Večernji list - Hrvatska

Remetinečk­i rotor danas je sigurniji nego ikada, u pet mjeseci samo šest nesreća

Rekonstruk­cija vrijedna 331,6 milijuna kuna

- Mladen Milčić

Zagrebački rotor u Remetincu nakon velike rekonstruk­cije sigurniji je nego ikada ranije, pokazuju to podaci o prometnim nesrećama i ozlijeđeni­m osobama Policijske uprave zagrebačke. Od puštanja u promet nakon obnove 27. siječnja 2020. pa do 30. lipnja 2020. godine, dogodilo se 6 prometnih nesreća, od čega pet samo s materijaln­om štetom i jedna s ozlijeđeni­m osobama, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene, jedan vozač i jedan putnik. Samo prema tom kriteriju, nova prometna regulacija sa semaforima o kojoj se u javnosti moglo čuti mnogo prijepora, svaka kuna od 331,6 milijuna, koliko je stajala rekonstruk­cija se isplatila.

Više nemaju knedlu u grlu

– Ranijih godina preko prometnice “rotor“Remetinec, gdje se uvijek bilježila i još se bilježi velika prometna fluktuacij­a, prosječno se godišnje bilježilo 70-tak prometnih nesreća s 20-tak ozlijeđeni­h osoba što je udjelom činilo do 1 posto od svih prometnih nesreća na području PUZ-a, odnosno oko 0,5 posto ozlijeđeni­h osoba. Izgradnja i osuvremenj­ivanje prometnice poput “rotora“, doprinijel­o je sigurnosti prometa ne samo u smislu brže i veće protočnost­i prometa nego i, primjerice, pridržavan­jem nove prometne signalizac­ije dakle, odgovornos­ti sudionika u prometu prvenstven­o vozača, zajednički se i na ovakav način utječe na stvarno, a ne samo statističk­o stanje sigurnosti na području – kažu u PUZ-u. Bez obzira na to što je zbog pandemije koronaviru­sa u travnju i svibnju promet na svim prometnica­ma u Hrvatskoj pa tako i na remetinečk­om rotoru bio manji nego što bi bio inače, osjetno smanjenje prometnih nesreća i ozlijeđeni­h osoba je vidljivo. – To je fenomenala­n rezultat, iznad svih očekivanja. Semafori u kružnom toku su nužno zlo i sigurno malo usporavaju promet, ali sigurnost je daleko veća i važnija. Treba razmišljat­i i koliko državu košta svaki teško ozlijeđeni u prometu, primjerice, mlada osoba koja zbog prometne nesreće stekne invalidite­t. Osim toga, u rotoru se sada i promet brže odvija zbog tunela. Ja sam se bojao podzemnih voda od Save, ali zasad je sve i s time u redu i izgleda da je odlično napravljen­o – rekao nam je Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet. Kružni tok u Remetincu najfrekven­tnije je prometno čvorište grada Zagreba i najveći kružni tok u gradu, prvotno je izgrađen 1981. godine zajedno s Jadranskim mostom. Bio je brz, protočan ali nepregleda­n, a zbog tri prometna traka od kojih se iz dva moglo izaći na svakom izlasku s rotora desetljeći­ma su stvarala pomutnju kod neiskusnij­ih i nesigurnij­ih vozača. Zbog toga je određeni broj zagrebački­h vozača izbjegavao remetinečk­i rotor, a mnogim je vozačima koji su na južnom ulazu u Zagreb prvi put ulazili u grad nastajala knedla u grlu kad bi stigli do rotora.

Jarunski most i Slavonska

Zbog svega toga rekonstruk­cija je dobrodošla, zbog semafora je inače nepregledn­o raskrižje na koje se automobili penju, sada mnogo sigurnije. Kritičari semafora u kružnom toku kude da je protočnost sada manja i da se stvaraju gužve u špicama. Semafori su djelomično sigurno usporili promet, ali zbog novog tunela koji povezuje Jadransku aveniju i Aveniju Dubrovnik rotor je manje opterećen, a nesumnjivo je mnogo sigurniji nego ranije. A čepovi u prometnim špicama, slažu se prometni eksperti, nastaju zbog prometnica na koje se slijevaju vozila s rotora, odnosno prometnica koje bi trebalo izgraditi (Jarunski most) da bi promet u špicama tekao brže. Uostalom , ima li velikog grada koji u prometnim špicama nema neku slabu prometnu točku gdje dolazi do prometnih gužvi?! – Jarunski most je nužnost za daljnje rasterećen­je prometa, baš kao i novi rotor u dvije razine na križanju Avenije Dubrovnik i Avenije V. Holjevca. Ali, trenutno najkritičn­ija prometna točka gdje se stvaraju najveći čepovi je Slavonska avenija gdje bi također na više mjesta trebalo promet postaviti u dvije razine – kaže Husinec.

 ??  ??
 ??  ?? ROTOR u Remetincu južni je ulaz u Zagreb, a sada je zbog semafora sigurniji i prometno jednostavn­iji za sve vozače. Prije su ga mnogi vozači, pogotovo oni koji ne voze često u Zagrebu , nastojali izbjeći. Sada to nije potrebno.
ROTOR u Remetincu južni je ulaz u Zagreb, a sada je zbog semafora sigurniji i prometno jednostavn­iji za sve vozače. Prije su ga mnogi vozači, pogotovo oni koji ne voze često u Zagrebu , nastojali izbjeći. Sada to nije potrebno.
 ??  ??
 ??  ?? GUŽVE U prometnim špicama kolone se stvaraju na Jadranskom mostu
GUŽVE U prometnim špicama kolone se stvaraju na Jadranskom mostu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia