Večernji list - Hrvatska

Kako će izgledati Dalićevi vatreni?

Hrvatska će zaigrati nakon deset mjeseci! Pašalić ulazi na velika vrata, Vrsaljko najveće pojačanje

- Tomislav Dasović

Novi početak nakon sušnih deset mjeseci, novi ciljevi, novi motiv, nova energija, čak i novi – dresovi. Sve ovo čeka nas od 31. kolovoza u Zagrebu, dana kada će se hrvatska nogometna reprezenta­cija iznova okupiti u novome, za sada još neotkriven­ome dizajnu dresova s kvadratići­ma, prvi put nakon studenoga prošle godine, te zaploviti novim natjecatel­jskim ciklusom u Ligi nacija.

Ne zna se tko s većim nestrpljen­jem čeka nove nastupe junaka našega doba protiv Portugala u Portu (5. rujna) i protiv Francuske u Parizu (9. rujna): navijači vatre

nih željni spektakula­rnoga nogometa, izbornik Zlatko Dalić, sada spokojan oko svoje budućnosti, ili sami protagonis­ti predvođeni kapetanom Lukom Modrićem, koji će 9. rujna u Parizu proslaviti 35. rođendan.

Ludi ritam utakmica

Unatoč višemjeseč­noj suši reprezenta­tivnoga nogometa, u ovom trenutku nije teško predvidjet­i tko bi trebali biti ljudi na Dalićevu popisu, međutim, specifičan trenutak europskog nogometa, uzrokovan pandemijom koronaviru­sa, ostavlja ipak dozu neizvjesno­sti – kako će nam izvedba reprezenta­cije izgledati u sudaru s moćnim europskim momčadima? Naime, svjetski prvak Francuska je drugoplasi­ran, a europski prvak Portugal sedmoplasi­ran na Fifinoj ljestvici (Hrvatska je 6.).

U nedavnom intervjuu za Večernji list izbornik Zlatko Dalić istaknuo je veliko zadovoljst­vo nastupima reprezenta­tivaca u protekloj sezoni. Prema statistici i po ukupnome dojmu, ovo je bila jedna od najuspješn­ijih klupskih sezona naših igrača posljednji­h godina, s tim da taj dojam može biti još i pojačan s obzirom na sudjelovan­je igrača u završnicam­a europskih kupova.

Pripremaju­ći se za ludi ritam utakmica nadolazeće jeseni, izbornik Zlatko Dalić ima zadovoljst­vo i privilegij još uvijek graditi igru reprezenta­cije na njezinu nezamjenji­vom kotačiću, Luki Modriću. A sve što je Luka demonstrir­ao u dresu Real Madrida u završnici protekle sezone bilo je gotovo na razini njegovih izdanja iz 2018. godine kada je bio najbolji na svijetu.

Tako je Luka bio ključni Realov igrač u završnici šampionske sezone, u kojoj je dohvatio svoj drugi naslov prvaka Španjolske. Modrić je prošloga tjedna bio na kratkome odmoru, a u ovom trenutku fokusiran je na Realovu uzvratnu utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Manchester Cityja, koja je na rasporedu sutra, u petak, 7. kolovoza.

Ispadne li Real Madrid iz europske utrke (a u prvoj utakmici kod kuće poražen je od Cityja 1:2), Modrić će praktički biti slobodan i moći će se u miru pripremati za novu sezonu Primere koja počinje 12. rujna. Tako bi Luka na okupljanje vatrenih došao potpuno svjež i odmoran, a nastup protiv Portugala bio bi mu premijerni u novoj natjecatel­jskoj sezoni.

Kapetanu Luki nastupi za reprezenta­ciju oduvijek su bili više od pukih brojki, premda ni njih više u ovom, povijesnom kontekstu ne treba zanemariva­ti. Nastupi li u svih osam utakmica vatrenih ove jeseni, Modrić bi nadmašio Srnin rekord (134) po broju nastupa za vatrene.

Drugi potporni stup reprezenta­cije Ivan Rakitić, unatoč frustracij­ama zbog nedefinira­ne klupske budućnosti, bio je opet jedan od najkorište­nijih igrača Barçe s 41 nastupom. Raketa je još uvijek i u igri za plasman na završni turnir Lige prvaka, jer Barçu u subotu čeka uzvrat s Napolijem (u prvoj je bilo 1:1). Prođe li Barça na Final 8, Ivana bi 14. kolovoza u Portugalu čekao sudar s Bayernom...

Dalićev kronični problem, još od Svjetskog prvenstva iz Rusije, pozicija je desnoga braniča, a vezan je za još jednoga igrača iz Primere, Šimu Vrsaljka. Zadranin je posljednju klupsku utakmicu za Atlético odigrao 11. ožujka protiv Liverpoola te je nakon nje bio podvrgnut artroskopi­ji koljena.

Prema informacij­ama iz Madrida, Šime je u međuvremen­u uspješno prošao proces oporavka i veliki povratak trebao bi se dogoditi 13. kolovoza, u četvrtfina­lnoj utakmici Lige prvaka protiv Leipziga.

Prođe li uspješno taj test, ali i nastavi li natjecanje u LP-u, Vrsaljko će doživjeti i veliki povratak u nacionalno­me dresu i postati najveće Dalićevo pojačanje. U reprezenta­ciji ga nije bilo još od studenoga 2018. godine, kada je upravo zbog ozljede koljena bio prisiljen napustiti teren protiv Engleza na Wembleyu.

Slatke brige za Dalića

Uoči nastupa u Ligi nacija, Dalić će se suočiti i s ponekom slatkom brigom, u likovima dvojice briljantni­h Splićana, Nikole Vlašića i Marija Pašalića. Obojica iza sebe imaju sjajne sezone u moskovskom CSKA, odnosno u Atalanti i obojica zaslužuju značajniju minutažu nacionalno­m dresu, i to kao najozbiljn­ije alternativ­e u veznome redu.

Upravo su Vlašić i Pašalić, uz Brekala i diva iz Marseillea Ćaletu-Cara, ta nova energija na kojoj Dalić inzistira. I dok je Vlašić već dao značajan obol u plasmanu na Europsko prvenstvo, Pašalić, kao klupsko otkriće sezone, s nestrpljen­jem čeka novo dokazivanj­e u reprezenta­ciji. U njoj već ima 12 nastupa, ali se još nije upisao u strijelce. Mario je kandidat za poziciju polušpice, ali i za defenzivno­g veznog, gdje je konkurenci­ja najjača: Brozović, Rakitić, Badelj, Kovačić. Iz prikrajka vreba i Filip Bradarić, iza kojega je vrlo solidna sezona u španjolsko­j Celti.

Ove jeseni s pozicije prvoga napadača ponovno će startati majstor Bruno Petković, premda iza njega nije golgetersk­i plodonosna sezona, sa samo sedam pogodaka u Hrvatskoj ligi. Stoga se kao logično pitanje nameće tko je Brunina alternativ­a: jesu li to Kramarić ili Rebić, čija prirodna pozicija nije istureni napadač, ili će Dalić posegnuti za nekim specijaliz­iranim tipom špice ‘fox in the box’? Primjerice, kao potencijal­no iznenađenj­e novoga ciklusa figurira prvi strijelac Hrvatske lige Antonio Čolak, nogometaš Rijeke koji je kod Dalića za sada bio samo na pretpozivu.

U istu kategoriju mogućih iznenađenj­a svrstavamo i sjajnoga vratara Lokomotive Ivu Grbića te lijevoga braniča francuskog­a Lillea, 20-godišnjega Domagoja Bradarića. Splićanin koji igra u ligi petice, a već je nastupio i u Ligi prvaka, u svakom je slučaju veća perspektiv­a za lijevoga beka od Darija Melnjaka, člana tek 15-plasirane momčadi turske lige, Rizespora.

U svakom slučaju, Dalića ove jeseni ne čeka samo bitka za preživljav­anje u Ligi nacija nego i priprema momčadi za novi vrhunac izborničko­g mandata, Europsko prvenstvo sljedećega ljeta. Tu će se, protiv Portugalac­a, Francuza i Šveđana, te u prijateljs­kim utakmicama sa Švicarskom i Turskom, krojiti popis za Euro. I izuzmemo li “senatore”, one koji su sudjeloval­i u osvajanju svjetskoga srebra, svi ostali su praktički u svojevrsni­m kvalifikac­ijama ili u nemilosrdn­oj borbi za ostanak na Dalićevoj listi. Počevši od subote 5. rujna u Portu.

Dalića čeka priprema momčadi za novi vrhunac izborničko­g mandata – Euro 2021.

S pozicije prvoga napadača startat će Petković, premda iza njega nije golgetersk­i plodonosna sezona

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia