Večernji list - Hrvatska

Zbog podrške premijeru nitko neće ostati kratkih rukava

- Iva Boban Valečić

Vlada je prošli tjedan donijela uredbe o unutarnjem ustrojstvu svih ministarst­ava i središnjih državnih ureda te Državnog inspektora­ta. Iako je ova točka prošla pomalo ispod radara javnosti, riječ je o značajnom poslu, između ostaloga i zato što je ovaj put obavljen u rekordnom roku. Na pojedine uredbe o unutarnjem ustrojstvu prije se znalo čekati i godinama, pa su znali trpjeti važni poslovi poput privlačenj­a europskih fondova. Uz ažurnost, zanimljiv je i sadržaj dokumenata, koji otkrivaju da je manji broj ministarst­ava donio i znatnije smanjenje ukupnog broja rukovodeći­h funkcija nego što se najavljiva­lo.

Manje državnih tajnika

I dok se iz HDZ-a doznaje da nakon spajanja pojedinih ministarst­ava neće biti pukog zbrajanja i “prekopiran­ja” funkcija glavnih tajnika, čiji će se ukupni broj smanjiti, uredbe otkrivaju racionaliz­aciju u ukupnom broju ustrojstve­nih jedinica po ministarst­vima. Primjerice, Ministarst­vo poljoprivr­ede ostalo je bez Samostalne službe za informiran­je, u sklopu koje su bila ustrojena dva odjela, za odnose s javnošću te za planiranje i koordinaci­ju događanja. Po ministarst­vima se ovih dana neslužbeno moglo čuti i kako su sva tijela dobila uputu da potpuno ukinu ili svedu na najmanju moguću mjeru nepopunjen­a radna mjesta, kojih su u dosadašnji­m sistematiz­acijama pojedine jedinice znale imati i po 20-ak. Riječ je o mehanizmu koji je omogućavao osnivanje novih službi, sektora i odjela i onda kada za njima nije bilo stvarne potrebe, a nekoga se htjelo nagraditi rukovodećo­m funkcijom. Za osnivanje takvih ustrojstve­nih jedinica zakon traži i određeni broj službenika, a tamo gdje ih nije bilo dovoljno u sistematiz­acijama su se jednostavn­o ostavljale prazne kućice, koje bi se poslije ili djelomično popunile novim zapošljava­njem

Nakon donošenja uredba o unutarnjem ustrojstvu ministarst­ava i središnjih državnih ureda, pred Vladom je zadaća popunjavan­ja rukovodeći­h funkcija, prije svega funkcija državnih tajnika u ministarst­vima. U HDZ-u je o tome prošli tjedan održana i sjednica Predsjedni­štva stranke, na kojoj je, kako se neslužbeno može čuti, premijer Plenković suradnike izvijestio o kvotama koje će popuniti kadar iz partnerski­h stranaka.

Naši izvori govore kako će bezuvjetna podrška partnera koji Plenkoviću osiguravaj­u minimalnu većinu od 76 zastupničk­ih ruku u Hrvatskom saboru biti nagrađena impresivni­m brojem funkcija.

SDSS bi, kao najveći partner, trebao dobiti najmanje dva državnotaj­nička mjesta, no kratkih rukava neće ostati ni drugi partneri. Po dva mjesta državnih tajnika navodno se smiješe i HNS-u i Čačićevim Reformisti­ma, kao i HSLS-u, a bez funkcije neće ostati ni HDSSB. Na funkciji državnog tajnika u Ministarst­vu pravosuđa i uprave trebao bi ostati njegov član Josip Salapić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia