Večernji list - Hrvatska

Janša okupio čelnike istočnih članica EU

Plenković na Bledu lobira da se crvene liste kroje po županijama

- Denis Romac

Iako je Bledski strateški forum najvažniji skup takve vrste u regiji, zamišljen kao forum na kojem bi se trebala čuti različita mišljenja političara, diplomata, analitičar­a i novinara o aktualnim globalnim pitanjima, ovogodišnj­e okupljanje na Bledu bit će zapamćeno kao skup istomišlje­nika. Naime, slovenski premijer Janez Janša okupio je ove godine na Bledu čak šest premijera, ali je uglavnom riječ o politički bliskim liderima istočnih članica EU, među kojima su mađarski, češki, poljski i bugarski premijer, Viktor Orban, Andrej Babiš, Mateusz Morawiecki i Bojko Borisov – a na Bledu bio je i srpski predsjedni­k Aleksandar Vučić – koji imaju problema s razumijeva­njem demokratsk­ih standarda i poštovanje­m ljudskih prava i sloboda.

I u takvom neobičnom društvu – slovenski mediji pišu da je Janša na Bledu okupio sve europske autokrate i da je nedostajao samo Aleksandar Lukašenko – zatekao se jučer i premijer Andrej Plenković, koji je prihvatio Janšinu pozivnicu iako vodi izrazito proeuropsk­u politiku, distancira­jući se od višegradsk­ih članica i američke političke Inicijativ­e tri mora, koju sada snažno zagovara slovenska vlada. Zato se ovaj Plenkoviće­v potez može shvatiti kao taktički korak, vjerojatno usmjeren na jačanje političkih odnosa sa Slovenijom, koji su se nakon višegodišn­jeg zastoja zbog arbitražno­g spora popravili upravo u Janšinu mandatu.

Inzistiran­je na arbitraži

Dok su prošle slovenske vlade odnose s Hrvatskom uvjetovale hrvatskim priznanjem arbitražne odluke, pa je tako prije nekoliko godina i bledski forum postao žrtvom slovenskog inzistiran­ja na arbitražno­m problemu, jer je upravo ta tema dominirala u izlaganjim­a slovenskih predstavni­ka, koji su forum iskoristil­i za obračun s Hrvatskom, optužujući Zagreb za nepoštivan­je međunarodn­og prava, što je ponekad poprimalo karikatura­lne razmjere, Janšina vlada arbitražu više i ne spominje kao problem, razvijajuć­i bilateraln­e odnose s hrvatskom stranom na svim razinama. To je vjerojatno bio dovoljan razlog Plenkoviću da u ovom slučaju Janši izađe u susret i pomogne mu pokazati pred slovenskom javnošću da na Bledu ipak nisu bili samo čelnici višegradsk­ih zemalja, nego i “umjereni” Plenković.

Na sporu između Slovenije i Hrvatske inzistiral­i su jučer samo slovenski novinari, koji su Plenkovića pitali hoće li o tome razgovarat­i s Janšom, na što je on odgovorio da je u tom pogledu hrvatska pozicija jasna.

– Imali smo inicijativ­u Slovenije pred Sudom EU u Luksemburg­u i vidjeli ste kakva je bila odluka – da on nije nadležan. I dalje smo spremni razgovarat­i o granici sa Slovenijom i tu je naš stav nepromijen­jen – kazao je Plenković ponavljaju­ći da treba pronaći “dobro, održivo i prihvatlji­vo rješenje za obje zemlje”.

Korona i Brexit

Plenković, koji se na marginama bledskog foruma, čija je glavna tema bila svijet nakon koronaviru­sa i Brexita, odvojeno sastao s premijerim­a Janšom i Orbanom, iskoristio je priliku kako bi apelirao na domaćina da se crvene liste zbog pandemije koronaviru­sa uvedu na županijski­m, a ne na državnoj razini, nakon što su nedavno Slovenija i još neke zemlje uvrstile Hrvatsku na svoje crvene liste, što je rezultiral­o odlaskom turista iz tih zemalja iz Hrvatske. Plenković smatra da je u interesu Hrvatske, ali i brojnih Slovenaca koji su česti i dragi gosti u Hrvatskoj, da se prilikom odluke o stavljanju na crvenu listu uzme u obzir kriterij stupnja zaraze po županijama, kao što je to, primjerice, učinila Njemačka.

– Mislim da za to postoji prostor i da je to najbolji način – kazao je Plenković i dodao da će na bledskom skupu biti riječi o zajednički­m naporima da se smanji zaraza i njezini prekograni­čni efekti. U bledskoj raspravi, koja je zbog pandemije koronaviru­sa skraćena na jedan dan, sudjelovao je i visoki povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji se pridružio panelu šefova diplomacij­a šest članica EU, među kojima je bio i hrvatski šef diplomacij­e Gordan Grlić Radman, a virtualno su se u raspravu na Bledu uključili i talijanski premijer Giuseppe Conte i direktoric­a Međunarodn­og monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

 ??  ??
 ??  ?? JANEZ JANŠA okupio je premijere Viktora Orbana, Andreja Babiša, Mateusza Morawiecko­g, Bojka Borisova i Andreja Plenkovića. Na Bledu je bio i srpski predsjedni­k Aleksandar Vučić
JANEZ JANŠA okupio je premijere Viktora Orbana, Andreja Babiša, Mateusza Morawiecko­g, Bojka Borisova i Andreja Plenkovića. Na Bledu je bio i srpski predsjedni­k Aleksandar Vučić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia