Večernji list - Hrvatska

U rimskom selu pronašli srebrnu žlicu i fibulu u obliku ptice

- (Branimir Bradarić)

Vinkovci su već desetljeći­ma poznati kao iznimno bogato arheološko nalazište, što potvrđuju i najnovija otkrića na lokalitetu Ervenica 2, smještenom­e oko kilometar od grada, gdje se od sredine lipnja istražuje rimsko seosko naselje iz razdoblja od 1. do 4. stoljeća. Voditelj istraživan­ja Boris Kratofil kazao je kako su zasad otvorili oko 1,5 hektara, ističući kako se selo prostire i na većoj površini jer još nisu došli do njegova ruba.

– Prema pronađenim nalazima, pak, stanovnici sela bavili su se uzgojem stoke i ratarstvom. Teško je govoriti o njihovu broju, ali procjenjuj­emo da je ovdje živjelo nekoliko obitelji, odnosno nekoliko desetaka ljudi – rekao je Kratofil.

Otkrili su, dodao je, niz ostataka drvenih nastambi, razne kanale, bunare i obore za stoku te dosta kostiju životinja, ponajprije krava i konja.

– Malo je nalaza iz prva dva stoljeća, na temelju čega zaključuje­mo da u tom razdoblju selo i nije bilo veliko. Najveći broj vezan je uz 3. i 4. stoljeće, kada je ovdje očito bujao život, što odgovara slici antičke Panonije u to doba. Imamo i nekoliko komada nakita te srebrnu žlicu, za koju bismo očekivali da ćemo je pronaći u važnom rimskom naselju Colonia Aurelia Cibalae koje se nalazilo na mjestu današnjih Vinkovaca i u kojem su živjeli imućniji stanovnici, a ne ovdje – kazao je Boris Kratofil. Nikolina Ostović, kustosica Gradskog muzeja Vinkovci, dodala je kako su, uz životinjsk­e kosti, dosad iskopali najviše nalaza keramike i metala.

– Keramika, pak, nije luksuzna, kakva se mogla pronaći u naselju Colonia Aurelia Cibalae, nego kuhinjska. Pronašli smo i ukrasne metale, noževe, škare, čavle, ali i razni nakit, poput narukvica i prstenja – istaknula je Nikolina Ostović.

Najviše pozornosti izaziva fibula u obliku ptice, koja je izrađena od bronce i emajlirana. Koristila se za pridržavan­je odjeće i kao ukrasni broš, a datira iz 3. stoljeća.

 ??  ?? IZ 3. STOLJEĆA Broš koji se koristio za pridržavan­je odjeće izrađen je od bronce
IZ 3. STOLJEĆA Broš koji se koristio za pridržavan­je odjeće izrađen je od bronce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia