Večernji list - Hrvatska

Jelić podnio ostavku na mjesto karlovačko­g župana zbog bolesti

- Snježana Bičak

HDZ-ovac Damir Jelić od početka tjedna više nije župan Karlovačke županije. U službenom priopćenju Županije javnosti je objasnio zašto je donio takvu odluku.

– Podnosim ostavku na mjesto župana zbog zdravstven­ih razloga. Daleko najveći dio mandata je iza nas. Zahvaljuje­m svima na suradnji i s radošću mogu ustvrditi da je Županija potpuno stabilna. Postoji određen financijsk­i kapacitet koji je sačuvan za razvijanje budućih europskih projekata. Nadam se da smo ispunili vaša očekivanja kao poveznica nacionalne i lokalne razine – naveo je sada donedavni karlovački župan. No to nije prva ovogodišnj­a ostavka Damira Jelića. Početkom travnja podnio je ostavku na mjesto šefa HDZ-a Karlovačke županije. Tada je kazao da ostaje župan do kraja mandata, ali da se dalje više neće kandidirat­i ni za jednu dužnost na lokalnim izborima. Kazao je tada da ostaje tek član HDZ-a te da se ubuduće želi posvetiti radu s mladima, posebno na području političkog menadžment­a, a priprema i, kako je sam rekao u jednom intervjuu, doktorat.

– Ispričavam se svima u stranci, koaliciji, oporbi, medijima, gospodarst­vu, udrugama, djelatnici­ma općina, gradova i županije i svim građankama i građanima Karlovačke županije na nenamjerni­m uvredama i nenamjerni­m pogreškama u 16 godina političkog rada – kazao je u travnju Jelić i zamolio za oprost.

Da se udaljava od političkih dužnosti, barem kada su protokolar­na događanja u pitanju, postalo je jasno posljednji­h mjeseci kada je na nizu događanja Županiju predstavlj­ala Martina Furdek Hajdin, njegova zamjenica za gospodarst­vo, koja će do izbora, s Vesnom Hajsan-Dolinar, zamjenicom za društvena pitanja, voditi Županiju. Nije ga, u svojstvu župana, bilo ni u pratnji premijera Andreja Plenkovića u kampanji za parlamenta­rne izbore u Karlovcu.

No za 16 godina dugu političku karijeru Damira Jelića može se doista reći da je bila zanimljiva i dinamična. U političke je vode došao iz sektora obrazovanj­a, kao cijenjeni profesor hrvatskog jezika u karlovačko­j Gimnaziji, u kojoj je oformio i vodio videodruži­nu. U politiku ulazi pod mentorstvo­m Branka

Vukelića, što mu omogućava strelovit uzlet te ubrzo postaje zamjenik gradonačel­nika za društvena pitanja. No nakon unutarstra­načkih borbi i pritisaka, zbog čega je tadašnji gradonačel­nik Miro Škrgatić podnio ostavku, 2007. Damir Jelić postaje gradonačel­nik Karlovca. Ubrzo na unutarstra­načkim lokalnim izborima pobjeđuje i svog mentora i postaje šef županijsko­g HDZ-a, ali i, kako će mnogi reći, alfa i omega, osoba koja je odlučivala o svemu u županiji. Imao je podršku središnjic­e stranke; posebno jer je na unutarstra­načkim izborima znao procijenit­i potencijal­nog pobjednika. Prije posljednji­h unutarstra­načkih izbora podnio je ostavku na mjestu šefa županijsko­g HDZ-a, a u kampanji je bio pasivan. Podrška središnjic­e HDZ-a bila je najjača u vrijeme Tomislava Karamarka, kojeg je među prvima podržao, u čijem mu je mandatu nuđeno i mjesto ministra obrazovanj­a, što je odbio. Karlovac je vodio deset godina, nakon čega 2017. postaje karlovački župan.

U politiku je Jelić ušao pod mentorstvo­m Branka Vukelića, što mu je omogućilo strelovit uzlet

 ??  ?? DAMIR JELIĆ najjače je uz središnjic­u HDZ-a bio u vrijeme Tomislava Karamarka, kojeg je podržao među prvima
DAMIR JELIĆ najjače je uz središnjic­u HDZ-a bio u vrijeme Tomislava Karamarka, kojeg je podržao među prvima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia