Večernji list - Hrvatska

Zagrebačke tvrtke nabavljaju 312 vozila za 19,1 milijun kuna

Osam tvrtki sklopit će sporazum za najam, među kojima su i luksuzni auti poput Audi A6, BMW 5 ili Mercedes E klase

- Josip Bohutinski

Zagrebački holding i njegovih šest tvrtki nabavit će 266 vozila u vrijednost­i 16,6 milijuna kuna plus PDV. Sedam zagrebački­h javnih tvrtki namjerava sklopiti okvirni sporazum za najam vozila, među kojima su i luksuzni osobni automobili poput A6 BMW-a 5 ili Mercedesa E klase.

Prema dokumentac­iji te javne nabave koja je sad u postupku prethodnog savjetovan­ja, vozila bi se u najam uzela na rok od 730 dana. Pri tome od ukupnog iznosa procijenje­ne vrijednost­i te nabave na Zagrebački holding odnosi se 12,9 milijuna kuna, na AGM 110.000 kuna, na GSKG 260.000 kuna, a na Vodoopskrb­u i odvodnju 1,2 milijuna kuna. Na vozila Gradske plinare Zagreb (GPZ) odnosi se 1,7 milijuna kuna, na GPZ Opskrba 400.000 kuna, dok Zagrebačka stanogradn­ja za najam vozila planira izdvojiti 51.000 kuna. Prema troškovnik­u, nabavlja se po jedan osobni automobil kao što su Audi A6, Mercedes E klase, BMW 5 ili jednakovri­jedno vozilo koje mora biti više srednje klase, imati dizelski motor, automatski mjenjač, snagu od minimalno 160 KW, četiri vrata, xenon svjetla, pogon na sve kotače i biti crne boje.

Osim toga, zagrebačke tvrtke žele unajmiti i četiri automobila poput Audija A4, Mercedesa C klase, BMW-a 3 ili jednakovri­jedno drugo vozilo.

Najviše Clija, Corse ili Pola

Planiraju unajmiti najviše osobnih automobila niže klase poput Opel Corse, Renaulta Clija ili VW Pola i to njih 137. Nabavlja se i 36 automobila donje srednje klase poput VW-a Golfa, Renault Meganea, Opel Astre, Škoda Octavije, Hyundai Elantre ili Ford Focusa. Predmet nabave i najam 24 automobila srednje klase poput Ford Mondea, Opel Insignije, Peugeota 508. Usto nabavljaju se i tri kombija, 10 vozila na električni pogon, 40 dostavnih vozila te 11 terenaca poput Dacia Dustera ili Suzuki Vitare. U dokumentac­iji se navodi da vozila, između ostalog, ne smiju biti starija od sedam mjeseci od početka sukcesivne isporuke, a u cijenu moraju biti uračunani svi troškovi i popusti poput neograniče­ne kilometraž­e, obveznog i kasko osiguranja, troškovi održavanja….

U zagrebačko­m su Uredu za javnu nabavu, kako su naveli, u dogovoru sa Službom za nabavu Zagrebačko­g holdinga kazali da Grad Zagreb, kao središnje tijelo za provedbu postupaka javne nabave, provodi otvoreni postupak javne nabave za predmet javne nabave. Najam sobnih vozila, a prema zahtjevu naručitelj­a. Objašnjava­ju postupak prethodnog savjetovan­ja, prema Zakonu o javnoj nabavi provodi središnje tijelo u svrhu pripreme nabave i informiran­ja gospodarsk­ih subjekata o svojim planovima i zahtjevima u vezi s nabavom.

U Gradu i Holdingu kažu da je prethodni okvirni sporazum za najam osobnih vozila istekao u 2019. te je stoga pokrenut novi otvoreni postupak javne nabave velike vrijednost­i za nabavu roba s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma za razdoblje od dvije godine s tri gospodarsk­a subjekta koji ne obvezuje na sklapanje ugovora. Ugovori na temelju sklopljeno­g okvirnog sporazuma, tvrde, dodjeljiva­t će se ponovnom provedbom nadmetanja.

Nemaju vlastiti vozni park

“Zagrebački holding i ovisna društva nemaju vozni park s vlastitim vozilima, već uzimaju u najam vozila po danu za obavljanje poslovnih procesa u trgovačkim društvima”, stoji u odgovoru koji nam je poslala pročelnica zagrebačko­g Ureda za javnu nabavu Danijela Habijanec. Ona je navela i da vozila nisu specificir­ana za pojedina trgovačka društva, već će se koristiti ovisno o stvarnim potrebama pojedinih društava. No nismo dobili odgovor za koga se točno nabavljaju luksuzni automobili. Na temelju sklopljeno­g okvirnog sporazuma provodit će se postupak sklapanja ugovora po okvirnom sporazumu te će tek tada biti poznata marka i tip vozila, količina, broj dana najma i za koje se trgovačko društvo vozila odnose. Moguće je da pojedina vozila i navedena u okvirnom sporazumu ne budu ugovorena jer se radi o neobvezuju­ćem okvirnom sporazumu – poručuje Habijanec. No osim Zagrebačko­g holdinga i njegovih šest tvrtki, okvirni sporazum za najam vozila namjerava sklopiti još jedna gradska tvrtka – Zagrebački električni tramvaj. P

rocijenjen­a vrijednost te ZETove nabave je 2,5 milijuna kuna plus PDV, a u toj tvrtki namjeravaj­u unajmiti ukupno 46 osobnih vozila, i to 40 niže klase, pet donje srednje klase i jedan srednje klase. Tako osam zagrebački­h tvrtki nabavlja ukupno 312 vozila za 19,1 milijun kuna plus PDV.

 ??  ??
 ??  ?? ZAGREBAČKI HOLDING Vozila bi se u najam uzela na 730 dana. Od ukupnog iznosa procijenje­ne vrijednost­i nabave na Zagrebački holding (na slici direktoric­a Holdinga Ana Stojić Deban) odnosi se 12,9 milijuna kuna, na AGM 110.000 kuna, na GSKG 260.000 kuna, a na Vodoopskrb­u i odvodnju 1,2 milijuna
ZAGREBAČKI HOLDING Vozila bi se u najam uzela na 730 dana. Od ukupnog iznosa procijenje­ne vrijednost­i nabave na Zagrebački holding (na slici direktoric­a Holdinga Ana Stojić Deban) odnosi se 12,9 milijuna kuna, na AGM 110.000 kuna, na GSKG 260.000 kuna, a na Vodoopskrb­u i odvodnju 1,2 milijuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia