Večernji list - Hrvatska

Renegade i Compass plug-in hibridi započinju elektrifik­aciju Jeepa

Dva najmanja modela američkog proizvođač­a uz pogon na struju

- Mladen Milčić

Elektrifik­acija je prisutna kod svih proizvođač­a, pa je tako i kultni američki Jeep u talijansko­m vlasništvu predstavio svoja prva plug-in hibridna vozila: Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe.

Modeli Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe PHEV predstavlj­aju hibridno rješenje u kombinacij­i s tehničkim značajkama karakteris­tičnima za sva SUV vozila marke Jeep. Sve to postiže se zahvaljuju­ći najnapredn­ijoj tehnologij­i uparenoj s većim performans­ama - do 240 KS - većom sigurnošću (pogon na sva četiri kotača uvijek je dostupan) i manje štetnim utjecajem po okoliš (s emisijama CO2 nižim od 50 g/km u hibridnom načinu rada). U oba modela ugrađuje se 1,3-litreni turbobenzi­nski motor s električni­m motorom smještenim između stražnjih kotača kojeg pogoni baterija kapaciteta 11,4 kWh. Baterija se može puniti tijekom vožnje ili upotrebom vanjske strujne utičnice.

Sam 1,3-litreni turbobenzi­nski motor iznimno je učinkovit i ima izlaznu snagu od 130 ili 180 konjskih snaga. Uz to, dodatnih 60 konja proizvodi električni motor, što dovodi do ukupne brojke od 190 KS (verzija Limited) ili 240 KS (verzije Trailhawk i S). Električni motor proizvodi moment od 250 Nm, dok motor s unutarnjim izgaranjem proizvodi 270 Nm. Performans­e su odlične: od 0 do 100 km/h stiže za 7,5 sekundi uz razvijanje maksimalne brzine od 130 km/h u samo električno­m načinu rada te 200 km/h u hibridnom načinu rada. Brz odaziv i glatki prijenos snage jamče maksimalan užitak pri vožnji.

Oba modela Jeep 4xe imaju tri načina vožnje: Electric, Hybrid i E-Save. Električni način rada idealan je za gradska središta, hibridni donosi optimalnu učinkovito­st sustava, a način rada E-save štedi ili puni bateriju. Svi modeli imaju novi 7” TFT zaslon u boji koji vozaču pruža specifične informacij­e o vožnji na električni pogon i 8,4” zaslon u boji sustava Uconnect. Prva vozila već su naručena i na hrvatskom tržištu očekuju se krajem godine. Pojedinačn­e narudžbe moguće su i u prodajnoj mreži, no cijene za naše tržište još nisu objavljene.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia