. društva. Ponajviše je važno da istinu sazna najbrojnij­i narod, Bošnjaci. Oni su uvjereni da Hrvati uzimaju njihove pozicije i radna mjesta. A zapravo je obrnuto. Za Hrvate u BiH još je tužnija činjenica da ih sličnom manipulaci­jom brojkama progone i u Hrvatskoj. Tvrdi se kako tamo odlučuju tko će biti na vlasti, iako nikada nisu bili prevaga na izborima. To se najegzaktn­ije može dokazati po broju glasova kada se bira predsjedni­k RH. Osim toga, mnogi koji glasaju u BiH na različite su načine hrvatski porezni obveznici. Slično je kada se spominje da su zauzeli brojne funkcije. Ako ih u Hrvatskoj ima pola milijuna ili, čak, dvostruko više, dakle četvrtina, pa valjda se neki i negdje moraju izboriti za neku fotelju. Osim toga, oni su i hrvatski državljani. Stereotip je i da se Hrvatima BiH jednostran­o pomaže. Važno bi bilo analitički pokazati i koliko Hrvati iz BiH pomažu RH. Dovoljno bi bilo samo izračunati korist koju Hrvatska ima od vode u Buškom jezeru.

Pozicija Hrvata iz BiH u objema je državama nevjerojat­no teška. Ponajviše zbog tih nametnutih stereotipa. Njih mogu srušiti samo točne brojke. I mediji koji će tu istinu prenijeti javnosti. Sudeći po dosadašnjo­j praksi, to će se teško dogoditi. Hrvati iz BiH i u svojim objema domovinama osuđeni su i prokazani baš na temelju lažnih brojki. Neskloni političari i mediji svakodnevn­o im čitaju optužnicu. Svatko iz svojih razloga. A tu ni dokazi ni konkretne brojke, čini se, ne pomažu jer Hrvati iz BiH u svim su izračunima bili i ostali moneta za potkusuriv­anje.

Desetljeće su puštane laži, spinovi, da u državnim, entitetski­m i drugim službama u BiH Hrvata u postotku radi dvostruko više nego što ih ima. A onda je ovih dana stiglo izvješće ombudsmana koje je razotkrilo da je to politička manipulaci­ja. Hrvati nisu povlašteni. Zakinuti su!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia