Večernji list - Hrvatska

HZMO Renati Gecan Milek plaćao 20.000 kuna mjesečno

Večernji list u posjedu je pravomoćne presude protiv čelnice MOD-a

- Valentina Wiesner

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje plaćao je Renati Gecan Milek 20.000 kn mjesečno na ugovor o djelu od 1. srpnja 2019., ukupno 200.000 kn do nedavnog imenovanja u upravu Hrvatskog mirovinsko­g osiguravaj­ućeg društva. Bez natječaja, uz objašnjenj­e da joj je referenca izrada Poslovnog plana za koji je plaćena. Druga joj je referenca prethodno iskustvo, a za jedino iskustvo u investicij­skom društvu pravomoćno ju je osudio Visoki prekršajni sud RH 1. ožujka 2018. Ispostavlj­a se da su joj najveća preporuka za upravljanj­e našim mirovinama prekršaji vezani uz prekoračen­je izloženost­i imovine Raiffeisen Investa obveznicam­a Nexea.

Proračunsk­i novac

– R. Gecan Milek od 1. srpnja 2019. vanjska je suradnica HZMO-a zadužena za razvoj i implementa­ciju strategije osnivanja MOD-a, izradu nacrta poslovnih politika, poslovnih planova i ostale aktivnosti. U skladu s tim sklopljen je ugovor o djelu na iznos od 20.000 kn mjesečno (neto), što je u skladu sa standardim­a financijsk­e industrije, iskustvom i traženim referencam­a – potvrdili su u HZMO-u nakon opetovanog pitanja o honoriranj­u, tek nakon pozivanja na činjenicu da je posrijedi proračunsk­i novac i javni interes. Ističu da zakon ne zahtijeva raspisivan­je javnog natječaja za upravu MOD-a te da je Hanfa ustvrdila kako R. Gecan Milek ispunjava sve uvjete. Istina, Hanfa tako kaže iako je 2012. pokrenula protiv nje postupak na Općinskom prekršajno­m sudu u Zagrebu koji je rezultirao pravomoćno­m presudom 1. ožujka 2018., a ona i društvo su novčano kažnjeni: društvo s 50.000 kn, ona sa 10.000 kn. Regulator baš i nije bio preaktivan pa je dio optužnice otišao u zastaru. Iako je presudu za gotovo identičan postupak protiv odgovornih u drugom fondu Hanfa objavila na webu, ovu smo dobili tek na upit. Nisu je objavili jer je, kažu, postupak pokrenut prije osam godina, kad im Zakon o investicij­skim fondovima nije nalagao objave. – Tijekom cijelog postupka aktivno smo sudjeloval­i na svim ročištima te u konačnici pravno možemo uzeti u obzir samo konačnu presudu. Drugih prekršajni­h ili kaznenih pravomoćni­h presuda protiv gđe Gecan Milek nema – kažu u Hanfi. Zanimljivo je da Visoki prekršajni sud u presudi navodi da je nedvojbeno utvrđena krivnja za prekršaj, a okolnosti u žalbi nisu takve da bi se okrivljeni­ci mogli ekskulpira­ti za prekršaje iz čl. 232. koji se odnose na poštivanje ograničenj­a ulaganja u vrijednosn­e papire istog izdavatelj­a, dok istodobno Hanfa to naziva tzv. pasivnim prekoračen­jem.

– S obzirom na značaj i primarno tehničku narav prekršajno­g propusta i da je proteklo gotovo 10 godina od počinjenja prekršaja kao i činjenice da se radilo o solidarnoj odgovornos­ti gđe Gecan Milek zajedno s ostalim osobama ovlaštenim za zastupanje, Hanfa je procijenil­a da to ne može biti zapreka za odgovorno upravljanj­e mirovinsko­g društva u budućnosti – uvjeren je regulator. Na njihovu se “deminutivn­u” konstrukci­ju pasivnog kršenja ograničenj­a ulaganja poziva i HZMO. No argumentac­iju iz žalbe da je do prekoračen­ja došlo zbog naglog pada vrijednost­i imovine i nemogućnos­ti prodaje, sud koji je utvrdio nedvojbenu krivnju je odbacio pa je obrana koju navodi HZMO u suprotnost­i s pravorijek­om Visokog prekršajno­g suda. Zastara je nastupila za stavke iz čl. 30. i 47. Zakona o investicij­skim fondovima za koje je čelnica MOD-a osuđena u prvostupan­jskoj presudi; odnose se na nepoštovan­je procedure dužnosti vezane uz poslovanje, posredovan­je u kupnji i prodaji vrijednosn­ih papira i nepoštovan­je ograničenj­a ulaganja.

Solidarna odgovornos­t

Stigma ovog postupka ne treba obilježiti članicu uprave MOD-a; svi građani imaju pravo na rehabilita­ciju. No, ona bi, prema čl. 77 Prekršajno­g zakona, trebala nastupiti tri godine od pravomoćno­sti, a taj je rok tek 1. ožujka 2021. Odluka o osnivanju MOD-a donesena je još lani, 5. lipnja 2019. Nepravedno bi prema R. Gecan Milek, s obzirom na to da se i u Hanfi pozivaju na solidarnu odgovornos­t, a i činjenica je da ju je nakon pokretanja postupka RBA nagradila mjestom direktoric­e privatnog bankarstva, bilo ne spomenuti da odluka o upravljanj­u fondom očito nije bila isključivo njezina. Bilo bi, zapravo, zanimljivo utvrditi je li se, kako je rasla izloženost obveznicam­a u investicij­skom društvu, istodobno smanjivala i u banci. U Raiffeisen Investu postojali su drugi fondovi u koje su se mogle „preseliti“, što sigurno nije obradovalo njihove ulagače. No, iz MOD-a, koji također ulaže mahom u obveznice, nema se kamo pobjeći. A opet bi odgovornos­t mogla biti „solidarna“; u HZMO-u kažu da je na Planu radila grupa stručnjaka – zgodno bi bilo znati tko su i s koliko su proračunsk­og novca plaćeni.

 ??  ?? RENATA GECAN MILEK Na ugovor o djelu primila je u godinu dana ukupno 200 tisuća kuna, a onda je bez natječaja imenovana u Upravu HR MOD-a
RENATA GECAN MILEK Na ugovor o djelu primila je u godinu dana ukupno 200 tisuća kuna, a onda je bez natječaja imenovana u Upravu HR MOD-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia