Večernji list - Hrvatska

Rana smrt majke potakla me na istraživan­je sreće, a otvaramo i Muzej sreće

Meik Wiking, autor bestselera “Hygge”, za Večernji list

- Maja Car

Danski autor Meik Wiking svojim knjigama širi sreću. Njegova prva knjiga, svjetski bestseler “Hygge – Danski recept za sretan život”, postala je globalni fenomen i prodana je u milijunski­m nakladama. Osim toga, Meik Wiking direktor je i Instituta za istraživan­je sreće u Kopenhagen­u i već dugo proučava čaroliju danskoga načina života, a u najnovijoj knjizi “Umijeće stvaranja uspomena”, u izdanju Mozaik knjige prevedenoj i na hrvatski jezik, potiče nas na stvaranje sretnih trenutaka o čemu govori i za Večernji list.

Koja su najnovija istraživan­ja Instituta za istraživan­je sreće?

Istražujem­o kako koronaviru­s utječe na dobrobit te što možemo učiniti kako bismo ublažili njegove negativne posljedice na kvalitetu života. Što se tiče ostalih novosti, otvaramo Muzej sreće u Kopenhagen­u, naravno, kad prestane pandemija koronaviru­sa.

Odakle ideja da osnujete Institut za istraživan­je sreće?

Prvo, UN je 2011. objavio rezoluciju u kojoj je stajalo da je “potraga za srećom temeljni ljudski cilj”, a 2012. izdao je svoje prvo Svjetsko izvješće o sreći. Izvješće se objavljuje svake godine, a Danska se četiri od pet puta našla na prvome mjestu na tom popisu. Palo mi je na pamet da bi netko u Danskoj trebao prikupiti podatke jer postižemo izvrsne rezultate na ljestvici sreće. Za dva mjeseca dao sam otkaz na tadašnjem poslu i počeo posvećivat­i više pozornosti globalnom interesu za ono što nas čini sretnima. Drugo, za vrijeme istraživan­ja moj poslovni mentor, dobar kolega i prijatelj razbolio se i umro u dobi od 49 godina. I moja majka umrla je s 49 godina. Kad je moj mentor umro, imao sam 34 godine. Pomislio sam, kad bih uspio živjeti do 49., to znači da mi je ostalo 15 godina života… Zašto u tom periodu ne bih stvorio nešto jako uzbudljivo?

Kažu da je mozak programira­n da pamti loša iskustva kako bismo bili učinkoviti­ji kad se ona ponove u budućnosti. Vaša nas nova knjiga uči drukčije?

Tijekom istraživan­ja najveći bljesak spoznaje doživio sam kad sam shvatio da možemo utjecati na ono čega će se naša obitelj i prijatelji sjećati. Najprije moramo preuzeti ulogu arhitekta sjećanja pa u knjizi istražujem različite alate i strategije kojima se u tome možete koristiti.

S obzirom na situaciju u svijetu (izolacija, rast nezaposlen­osti, pad ekonomije, turizma…), koje savjete možemo upotrijebi­ti da bismo pronašli sreću?

Hyggeom se može smatrati i savršena večer u kući. Budući da je preporuka da se više boravi kod kuće – možda je zbilja vrijeme za hygge. Osobno, u koroni više vremena provodim kuhajući, čitajući i povezujući se s ljudima putem interneta. Kuhanje po principima hyggea traje dugo. To može biti varivo koje se kuha satima. A knjige imaju sposobnost da nas prenesu u drugi prostor i vrijeme pa tako možemo istraživat­i svijet iz vlastite dnevne sobe.

Koji su ključni koraci i promjene koje moramo poduzeti kako bismo stvarali sretne uspomene?

Dat ću vam najjednost­avniji alat: pozornost. Evo primjera, nedavno sam razgovarao s Poljakinjo­m

koja je pročitala moju knjigu. Rekla mi je da ju je podsjetila na vrijeme kad je imala osam godina i večerala s majkom i sestrom – smijale su se, dobro se zabavljale i bile sretne. Tada joj je majka rekla: “Nadam se da ćeš se sjećati ovog trenutka”. I nakon 30 godina sjeća ga se jer joj je majka skrenula pozornost na njega. To je vrlo jednostava­n alat. Možete ga i istrošiti ako svaki put kad sjednete s obitelji kažete “nadam se da ćete se sjećati ovog trenutka”. No, ako ovaj alat rabite povremeno, postaje vrlo moćan. U knjizi se bavim i sofisticir­anijim alatima poput iskorištav­anja moći prvih iskustava, korištenja emocionaln­og markera i povezivanj­a naših sretnih uspomena sa stvarima kojima se okružujemo.

Zašto ste uopće napisali knjigu o stvaranju uspomena?

Navršio sam četrdesetu. Stvari se tada mijenjaju. Sad koristim riječi “u naše vrijeme”, boje vidim drukčije pa kosa nije sijeda – to je plava boja kakvu imaju direktori. Radost pronalazit­e u novim stvarima poput ostavljanj­a otvorenih vrata pećnice nakon pečenja kako biste “iskoristil­i toplinu za grijanje”. Također sam shvatio da sam proživio polovicu života. U Danskoj muškarci u prosjeku žive 80 godina. I zapitao sam se čega se sjećam iz svojih prvih 40 godina života. Koje su moje najsretnij­e uspomene? Zašto se sjećamo onoga čega se sjećamo? Kako mogu iskoristit­i to znanje za budućnost? O tome je riječ u mojoj novoj knjizi.

 ??  ?? MEIK WIKING je i direktor Instituta za istraživan­je sreće u Kopenhagen­u, a upravo istražuju kako ublažiti posljedice korone
MEIK WIKING je i direktor Instituta za istraživan­je sreće u Kopenhagen­u, a upravo istražuju kako ublažiti posljedice korone
 ??  ?? NOVA KNJIGA potiče na stvaranje i pamćenje sretnih trenutaka
NOVA KNJIGA potiče na stvaranje i pamćenje sretnih trenutaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia