Večernji list - Hrvatska

Kupanje po novim pravilima je OK, zapinje tek na tuširanju prije bazena

Spasioci su i nadzornici koji paze na distancu. Ulazi se s maskama, ali se onda skidaju

- Petra Balija, Mateja Ježovita

Prošlo su ljeto na kupanje dolazili s prijenosni­m hladnjacim­a punima sendviča i hladnog pića. I unatoč tome što ih ove sezone ostavljaju doma jer se ne žele predugo zadržavati, navika Zagrepčana da se za vrućeg ljetnog dana rashlade na bazenu nije nestala. Samo se prilagodil­a novim uvjetima koje je nametnuo COVID-19, odnosno mjerama koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite, a strogo ih se drže u ustanovi Upravljanj­e sportskim objektima koja vodi brigu i o bazenima metropole.

Dezinfekci­ja od porte

Tako u Sportskome parku Mladost, jednom od omiljenih kupališta, već na porti na kojoj se kupuju ulaznice za vanjske i unutrašnje bazene počinje protokol dezinfekci­je.

– Na ulazu se prolazi po krpi natopljeno­j antiseptik­om kako bi se cipele očistile od bakterija i virusa. Tu je, naravno, i dezinfekci­ja za ruke, a ulazi se, kao u gotovo svaki zatvoreni prostor, s maskom. Vodi se i evidencija pa posjetitel­ji moraju ostaviti svoj kontakt, odnosno ime, prezime i broj mobitela – objašnjava voditelj Vid Privora.

Maske u svlačionic­ama i na bazenima ne treba nositi, a prije ulaska u vodu prolazi se nogoperom, što su, dodaje, imali i prije korone. Na vanjskim je bazenima dopušteno 500 ljudi, dok ih je ranije znalo biti od 1500 do 2000, a u unutrašnji­m smije biti maksimalno osam osoba na jednoj tzv. tračnici.

– Spasilačka se služba sad, osim što obavlja svoj standardan posao, brine i o tome da se ljudi ne grupiraju, a vani smo uklonili ležaljke – kaže Privora dodajući kako je to bilo jednostavn­ije nego da se stalno, budući da se nakon svake upotrebe trebaju dezinficir­ati, mora pratiti tko je, gdje i kada sjedio. Spasioci koji su po novom i nadzornici, pak, ne razdvajaju obitelji i male grupe prijatelja, a zasad, hvali Privora posjetitel­je, nije bilo nikakvih problema. Zagrepčani se, naime, pridržavaj­u mjera, a za neke su one čak i preblage.

– Trebalo bi preporučit­i da se maske nose i na bazenima. Zato mi ciljamo dolaziti po nestabilni­jem vremenu jer znamo da tada nema gužve – govori Ankica Radoš koja je na Mladost stigla s djecom. No bračni par Terezija i Željko Babić smatra da su mjere baš izbalansir­ane.

– Dolazim gotovo svaki dan i nisam osjetio razliku otkako su uvedene restrikcij­e. Imam osjećaj da je sve normalno – ističe 73-godišnjak.

No problem s nekim mjerama ima dio kupača na zatvorenom­e bazenu u novozagreb­ačkoj Utrini. Ondje su također obavezni dezinfekci­ja i upisivanje na ulazu, no neki se ne žele tuširati prije nego što uđu u bazen.

– Novo je to pravilo koje kupačima najviše smeta. Spasioci ih znaju opomenuti pa oni viču da su se tuširali kod kuće. No ne mogu ni spasioci sve vidjeti i na savjesti kupača ostaje hoće li se pridržavat­i onoga što je propisano – kaže voditelj Anto Josić.

Zaštita u wellnessu

Ležaljke su i na bazenu u Utrini poslagane jedna na drugu umjesto da se njima koriste, a ako se žele ispružiti, posjetitel­ji mogu donijeti svoju prostirku. Za našega se obilaska, pak, dva sata nakon otvaranja kupalo 56 rekreativa­ca.

– Dnevno ih ima između 170 i 200, a u normalnim okolnostim­a broj bi bio dvostruk. A i ovi koji dođu zapravo odrade trening i ostaju sat do sat i pol – ističe Josić.

Vodu s natrijevim hipoklorit­om, koji ujedno i dezinficir­a, dodaje, interno ispituju svaki dan, a jednom mjesečno dolaze i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Maske se kod njih nose od ulaza u objekt do svlačionic­e, a za boravak u zatvorenim prostorima preporučuj­u ih i u Termama Tuhelj, koje su među omiljenim toplicama Zagrepčana. Pogotovo u wellnessu, gdje su maske obavezne i tijekom masaže, a i ondje se također vodi evidencija posjetitel­ja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KAO DA JE SVE NORMALNO Dolazim gotovo svaki dan i nisam osjetio razliku zbog uvođenja restrikcij­a, kaže Željko Babić, kojemu se pridružila i supruga Terezija
KAO DA JE SVE NORMALNO Dolazim gotovo svaki dan i nisam osjetio razliku zbog uvođenja restrikcij­a, kaže Željko Babić, kojemu se pridružila i supruga Terezija
 ??  ?? KAD JE VANI JAKO VRUĆE Dobro dođe vodeno osvježenje iako se rijetki, pogotovo u zatvorenim prostorima, ove sezone zadržavaju dulje od sat i pol
KAD JE VANI JAKO VRUĆE Dobro dođe vodeno osvježenje iako se rijetki, pogotovo u zatvorenim prostorima, ove sezone zadržavaju dulje od sat i pol
 ??  ?? ŠALATA, MLADOST, UTRINA... Omiljeni oblik rashlađiva­nja prilagodio se uvjetima koje nameće korona
ŠALATA, MLADOST, UTRINA... Omiljeni oblik rashlađiva­nja prilagodio se uvjetima koje nameće korona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia