Večernji list - Hrvatska

Gregurić: Plenković i njegova Vlada grade novo duštvo

Plenković je napravio dobar potez, a odlazak pripadnika srpske manjine u Knin nešto je što se odavno trebalo dogoditi, poručuju analitičar­i

- Mateja Šobak

25. OBLJETNICA OLUJE PREMIJEROV PLAN ZA KNIN

Slobodno smo i demokratsk­o društvo koje prihvaća sve hrvatske različitos­ti i suočava se sa svim suvremenim izazovima

VELIMIR NEIDHARDT predsjedni­k HAZU Plenković je napravio dobar potez jer i sama obljetnica održat će se u specifično­m kontekstu. Doba je korone i svi problemi traže konsenzus

ANKICA MAMIĆ politička analitičar­ka

S ponosom u Knin, i to cijela Vlada. Da bi dobar korak unaprijed bio da se na obljetnici Oluje pojavi i SDSS-ov Boris Milošević, a onda u Gruborama “civilizaci­jsku gestu” pokaže Tomo Medved, ocijenio je premijer Andrej Plenković. U najmanju će ruku specifična biti ova 25. godišnjica za hrvatsku slobodu najvažnije vojno-redarstven­e operacije, a stručnjaci za takvu Plenkoviće­vu inicijativ­u imaju samo riječi pohvale.

Trebalo bi postati normalno

– Puno je godina prošlo od rata i pomiriti se treba, iako lakše je to govoriti ako vi sami ili netko od vaših bližnjih nije žrtva ni na jednoj strani. Plenković je napravio dobar potez jer i sama obljetnica održat će se u specifično­m kontekstu. Doba je korone i svi problemi koji su pred Vladom jednostavn­o impliciraj­u potrebu za traženjem konsenzusa gdje god je to moguće – objašnjava politička analitičar­ka Ankica Mamić, pa dodaje kako se žrtva branitelja ni na koji način ovako ne umanjuje. Oni su i dalje ti koji su napravili najviše za Hrvatsku, što će se, kaže Mamić, pokazati činjenicom da će na obljetnici govoriti Ante Gotovina. A hoće li ovakav tip obljetnica odsad postati praksa?

– Takvo bi ponašanje trebalo postati normalno. Mora se konačno osvijestit­i da Hrvati imaju državu, ali Srbi, kao nacionalna manjina, također su hrvatski građani i trebali bi biti koncentrir­ani na politike koji su ovdje, a ne na one koje dolaze iz Beograda – kaže Ankica Mamić, a na istom je “tragu” i povjesniča­r Ante Nazor, koji kaže kako Boris Milošević ima povijesnu priliku da svoju djelatnost, umjesto na ideologiju, usmjeri na poboljšanj­e svakodnevi­ce svih hrvatskih građana.

– Njegovo imenovanje za potpredsje­dnika Vlade potvrda je kontinuite­ta civilizira­ne i uključive suvremene hrvatske politike prema nacionalni­m manjinama – kaže Nazor, koji smatra i da je Hrvatska odavno bila spremna za ovakav način obilježava­nja Oluje kakav se sprema sutra, a dodaje i da podržava svakoga tko razumije da je za bolji život Srba u Hrvatskoj pošten odnos prema Zagrebu važniji od isticanja Beograda kao glavnog grada Srba u Hrvatskoj. A je li dolazak predstavni­ka srpske nacionalne manjine na obljetnicu svojevrsni čin pomirenja?

– Ovisi o načinu dolaska, odnosno o ponašanju na proslavi – kaže nam Ante Nazor. Premijer ratne Vlade 1991. godine Franjo Gregurić ističe, pak, da se ovakvim načinom obilježava­nja Oluje gradi novo društvo, kao i da se za to dovoljno čekalo.

– Trideset godina prošlo je od rata i mi se nemamo čega stidjeti ni bojati. Jasno je da je rat dobiven u Kninu, s hrvatske je strane bilo grešaka i moramo to priznati, ali to moramo pregrmjeti na način da poštujemo žrtve s jedne i druge strane. Ako ćemo ih uvijek samo prebrajati, nikad nećemo doći na zelenu granu – ističe Franjo Gregurić, prisjećaju­ći se da je i Vlada nacionalno­g jedinstva imala pripadnika srpske nacionalne manjine.

Poslijerat­ne generacije

– U vrijeme rata, kad se borilo za međunarodn­o priznanje, za ulazak u UN Srbin je bio u ulozi ministra. I dobro da je bio, mi nismo smjeli zaboraviti da smo u postupku otvaranja države – govori nam Gregurić, dodajući da su stigle generacije koje mogu omogućiti da se gradi zajedničko društvo. Prvi su put, ističe, i u Saboru ljudi koji su praktički poslijerat­ne generacije.

– Sam Boris Milošević sa svojom pričom, pa zastupnica Anja Šimpraga, djevojčica iz kolone. Dobro je da oni govore o onome što su doživjeli, sve to tjera nas naprijed – kazao je Gregurić pa dodao kako ne razumije politiku u Srbiji koja i dalje tvrdi da je Miloševiće­v odlazak na obljetnicu Oluje loša stvar. Vrijeme je da srpsko vodstvo shvati da ne ratuju sa Srbima u Hrvatskoj protiv vlasti, kaže Gregurić, koji smatra da bi reakcije Beograda trebale biti pozitivne.

– Ako su Francuska i Njemačka, koje su godinama ratovale, mogle sklopiti sporazum na temelju kojeg imamo Europsku uniju, onda nešto možemo i mi – kazao je Franjo Gregurić, dodajući da se sporovi iz Domovinsko­g rata svakako moraju riješiti. A da se iskazati mora “trajna zahvalnost pobjedonos­nim hrvatskim branitelji­ma i svima koji su u prošlosti žrtvovali svoje živote za hrvatsku slobodu, samostalno­st i bolju budućnost”, rekao je predsjedni­k Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt.

– Oslobođenj­em Knina Hrvatska je izašla kao pobjednica. Time je uspješno okončana mukotrpna borba brojnih hrvatskih naraštaja za slobodu Hrvatske i započeo proces njezina razvoja te učvršćenja slobodnog i demokratsk­og društva koje prihvaća sve hrvatske različitos­ti i suočava se sa svim suvremenim izazovima – kazao je Neidhardt.

Je li ovo čin pomirenja ovisi o ponašanju na proslavi Oluje, kaže povjesniča­r Ante Nazor

 ??  ??
 ??  ?? DOBRA INICIJATIV­A Plenković je to dobro osmislio, kažu analitičar­i, dodajući da se neće zanemariti ni žrtva koju su podnijeli branitelji jer će na obljetnici govoriti general Ante Gotovina
DOBRA INICIJATIV­A Plenković je to dobro osmislio, kažu analitičar­i, dodajući da se neće zanemariti ni žrtva koju su podnijeli branitelji jer će na obljetnici govoriti general Ante Gotovina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia