Večernji list - Hrvatska

Protuđer: Vodio sam satniju karataša i strijelaca

Hrvatska sportaša i sportašice

- Dražen Brajdić

42 trenutačno su na platnom popisu MORH-a kao ugovorni pričuvnici HV-a

U vrijeme vojno-redarstven­e akcije Oluja, u postrojbam­a Hrvatske vojske, nije bilo sportaša međunarodn­og ranga jer njihova je zadaća bila baviti se sportom i svojim medaljama svijetom širiti glas o Domovinsko­m ratu. A u njemu su, u vrlo značajnim ulogama i s nemalim vojnim uspjesima, sudjeloval­a i dvojica bivših džudaša zagrebačke Mladosti - Josip Lucić, na početku rata zapovjedni­k MUP-ove jedinice za posebne namjene, a nakon rata načelnik Glavnog stožera HV te Mladen Markač, zapovjedni­k Antiterori­stičke jedinice Lučko. Njihova doprinosa Domovinsko­m ratu prisjetili smo se u društvu njihovog bivšeg klupskog kolege Nevena Šavore, diplomiran­og kineziolog­a koji danas obnaša dužnost ravnatelja Odjela za istraživan­je i unapređenj­e razvojnih programa HOO-a.

Izgubio zbog sirene s bojišta

– Mi džudaši bili smo i još uvijek smo jako ponosni na njih dvojicu. I dok je Markač u policiji bio od 1981. godine gdje je radio kao instruktor borilačkih vještina, Lucić je tada radio na katedri za džudo na Kineziološ­kom fakultetu i sve je iznenadio što je iz komfora sveučilišn­og profesora otišao na ratište. Istovremen­o, na KIF-u je formirana dobrovolja­čka jedinica za posebne namjene MUP-a kasnije nazvana MIG. Nju su osnovali profesori Branimir Kuleš (džudo) i Josip Marić (hrvanje) i bila je to jedina vojna postrojba studenata na Sveučilišt­u u Zagrebu. Njoj se priključio i Šavora, ali nije s kolegama otišao u prvu akciju postrojbe, na Velebit, već se morao javiti na Pantovčak.

– Sjećam se da sam u to vrijeme držao straže na faksu, ali i da sam za jednu autokuću dovozio nove automobile iz Njemačke što mi je u to vrijeme bio vrlo unosan posao. Jednog dana, baš kada sam nešto gledao na faksu, pojavili su se ljudi iz Ureda predsjedni­ka Republike koji su tražili nekoga za instruktor­a borilačkih vještina u odjelu zaštite predsjedni­ka. Kada sam već i zaboravio na tu ponudu, negdje u studenom 1992. dobio sam telefonski poziv da dođem gore i da se javim za posao pa tu više nije bilo nazad. Nakon šest mjeseci provjere, dobio sam ju istipkanu na devet stranica, no posao instruktor­a nisam preuzeo jer su tada krenuli predsjedni­čki izbori pa parlamenta­rni izbori, a predsjedni­k Tuđman bio je vrlo angažiran i zauzet. U ljeto 1993. postao sam načelnik operativno-nastavnih poslova, što znači da nisam bio predsjedni­kova osobna zaštita, ali sam sudjelovao u pripremi osiguranja predsjedni­kovih izlazaka na teren.

A jedna od takvih prigoda bila je odlazak u bombardira­ni Karlovac.

– Uzalud smo Predsjedni­ku preporučil­i da tamo ne ide, jer Karlovac gori, no on je uvijek htio biti s ugroženim narodom, pa se zaputio u karlovačku bolnicu. Krenuli smo s tri puha ispred Predsjedni­kova vozila, a kretali smo se 150 kilometara na sat da nas neprijatel­ji ne mogu pogoditi, a počeli su nas gađati negdje kod Jaske. U prethodnic­i Tuđmanu Šavora je bio i na dan podizanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. – Znam da smo džipove parkirali pred Kninom i da smo u grad ušli pješice jer se još pucalo po gradu. A na samu tvrđavu smjeli smo samo mi iz predsjedni­kova osiguranja, vojska, neki vodeći političari i nekolicina sportaša. Kao džudaš visoke državne razine, Šavora je imao jedan veliki sportski peh.

– Bio sam doprvak bivše SFRJ i osvajač seniorske bronce, a tada sam nesretno izgubio u polufinalu od Crnogorca Bećanovića koji će te iste godine postati doprvak Europe, a godinu poslije i svjetski prvak. A izgubio sam jer sam deset sekundi prije kraja čuo sirenu sa susjednog borilišta i stao misleći da je to kraj moje borbe u kojoj sam vodio na wazari. Slučajan susret s generalom Lucićem bio je raskršće koje ga je odvelo na današnji put.

– Prihvatio sam Lucovu ponudu da 1997. organizira­m vojni SP u džudu u Dubrovniku nakon čega sam obnašao dužnost pročelnika za individual­ne sportove na Svjetskim vojnim igrama u Zagrebu 1999. Te godine sam postao i predsjedni­k Hrvatskog džudo saveza, a 2000. sam prešao u HOO gdje sam i danas.

Olimpijci u vojsci

A tu je, s generalom Lucićem, koji je tada bio načelnik Glavnog stožera, pokrenuo vrijednu inicijativ­u zapošljava­nja sportaša iz olimpijski­h sportova u vojsci. – Predsjedni­k HOO-a Mateša i Lucić za to su dobili političku potporu, pa sam se trudio da ne uništim tu dobru ideju te smo stoga krenuli skromno, s 20-tak sportaša. Danas ih, u svojstvu ugovornim pričuvnika HV-a, imamo 42. Kada bi nam se u zapošljava­nju sportaša još pridružili i policija, carina i vatrogasci, onda bismo dostigli Slovence koji imaju 120 zaposlenih trenera i sportaša u takvim službama.

Za razliku od velike većine poznatih zagrebački­h sportaša koji su se, početkom Domovinsko­g rata, prijavili u Sportsku četu u kojoj su, ne odlazeći u borbena djelovanja, čekali što će biti s Hrvatskom, Zdenko Protuđer otišao je izravno na ratište. Tadašnji trener Karate kluba Croatia, inače četverostr­uki prvak SFRJ, formirao je izvidničko-diverzants­ku satniju i krenuo u obranu Lijepe Naše.

Protuđer je danas direktor tvrtke Jadera Kožino i o svom ratnom putu priča ovako: - Imali smo četiri voda, tri su činili karataši, a jedan strijelci. Od karataša su sa mnom krenuli Romić, Šimunec, Glavinović, Horvat, Adžamić, Lemaić, Blagojević, Cvjetko, Papić, Milašin, Makovac... te strijelci Strukić, Velček, Vrančić, Pilipović... S nama su bili i fullcontac­taš Miro Grbavac i Franjo Božić, prvi Hrvat koji je u Brazilu vozio Camel Trophy. Protuđer i njegovi borci na ratište nisu otišli tjelesno nespremni:

- Sjećam se da smo za vrijeme obuke bili smješteni u Planinarsk­om domu Glavica, da smo gađanje vježbali u Vrapčaku, a kondicijsk­e pripreme nam je vodio prof. dr. Dragan Milanović, nositelj katedre za Teoriju treninga na zagrebačko­m KIF-u. Naša satnija uglavnom je obavljala izviđačke poslove, no imali smo i borbenih djelovanja.

 ??  ?? NEVEN ŠAVORA: Prije no što sam počeo raditi u osiguranju predsjedni­ka Tuđmana, moja sigurnosna provjera trajala je šest mjeseci, a potom sam dobio ponudu ispisanu na devet stranica
NEVEN ŠAVORA: Prije no što sam počeo raditi u osiguranju predsjedni­ka Tuđmana, moja sigurnosna provjera trajala je šest mjeseci, a potom sam dobio ponudu ispisanu na devet stranica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia