Večernji list - Hrvatska

U posrnulu farmu uložili 10 milijuna kn i proizvodit će više od 30.000 tovljenika

Akvizicijo­m u Velikom Otoku kod Koprivnice osječka Žito grupa širi svinjogojs­ke kapacitete

- Suzana Lepan Štefančić

Osječka Žito grupa kupila je u siječnju ove godine posrnulu farmu u Velikom Otoku nedaleko od Koprivnice. Šest mjeseci poslije, na njoj je 1400 krmača, što je i puni kapacitet, a već su počela i prva prasenja. Nevezano za samu kupnju, uložili su u međuvremen­u desetak milijuna kuna u rekonstruk­ciju i infrastruk­turu kako bi farmu doveli na zavidnu razinu.

Uselili 1400 nazimica

– O kolikoj je farmi riječ, svjedoči kapacitet proizvodnj­e od više od 40.000 prasadi za tov, prosječne težine 28 kilograma, a ukupno će se na njoj toviti više od 30.000 svinja. Posebice je važno što je proizvodni ciklus zaokružen. Imamo ondje, naime, i tvornicu stočne hrane, za vlastite potrebe, a može doseći 15.000 tona godišnje proizvodnj­e. Silosni su kapaciteti, nadalje, 6000 tona – govori Mato Božić, član uprave Žito grupe i direktor tvrtke Argumentum Vitae u Velikom Otoku.

Zadržali su i svih 20-ak tamošnjih radnika, a imaju namjeru i daljnja zapošljava­nja, nakon postizanja punog kapaciteta proizvodnj­e. Direktor ističe kako im je osobito važna suradnja s lokalnom zajednicom.

Farma je, objašnjava Božić, tehnološki bila dobro postavljen­a, ali s obzirom na financijsk­e teškoće kroz koje je prolazila, nije održavana niti je u nju investiran­o.

– Nakon preuzimanj­a u siječnju prionuli smo detaljnom čišćenju i rekonstruk­cijom farme, silosa i tvornice stočne hrane, a uložili smo tako desetak milijuna kuna u tehnološki napredak, dobrobit životinja te zaštitu okoliša. Obilježje je našeg svinjogojs­tva zaokruženi proizvodni ciklus, a to znači da proizvodim­o nazimice, dakle reprodukci­jski materijal, zatim prasad za tov i tovljenike. Kako bismo ubrzali proizvodni proces, u ožujku smo pripustili rasplodne nazimice na našoj nukleus-farmi u Antunovcu

i zahvaljuju­ći tome smo već u lipnju uselili 1400 nazimica na farmu u Velikom Otoku i započeli proizvodnj­u prasadi na toj adresi – kaže direktor Božić. Dio svinja koje ondje proizvedu predviđen je za njihovu vlastitu mesnu industriju u Čepinu nadomak Osijeka, a dio će plasirati na domaće i EU tržište.

Počeli su i otkupljiva­ti žitarice u vlastitoj kooperacij­i u istom kompleksu.

Žito grupa, u vlasništvu Marka Pipinuća, bavi se svinjogojs­tvom ravno dva desetljeća. Kupnjom farme Magadenova­c 2000. godine napravili su zaokret prema intenzivno­j svinjogojs­koj proizvodnj­i, koja im je danas jedna od strateških grana i osnova primarne proizvodnj­e. S akvizicijo­m u Velikom Otoku dosegnuli su više od 9000 krmača na razini grupacije, s potencijal­om proizvodnj­e više od 250.000 tovnih svinja godišnje. Visoka je to razina proizvodnj­e, kojom mogu konkurirat­i suvremenoj proizvodnj­i u razvijenim zapadnim zemljama Europske unije, ističe Božić.

– Zauzimamo 30 posto hrvatske proizvodnj­e odojaka. Lani smo podigli nukleus-farmu u Antunovcu, kapaciteta 920 krmača, gdje proizvodim­o rasplodne nazimice za vlastiti remont i prodaju na tržištu. Žito grupa posjeduje ukupno osam svinjogojs­kih farmi, od čega je šest za proizvodnj­u prasadi i tovljenika, a na dvije su samo tovljenici. Isto tako, Žito grupa ima razvijeni kooperativ­ni tov svinja na području Slavonije, gdje se godišnje proizvede oko 40.000 tovljenika – govori.

Dugoročna stabilnost

Za dugoročnu stabilnost proizvodnj­e, naglašava također Mato Božić, važno je imati vlastitu proizvodnj­u nazimica i prasadi za tov, a potvrdila je to i pandemija koronaviru­sa, kao i pojava afričke svinjske kuge u Kini, zbog kojih je nastupio poremećaj na tržištu. COVID-19 je smanjio potrošnju, pa tako i cijene tovnih svinja i prasadi.

Žito grupa ove godine slavi tri desetljeća postojanja, a radno je to mjesto za oko 1300 radnika. Uz svinjogojs­tvo, bave se, poznato je, i ratarstvom, proizvodnj­om mlijeka, ulja, šećera i brašna. Njihovi su mesni proizvodi prepoznatl­jivi na tržištu pod brendom Dobro.

Važnu poziciju u njihovu sustavu, tako, zauzima i već spomenuta mesna industrija u Čepinu, odnosno pršutana s najsuvreme­nijom tehnologij­om, gdje se proizvodi oko 150.000 pršuta godišnje.

U kompleksu imaju i tvornicu stočne hrane koja može doseći 15.000 tona. Zadržali su svih dvadesetak radnika, a planiraju i daljnja zapošljava­nja

 ??  ??
 ??  ?? SLAVE TRI DESETLJEĆA Važno mjesto u sustavu kompanije Marka Pipunića zauzima mesna industrija, pa tako i suvremena pršutana u Čepinu, u kojoj će završiti i dio prasadi iz novoga objekta
SLAVE TRI DESETLJEĆA Važno mjesto u sustavu kompanije Marka Pipunića zauzima mesna industrija, pa tako i suvremena pršutana u Čepinu, u kojoj će završiti i dio prasadi iz novoga objekta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia