Večernji list - Hrvatska

U Zagreb prvi put stiže i najstarija hrvatska zastava

- Maja Car

Povjesniča­r Dinko Šokčević apsolutno je u pravu kada, uvodeći nas u novi projekt Galerije Klovićevi dvori, kaže: “Malo je naroda u Europi čija je povijesna sudbina toliko ispreplete­na kao sudbina Hrvata i Mađara.” Ugarski je kralj Ladislav Sveti utemeljenj­em zagrebačke biskupije udario temelje razvoju današnjeg glavnoga grada Hrvatske. Njegov je nasljednik Koloman 1102. okrunjen za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu na Moru te je od toga povijesnog trenutka počela postojati ugarsko-hrvatska državna zajednica koja se opstankom do 1918. pokazala najduljim državnim suživotom u Europi.

Najdulji državni suživot u Europi

Sve navedeno i više je nego dovoljan povod najopsežni­joj i najizdašni­joj izložbi Klovićevih dvora ove godine “Ars et virtus Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine” zakazanoj za 24. rujna. Pružit će uvid u dodire na području kulture i likovnih umjetnosti obiju država te prikazati umjetnine iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u kronološko­me rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine.

Bit će postavljen­a na cijelom drugom katu galerije, vrijedna djela iz hrvatskih muzeja već pristižu, mnogo je tu zlatarskih predmeta i iz riznice zagrebačke katedrale. Brojne posudbe uz jake mjere osiguranja stižu i iz Mađarskog nacionalno­g muzeja i drugih mađarskih institucij­a pa tako po prvi put u Hrvatsku iz Budimpešte dolazi “Dubravka”, čuvena slika Vlahe Bukovca, te do sada neizlagana najstarija hrvatska zastava iz sredine 17. st. s latinskim natpisom Croatiae te šahiranim grbom Hrvatske Kraljevine koja će za ovu priliku prvi put biti posuđena iz privatne zaklade obitelji Esterházy u Austriji.

– Ideja za ovu izložbu potaknuta je izložbom “Zagreb – Beč oko 1900.” u kojoj smo lokalnom selekcijom eksponata kontekstua­lizirali hrvatsku umjetnost oko 1900. u globalnom kontekstu. Na taj način željeli smo naći i daljnje veze koje nas, osim geografski, i kulturno i umjetnički povezuju s gradovima u našem okruženju i tu se logično nametnula Budimpešta kao druga austrougar­ska prijestoln­ica – govori povjesniča­rka umjetnosti Petra Vugrinec, uz Marinu Bagarić iz MUO i povjesniča­ra umjetnosti Dragana Damjanović­a autorica izložbe, pa nastavlja:

– Kolegica Bagarić i ja radile smo i na prethodnoj izložbi i krenule smo od polazišta da obradimo opet isto razdoblje, ali nametnuo se puno širi povijesni period, od 12. stoljeća, praktički od Pacte convente. Otvorile su se razne teme u kojima su se hrvatska i mađarska umjetnost ispreplele na najljepši mogući način pa smo krenuli od osnutka Zagrebačke nadbiskupi­je u srednjem vijeku, preko naših umjetnika koji su radili na dvoru Matijaša Korvina u renesansi – bili su to umjetnici iz Hrvatskog primorja i Dalmacije od kojih je najpoznati­ji Ivan Duknović, dok će na dvoru Ludovika II. između 1523. i 1526. iluminirat­i Julije Klović. Slijedi barok u kojem se širi kult ugarskih svetaca pa mnoge naše crkve, oltarne pale i kipovi bivaju posvećeni ugarskim svecima Ladislavu, Emeriku ili Margareti. Tu je i krasna tema o ugarskom plemstvu u Hrvatskoj i hrvatskom u Mađarskoj, koje je imalo posjede u obje zemlje, i tome koliko su u biti sudjeloval­i u europeizac­iji obje umjetnosti, a mnogi od njih imali su i dvojni identitet poput Zrinskih.

U kontekstu Zrinskih valja spomenuti razdoblje od 15. do 17. st. kada će veliku ulogu u borbi protiv Osmanskog Carstva imati upravo Hrvati. Jedno od dvanaest hrvatskih plemena čija se imena spominju uz Pactu conventu 1102. godine bribirski su knezovi Šubići. Njihov je kasniji uspon vezan uz posjed Zrin na padinama Zrinske gore, uz lijevu obalu rijeke Une, po kojem će obitelj promijenit­i ime u Zrinski. Uloga Zrina kao utvrde u obrani od Osmanlija obilježila je i sudbinu obitelji iz koje potječu slavni junaci u višestolje­tnim ratovanjim­a s Osmanlijam­a, od Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog do Nikole VII. Zrinskog. Osim ratnih pothvata i junaštva, obitelj se isticala i skupljanje­m umjetnički­h djela i knjiga, a njezini članovi kao književnic­i i pjesnici. Zrinski pripadaju, kako je već više puta istaknuto, a navodi to i Šokčević, i hrvatskoj i mađarskoj kulturi. Poseban eksponat vezan uz njih koji ćemo vidjeti i na ovoj zagrebačko­j izložbi

’Milenijska izložba 1896. u Budimpešti jako je važna jer na njoj su se hrvatski umjetnici prvi put predstavil­i u zasebnom paviljonu’, kaže autorica izložbe

 ??  ??
 ??  ?? PETRA VUGRINEC
PETRA VUGRINEC
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia