Večernji list - Hrvatska

I Mesić postao žrtva prijevare na Twitteru

- Sandra Veljković

”Stjepan Mesić je umro”, glasio je tvit koji je na svom računu – tako je izgledalo – jučer objavio potpredsje­dnik Vlade Boris Milošević. Naravno da nije umro, kazali su iz Ureda bivšeg predsjedni­ka, a koju minutu poslije otkrio se pravi autor objave i autor lažnog Miloševiće­va profila – talijanski učitelj, bivši novinar, prevarant, troler i kralj lažnih vijesti Tommaso Debenedett­i.

Nepouzdani izvori

Jako je dobro poznat jer su se njegovi lažni profili dužnosnika i lažne objave društvenim mrežama širili kao požar te su ih preuzimali i vodeći svjetski mediji. Specijaliz­iran je za smrti – tako je s lažnog profila ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković javio da je umro Ratko Mladić, s profila kardinala Bertonea da je preminuo papa Benedikt XVI., dok je tadašnji talijanski premijer Mario Monti javio tada lažnu vijest o smrti Fidela Castra. Kaže kako to radi kako bi pokazao kako su društvene mreže nepouzdane kao izbor vijesti i da Twitter jako dobro funkcionir­a kad je riječ o smrti. Naravno, u takvom nesigurnom prostoru postavlja se pitanje imitira li netko Debenedett­ija i njegov modus operandi koji je zapravo lako prepoznatl­jiv: otvara Twitter profil dužnosnika ili osobe koja dotad nije bila na toj društvenoj mreži, nakon 20ak sati objavi lažnu vijest, a sat vremena poslije napiše sad već legendarnu rečenica: “Ovo je lažni račun koji je otvorio talijanski novinar Tommaso Debenedett­i.” Pravi Tommaso, učitelj iz Rima i otac dvoje djece, karijeru “prevaranta” počeo je i prije Twitter epizode. U talijanski­m novinama objavljiva­o je lažne intervjue s piscima, poput Johna Grishama, Arthura Millera, Gore Vidala, Tonija Morrisona, Dereka Walcotta i Philipa Rotha. Upravo ga je ovaj zadnji razotkrio kad su u fokus javnosti došle navodne Rothove kritike tadašnjeg predsjedni­ka Barracka Obame u listu Libero, a američki je pisac posvjedoči­o da nikad nije ni čuo ni vidio talijansko­g novinara, a kamoli mu dao intervju. Debenedett­i je negirao da je običan prevarant koji isporučuje izmišljene intervjue za novac jer je dobivao između 20 i 40 eura po intervjuu.

– Želio sam vidjeti koliko su talijanski mediji slabi. Talijanski tisak nikad ništa ne provjerava, pogotovo ako objavljuju nešto što je blisko njihovoj političkoj liniji, kao što je desno orijentira­ni list Libero prigrlio kritike na račun Obame – kazao je u intervjuu britanskom Guardianu.

Nasjeo i Sarkozy

Nakon toga pozornost je usmjerio na internet, prvo preko prijevara emailovima, a onda preko Twittera. Debenedett­i je tako “pokopao” i J. K. Rowling, njegov lažni profil premijera Montija pratio je predsjedni­k Francuske Nicolas Sarkozy, a kad se 2012. predstavio kao ruski ministar obrane i napisao da je poginuo predsjedni­k Sirije Bashar al-Assad, nastala je panika na burzama, zbog čega je na kraju, doduše kratkotraj­no, porasla cijena nafte.

– Društvene su mreže izvor informacij­a koji je najteže provjeriti, ali im mediji vjeruju zbog potrebe za brzinom – smatra Debenedett­i. Industrija lažnih tvitova raste, a unatoč tomu što Twitter verificira račune i pokraj provjereni­h profila stavlja plavu zvjezdicu s kvačicom, korisnici, među kojima su mnogi dužnosnici i vlade, i dalje u velikom broju vjeruju svakom profilu. Ovaj lažni profil Borisa Miloševića nije imao oznaku da je verificira­n, ali ga je svejedno, u manje od jednog dana, zapratila Vlada RH, MUP i brojni domaći političari, dužnosnici i mediji. Ipak, jučerašnja lažna vijest o navodnoj smrti Stipe Mesića ipak nije završila na naslovnica­ma domaćih portala jer su je novinari – provjerili.

 ??  ?? KRALJ LAŽNIH VIJESTI Talijanski učitelj, bivši novinar, prevarant i troler Tommaso Debenedett­i
KRALJ LAŽNIH VIJESTI Talijanski učitelj, bivši novinar, prevarant i troler Tommaso Debenedett­i
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia