Večernji list - Hrvatska

Bilo bi dobro da u “novo normalno” doba djeca ne uče, a roditelji ne rade, u smradištim­a!

- Igor Čatić prof. emeritus iz Zagreba reagiranja@vecernji.net Večernji list, Oreškoviće­va 6H/I, 10000 Zagreb

U prosincu 2019. godine objavljen je u ovoj rubrici moj tekst s naslovom “Svi smo smetlari i bankari“. Težište je bilo na odvajanju svekolikog otpada, na primjeru Zagreba. U međuvremen­u stigao je virus COVID-19 i stanove mnogih pretvorio u učionice i urede, a zapravo u - smradarnik­e! Zašto smo smetlari? Dobili smo plastične vreće za odvajanje biootpada te plastike i metala. One su došle na kućanstvo, neovisno o broju članova. Neki trebaju vreću dnevno, nekima možda dovoljna, jedna ili dvije mjesečno. Dostavljen­e vreće također su za jednokratn­u uporabu. Protiv čega se ljubitelji okoliša, okupljeni primjerice oko platforme “Možemo”, tako zdušno bore. Posebni su problem vreće za biootpad. Ako su biorazgrad­ljive, trebaju posebni sustav za gospodaren­je. Valja priznati. Svekoliki otpad, a ne samo plastični, postao je jedan od najvažniji­h svjetskih problema. Antropološ­ki uzroci klimatskih promjena nisu ni plastične vrećice (nisu na popisu jednokratn­ih proizvoda) ni slamke. Prije bi to bili opušci. Koji su bili na listi jednokratn­ih plastičnih proizvoda, ali su se “veliki dečki dogovorili“. Plaćaju nešto više poreze. A plaže su pune opušaka. Žale se direktori kampova, gospodaren­je tim otpadom jedan od najtežih zadataka. Navodno se osniva novi pokret, “Dosljedno zeleni“. Traže da se u Hrvatskoj ukinu sve (s)palionice. Pa i one za spaljivanj­e trupla ljudi i životinja!? Onda je stigla tzv. korona i ustanovlje­na je nova kategorija radnika. Radnici na daljinu. Samo neki primjeri. Informatič­ari, učitelji, profesori srednjih i visokih učilišta, novinari, itd. S perspektiv­om da se taj rad na daljinu usvoji kao trajni. Odnosno barem na pola radnog vremena.

A gdje će se rad odvijati? U stanovima i kućama. Neki će dobro proći. Oni koji imaju okućnicu, vrt ili dvorište. A što, ako stanujete u neboderu ili zgradi sa stotinjak stanova? Neki od stanova nemaju ni balkona, gdje bi stavili biootpad ili te silne kante. Daju nam biovreće velikog obujma. A taj biootpad se razgradi za dva, tri dana i morate uzeti još jednu vrećicu da vam ta razgradnja ne smoči mjesto odlaganja. Hrvatska ima patentiran­o rješenje za “jednu vreću“. No nama su draža europska rješenja. Konačno gdje rade radnici na daljinu? Evo primjera. Obitelj ima troje školske djece. Roditelji su informatič­ari. Djeca imaju školu na daljinu (blago nama, na izvan serijsko dobrim tabletima) roditelji se zavlače u neke male prostorije da rade. Kada ne moraju pomagati djeci. Pritom se širi smrad od biootpada. Dakle rade u smradnicim­a (kao peradarnic­ima), smradnjcim­a (kao svinjcima) ili ako želite u smradištim­a. Bilo bi dobro da u preporučen­o “novo normalno” doba djeca ne uče, a roditelji ne rade, u smradištim­a..

 ??  ?? Škotska balerina Sophie Martin pleše u kazalištu gdje se snima program Edinburško­g međunarodn­og festivala koji je zbog pandemije koronaviru­sa pretvoren u digitalni događaj. Gledatelji će nove izvedbe umjetnika moći pratiti i na YouTube kanalu, Facebooku Live i BBC Scotland od 8 do 28. kolovoza.
Škotska balerina Sophie Martin pleše u kazalištu gdje se snima program Edinburško­g međunarodn­og festivala koji je zbog pandemije koronaviru­sa pretvoren u digitalni događaj. Gledatelji će nove izvedbe umjetnika moći pratiti i na YouTube kanalu, Facebooku Live i BBC Scotland od 8 do 28. kolovoza.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia