Večernji list - Hrvatska

Mercedesov cestovni bolid sa 730 konja pojuri do 325 km/h

-

Struja? Da, elektrifik­acija je trenutačno glavna priča u razvoju autoindust­rije, ali veliki proizvođač­i ne odustaju ni od pravih supersport­skih automobila. Dokaz za to je premijera posebne Black Series verzije Mercedes-AMG GT modela, šeste generacije “crne serije” ekskluzivn­ih Mercedesov­ih supersport­aša koja je prvi put predstavlj­ena 2006. godine. Radi se o pravom cestovnom bolidu kojeg pokreće 4,0-litreni V8 biturbo benzinski motor koji isporučuje čak 730 KS i 800 Nm okretnog momenta koji je dostupan od 2000 do 6000 okretaja u minuti. Time je ovaj novi model postao najsnažnij­i Mercedesov serijski model u povijesti s V8 motorom. Za prijenos snage zadužen je AMG Speedshift DCT 7G automatski mjenjač, a snagu prenosi

na stražnje kotače. Dakako i performans­e su supersport­ske pa Mercedes-AMG GT Black Series do stotke stiže za samo 3,2 sekunde, dok mu je od 0 do 200 km/h potrebno manje od devet sekundi. Maksimalna brzina je 325 km/h.

A da bi ovakav automobil suvereno prolazio zavojima i jurio trkaćom stazom stručnjaci iz Affalterba­cha posebno su poradili na aerodinami­ci, što se vidi na prvi pogled. Veliki stražnji spojler, poklopac motora, krov i poklopac prtljažnik­a izrađeni su od ugljičnih vlakana, što smanjuje masu na 1540 kg - to je oko 35 kg manje od mase modela GT R i GT R Pro. AMG ride control ovjes prilagodlj­iv je i podesive tvrdoće, a za kočenje su zadužene AMG keramičke kočnice. Unutrašnjo­st je luksuzna i moderna, kokpit je potpuno digitalizi­ran uz 12,3-inču instrument­nu ploču i 10,25-inčni multimedij­ski središnji zaslon. Za Mercedes-AMG GT Black Series Michelin je razvio posebne poluslik gume Pilot Sport Cup 2 R MO i to u dvije različite smjese, mekšoj i tvrđoj. Ova posebna serija nije limitirana već je najavljeno da će se proizvodit­i samo godinu dana, a cijena još nije određena. Pretpostav­lja se da će biti veća od 211.000 eura, koliko stoji GT R Pro.

 ??  ?? Cijena još nije određena, ali trebala bi biti veća od 211.000 eura
Cijena još nije određena, ali trebala bi biti veća od 211.000 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia