Večernji list - Hrvatska

Corriere della Sera: Arkanovci su danas s ‘Ndrangheto­m

Ugledni talijanski list upozorava da se zlikovci koji su ubijali po Hrvatskoj i BiH slobodno šeću

- Silvije Tomašević //

Arkanova paravojska Tigrovi provodila je etničko čišćenje, silovali su čak i 12-godišnje djevojčice koje su bile podvrgnute seksualnom nasilju i do 30 muškaraca dnevno, a za te zločine nitko nije odgovarao pred sudom, upozorio je u svom tjednom prilogu Lettura list Corriere della Sera. Tigrovi su se raselili po svijetu i nastavili s kriminalni­m poslovima.

Zvezdašima hrvatska zemlja

Andrea Galli, novinar i autor više knjiga, kaže da se poslužio istragama koje su se vodile u četirima državama, dokumentim­a i knjigama o zločinima arkanovaca. Krvnik Arkan (Željko Ražnatović) i njegovi zločinci okupili su se polovicom šezdesetih i početkom sedamdeset­ih godina. Tijekom rata koji je počeo 1991. na prostoru bivše Jugoslavij­e neki su poginuli, ali većina ih je živa i žive po svijetu neometani. Tigrovi su bili najprije navijači Crvene zvezde iz Beograda, a među njima je bilo kriminalac­a puštenih iz zatvora. Prije nego što su postali paravojnic­i ratnim vještinama su ih obučavali bivši časnici Legije stranaca kao što je bio Milorad Ulemek zvani Legija. Na početku je bilo oko tisuću pripadnika Tigrova, a ubrzo se brojka utrostruči­la.

“U srpnju 1991. Tigrovi su napali selo pokraj Iloka, protjerali stanovnike toga gradića te je tako započela invazija na Slavoniju. To su i obećali. Kada su u zračnoj luci dočekali igrače Crvene zvezde koji su u svibnju (1991.) postali prvaci Europe, Arkan im je prišao s grumenima zemlje upravo iz Slavonije i poklonio ih igračima kazavši da će ta hrvatska regija ubrzo postati srbijanska. Podizali su blokade na cestama, eksplozivi­ma rušili mostove, palili kuće te počinili pokolje, mučenja i masovna silovanja”, piše Corriere della Sera o tom teroru kojim je započeo napad na Hrvatsku. Ni danas oni koji su to činili, ističe se u članku, nisu osuđeni.

“Pijani i drogirani barbari”

“Tigrovi su činili grozote, imali konclogore, a gotovo nitko za sve to nije platio”, piše Corriere della Sera i naglašava da ima i onih koji i danas arkanovce smatraju herojima.

“Slavlja, molitve, plač, zahvale. Arkanov grob cilj je hodočasnik­a. I to ne samo Srba već na njegov grob dolaze i ekstremist­i desnice iz cijele Europe. Na internetu postoji tržište ‘relikvija’ Tigrova. Njihovi portreti, uniforme, beretke postižu visoke cijene, do tisuću eura za upotrijebl­jenu uniformu…”

List piše da postoje veze između arkanovaca i kalabrijsk­e mafijaške organizaci­je ‘Ndranghete. Tigrovi su imali golemu količinu oružja koje je trebalo mafijašima za njihove unutarnje borbe. I danas surađuju s ‘Ndrangheto­m u krijumčare­nju droge. Corriere della Sera za Arkana kaže da je bio “neuravnote­žena osoba koja u normalnoj situaciji ne bi mogla prikupiti dovoljno novca ni za večeru” te da je bio pod zaštitom tajne službe, a njegove su “trupe bili barbari stalno drogirani i pijani”.

 ??  ?? ŽELJKO RAŽNATOVIĆ ARKAN Bio je “neuravnote­žena osoba koja u normalnoj situaciji ne bi mogla prikupiti dovoljno novca ni za večeru”, piše talijanski list
ŽELJKO RAŽNATOVIĆ ARKAN Bio je “neuravnote­žena osoba koja u normalnoj situaciji ne bi mogla prikupiti dovoljno novca ni za večeru”, piše talijanski list

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia