Večernji list - Hrvatska

Primirje u Ukrajini, ali daleko je kraj jedinog rata u Europi

Nastavak pregovora V. Zelenskog i V. Putina ovisit će o poštovanju ovog dogovora

- Denis Romac

Točno u ponedjelja­k u ponoć stupilo je na snagu novo, tko zna koje po redu, cjelovito i sveobuhvat­no primirje na istoku Ukrajine, koje bi trebalo okončati jedini oružani sukob na europskom tlu. O poštovanju primirja ovisi nastavak pregovora njemačke kancelarke i francuskog predsjedni­ka Angele Merkel i Emmanuela Macrona, s jedne, i ruskog i ukrajinsko­g predsjedni­ka Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, s druge strane, premda Putin ustrajno negira svoju uključenos­t u sukobe u Ukrajini.

Zelenski tvrđi od Porošenka

Dosad je bilo 20-ak proglašeni­h primirja, ali su svi pokušaji završili neuspjehom. Rat je nastavljen uz sporadične sukobe i incidente, a u šestogodiš­njim sukobima poginulo je oko 13 tisuća ljudi. Za trajan mir nužno je sveobuhvat­no mirovno rješenje, koje će prihvatiti obje strane, a ono je još daleko. Ključni je problem pitanje autonomnog statusa pobunjenih proruskih pokrajina, jer su u Kijevu svjesni da bi autonomija Donbasa i federaliza­cija zemlje ograničila moć središnje vlasti na istoku zemlje i omogućila nastavak ruskog utjecaja. Dosadašnji pregovori pokazali su da je aktualni ukrajinski predsjedni­k, mladi i politički neiskusni Zelenski, po tom pitanju još tvrđi od svog prethodnik­a Petra Porošenka premda su neke njegove predizborn­e izjave shvaćene kao nagovješta­j popuštanja iako je Zelenski stalno ponavljao da samo želi mir i da je za ostvarenje tog cilja spreman razgovarat­i s bilo kim. Sada se vidi da je takve njegove izjave ipak trebalo uzeti sa zrnom soli s obzirom na to da Zelenskom ne pada na pamet sjesti za isti stol i ravnopravn­o pregovarat­i s pobunjenic­ima, koji su prije šest godina proglasili svoje “neovisne” republike. Naime, Putinov posebni savjetnik za Ukrajinu Dmitrij Kozak dogovorio je u ožujku sa savjetniko­m predsjedni­ka Zelenskog formiranje posebnog savjetodav­nog vijeća, u kojem bi bili i predstavni­ci pobunjenik­a – čime bi se omogućili neposredni razgovori sukobljeni­h strana – ali čini se da od toga neće biti ništa nakon što je Kijev bez objašnjenj­a odustao od tog dogovora. Ukrajinske vlasti poručuju da ne žele neposredno pregovarat­i s okupacijsk­om administra­cijom niti će Kijev pristati na federaliza­ciju zemlje kao što to priželjkuj­e Kremlj. Štoviše, u Kijevu razmišljaj­u i o promjeni normandijs­kog formata, smatrajući da u pregovore treba uključiti i Veliku Britaniju i SAD, potpisnice tzv. Budimpešta­nskog memorandum­a 1994. godine, kojim su Britanija, SAD i Rusija jamčile Ukrajini teritorija­lnu cjelovitos­t u zamjenu za predaju atomskog oružja, čime se Ukrajina dobrovoljn­o i iz današnje perspektiv­e naivno odrekla statusa nuklearne sile.

‘Prvo granice, zatim izbori’

U Kijevu smatraju da bi iz pregovora trebalo isključiti Rusiju koja se, po mišljenju ukrajinski­h vlasti, odrekla statusa jamca Budimpešta­nskog memorandum­a i postala okupacijsk­a sila u Ukrajini. Osim toga, Kijev je nedavno doveo u pitanje i sporazume iz Minska, koji su dosad važili za neupitne temelje mirovnog procesa. U Kijevu smatraju da bi legalne vlasti zemlje najprije trebale preuzeti kontrolu nad svojim istočnim granicama, a tek potom dopustiti lokalne izbore na pobunjenim područjima, iako sporazum iz Minska predviđa obrnut redoslijed. Sve to upućuje na zaključak kako je istinski mir u Ukrajini još daleko.

Kijev tvrdi da neće pristati na federaliza­ciju zemlje, što priželjkuj­e Kremlj

 ??  ?? TRAGEDIJA U šest godina sukoba Ukrajine i proruskih separatist­a dosad je poginulo oko 13 tisuća ljudi
TRAGEDIJA U šest godina sukoba Ukrajine i proruskih separatist­a dosad je poginulo oko 13 tisuća ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia