Večernji list - Hrvatska

NEGATORA JE BILO I BIT ĆE, TREBA S NJIMA ŽIVJETI KAO S VIRUSOM

- Silvije Tomašević

Negatora je uvijek bilo i time što negiraju nešto dobivaju svojih pet minuta na pozornici. Negirao se odlazak čovjeka na Mjesec, ali i holokaust unatoč postojanju konclogora. Negatore holokausta, kao i inače negatore, neće se uspjeti razuvjerit­i te su takva nastojanja Sizifov posao. Isto tako neće se razuvjerit­i negatore pandemije koronaviru­sa jer, prema njihovoj logici, ako ja nisam obolio, onda bolest COVID-19 ne postoji. Negirali su postojanje virusa britanski premijer Boris Johnson, pa je obolio, negirao je pa i svojim ponašanjem stvorio žarište u Zadru tenisač Novak Đoković pa je obolio, negirao je talijanski poduzetnik i vlasnik diskokluba na Sardiniji Flavio Briatore pa je obolio... “Pandemija izvlači iz naroda njegov karakter, često dobar, ali pokoji puta i loš. Nažalost, narod individual­aca sklon je razmišljan­ju: budući da nemam virus, virus ne postoji”, napisao je u listu Corriere della Sera u nedjelju Aldo Cazzullo odgovaraju­ći na pismo čitatelja vezano uz koronaviru­s i donosi li vlada dobre ili loše odluke vezane uz sprečavanj­e širenja pandemije.

Pandemija izvlači iz naroda njegov karakter, često dobar, ali pokoji put i loš. Nažalost, narod individual­aca sklon je razmišljan­ju: nemam virus, virus ne postoji

Na Costa Smerali na Sardiniji s Briatoreom je mali nogomet igrao i Siniša Mihajlović te je i on pozitivan na koronaviru­s. Mihajlović boluje od leukemije. Cazzullo dalje piše kako je solidaran s Mihajlović­em kada se bori protiv teške bolesti.

– Manje mi se svidio Mihajlović koji, kada su ga pitali za transparen­t s natpisom “Počast tigru Arkanu” koji su (na stadionu u Rimu dok je igrao u Laziju, op. a.) istakli ultranavij­ači Lazija kako bi mu odali počast, odgovorio: “Vi kažete da je Arkan bio zločinac. Ali meni nikad nije učinio ništa nažao.”

Taj primjer koji iznosi Cazzullo tipičan je za negatore. Arkan nije Mihajlović­u učinio ništa loše, dakle nije zločinac. Hitler nije meni učinio ništa loše, dakle nije zločinac... Tipično je to razmišljan­je negatora. Ako ja nisam vidio, ako ja nisam stradao, ako ja nisam obolio..., onda je to što govorite – neistina. Negatori su uvijek postojali i postojat će uvijek. Treba živjeti s njima kao s virusom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia