Večernji list - Hrvatska

‘Potpredsje­dnica će biti šefica i Bidenu’

Demokrat će objaviti s kim će na izbore, a desnica upozorava na njegovu ‘demenciju’:

- Dino Brumec

Protukandi­dat Donaldu Trumpu na predsjedni­čkim izborima 3. studenoga Joe Biden ovaj bi tjedan konačno trebao objaviti ime svoje potpredsje­dničke kandidatki­nje. Biden je još prije nekoliko mjeseci rekao da će odabir sigurno pasti na ženu, a neki analitičar­i procjenjuj­u da će, pobijedi li demokratsk­i kandidat na izborima, izbor njegove potpredsje­dnice biti neobično važan.

“Biden nije sposoban”

Biden, kojem ankete tri mjeseca prije izbora daju status favorita u utrci s Trumpom, nalazi se ipak u nezgodnoj situaciji. Ima 77 godina i mnogi promatrači, pogotovo konzervati­vni analitičar­i, dovode u pitanje njegov mogući “kognitivni pad”, što je pristojnij­i način da kažu da je Biden dementan, a ponekad i izgubljen. Gafovi u kampanji, poput onog kada je na pozornici uzeo svoju suprugu za ruku i predstavio je skupu kao sestru (obje su stajale iza njega, ali nije ni pogledao koga predstavlj­a) ili kada je na drugom skupu rekao da se kandidira za Senat, dodatno su učvrstili njegov status kao “starog političara”, iako se natječe protiv 74-godišnjeg Trumpa. Kritičari su upozoraval­i da je tijekom gotovo cijelog razdoblja pandemije ostao u svom podrumu i odande vodio kampanju. Upravo je to razlog što je konzervati­vni komentator Fox Newsa, Tucker Carlson nedavno rekao da će Bidenov odabir potpredsje­dnice biti najvažniji u povijesti. “Joe

Biden ne može voditi zemlju, nije sposoban za to”, ustvrdio je Carlson potkraj srpnja. Fox News se posljednji­h mjeseci potrudio predstavit­i sve moguće potpredsje­dničke kandidatki­nje kao politički mnogo ekstremnij­e od Bidena koji ima status umjerenog centrista u javnosti. Njegova ekstremna potpredsje­dnica vodit će zemlju dok će izgubljeni Biden biti samo lice, zaključak je konzervati­vaca.

Favoritkin­ja je za potpredsje­dničku kandidatki­nju senatorica Kamala Harris, poznata afroamerič­ka bivša tužiteljic­a koja se 2019. kandidiral­a za predsjedni­cu, a zatim je odustala od utrke. Zanimljivo je da je upravo njezin sukob s Bidenom, kojeg je optužila za podržavanj­e rasistički­h politika u Senatu u 1970-ima, obilježio početak kampanje u Demokratsk­oj stranci. Neki su analitičar­i skeptični da su njih dvoje uspjeli izgladiti spor. Kongresnic­a Karen Bass, koja se istaknula tijekom antirasist­ičkih prosvjeda u SAD-u, kao moguća kandidatki­nja isplivala je tek nedavno.

Warren još ima šanse

Bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost Baracka Obame, Susan Rice također se pojavila kao mogući Bidenov izbor, a na ruku joj ide veliko političko iskustvo. Senatorica Elizabeth Warren, jedna od predvodnic­a lijevog krila stranke, također ima šanse, ali njezina je kontroverz­na predsjedni­čka kampanja, tijekom koje se neko vrijeme činilo da je favorit za prvu predsjedni­cu SAD-a, odbacila mnoge lijeve glasače koji su se priklonili Bernieju Sandersu. Šanse ima i Tammy Duckworth, senatorica iz Illinoisa, koja bi pak zbog patriotizm­a i vojničke karijere, tijekom koje je izgubila obje noge u Iraku kada su pobunjenic­i srušili helikopter kojim je upravljala, bila veliki dodatak svakoj kampanji. Ne može se ni isključiti da će Biden iznenaditi i odabrati nekoga tko dosad nije bio u kombinacij­ama.

 ??  ??
 ??  ?? Među favoritima su za Bidenovu potpredsje­dnicu, ako pobijedi na izborima, Kamala Harris (druga slijeva), Karen Bass (treća slijeva) i Tammy Duckworth (prva zdesna)
Među favoritima su za Bidenovu potpredsje­dnicu, ako pobijedi na izborima, Kamala Harris (druga slijeva), Karen Bass (treća slijeva) i Tammy Duckworth (prva zdesna)
 ??  ?? SIGURNO ĆE BITI ŽENA
SIGURNO ĆE BITI ŽENA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia