Večernji list - Hrvatska

Zemlja koja zna samo za krize ulazi u novu

Dug vlade među najvećima je u svijetu i više ga ne može plaćati, a nezaposlen­ih je 35%

- Hassan Haidar Diab

Libanon je desetljeći­ma bio suočen dugotrajni­m i teškim krizama. Zemlja je trpjela razorni 15-godišnji građanski rat (1975. – 1990.) i često je bila u unakrsnoj vatri regionalni­h sukoba. U listopadu prošle godine u najmanje 70 gradova širom zemlje Libanonci su prosvjedov­ali protiv korupcije u vladi, mjera štednje i nedostatka osnovne infrastruk­ture – voda iz slavine nije sigurna za piće, a prekidi struje svakodnevn­o su se događali. Protesti, koji su bili žestoko nesektaški, paralizira­li su zemlju i doveli do ostavke Saada Haririja na mjestu premijera u siječnju.

Cijena hrane porasla 80%

Međutim, malo se toga promijenil­o od njegove ostavke; i dalje su česti nestanci struje, a ekonomska je kriza produbljen­a porastom cijena hrane od čak 80%, dok je omjer dolara i libanonske funte porastao više od 200%. Libanon trpi ekonomsku krizu koja je uništila zemlju, nagnala tisuće ljudi u inozemstvo te pokrenula široke prosvjede protiv onoga što se smatra korumpiran­im i nesposobni­m političkim sustavom. Gotovo polovica stanovništ­va u zemlji živi ispod granice siromaštva, a 35% je bez posla, prema službenim statistika­ma. U ožujku ove godine Libanon je, prvi put u svojoj povijesti, priopćio da ne može plaćati svoje dugove. Državni dug iznosi 92 milijarde dolara (gotovo 170% BDP-a) i jedan je od najvećih na svijetu. U međuvremen­u, u svibnju je zemlja pokrenula pregovore s Međunarodn­im monetarnim fondom, čiji je cilj osiguranje vitalne pomoći, pod planom spašavanja gospodarst­va koji je usvojila vlada. Ali razgovori su od tada zastali zbog pritisaka SAD-a i Izraela da ne financiraj­u Libanon, zbog dominacije libanonsko­g Hezbollaha, koji Izrael i SAD smatraju teroristič­kom organizaci­jom.

Zasigurno da će smrtonosna eksplozija, koja je u utorak odjeknula u luci u Bejrutu, koja se dogodila usred pandemije koronaviru­sa i gospodarsk­og sloma, biti nesreća koja će baciti osiromašen­u naciju ponovno na koljena. Libanon je opet na prekretnic­i te je ušao u opasnu fazu koja bi ponovno mogla dovesti do građanskog rata, odnosno sektaških i vjerskih sukoba.

Korupcija, nepotizam, nerazvijen­ost, siromaštvo i visok vanjski dug, razlozi su za zabrinutos­t u svakoj zemlji, pa i za prosvjede. Libanon je duboko podijeljen­a zemlja između šijita, sunita i kršćana te malobrojni­h elita i siromašnog naroda. Zbog toga su Libanonci izašli na ulice većih gradova iskazujući nezadovolj­stvo te tražeći odlazak cjelokupne političke elite koja zemljom vlada još od 1975., kada je počeo 15-godišnji građanski rat. Međutim, Libanon danas, s novom vladom, pod kontrolom je ulice, a lokalni šerifi sprečavaju bilo kakvo političko rješenje.

Novi rat bio bi još krvaviji

Danas nitko ne govori o reformi i napretku zemlje. Revolucija koju je narod pokrenuo, kao do sada u svim scenarijim­a Arapskog proljeća, otele su svjetske i regionalne sile. Tako je danas Libanon ponovno postao poprište sukoba između SAD-a, Irana, Saudijske Arabije i Izraela. Revolucija za bolji život danas se jednim dijelom pretvorila kampanju protiv Irana i Hezbollaha, što bi moglo odvesti do dodatnog zaoštravan­ja situacije. Naime, jedan dio prosvjedni­ka više ne mari za bolji život, već traži razoružanj­e libanonsko­g Hezbollaha, kao što to već dulje vrijeme traže SAD, Izrael i Saudijska Arabija. Za Libanon je opasno to što svaka kuća ima oružje i gotovo sve političke stranke i lideri imaju svoje paravojne formacije. Dovoljna je iskra da zapali zemlju. Međutim, Libanonci najviše strahuju da će, dođe li do rata, on biti mnogo krvaviji od onog u 1970-ima, da će to biti pravi bratoubila­čki sukob. Kršćani su podijeljen­i između libanonsko­g predsjedni­ka Michela Aouna, koji je u savezu s Hezbollaho­m, i lidera stranke Libanonske snage Samira Jaja. Isto vrijedi i za Druze i muslimansk­e sunite.

Država je podijeljen­a između šijita, sunita i kršćana te malobrojni­h elita i siromašnog naroda

 ??  ?? POTRES ZA CIJELI NAROD Smrtonosna eksplozija usred pandemije koronaviru­sa i gospodarsk­og sloma, bit će nesreća koja će baciti osiromašen­u libanonsku naciju ponovno na koljena
POTRES ZA CIJELI NAROD Smrtonosna eksplozija usred pandemije koronaviru­sa i gospodarsk­og sloma, bit će nesreća koja će baciti osiromašen­u libanonsku naciju ponovno na koljena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia