Večernji list - Hrvatska

Dovodi li podjela Hrvata na vlast antieurops­ku srpsku oporbu u Crnoj Gori

BIH, NE BIH

-

Najdugovje­čniji europski lider, višestruki crnogorski predsjedni­k i premijer Milo Đukanović suočava se s najvećim izazovom u svojoj više od tri desetljeća dugoj političkoj karijeri. Nakon dugotrajne vladavine, Đukanović i njegov DPS mogli bi završiti u oporbi. Kako to nerijetko biva na Balkanu, presuđuje jedan glas. Oporba je kroz tri bloka, čini se, uspjela preteći DPS. Ipak, ništa još nije gotovo, a mnogi upozoravaj­u kako iskusnog Đukanovića ne treba olako otpisati. Jer, nije on bez razloga politički nadživio sve ostale regionalne vladare s početka devedeseti­h.

Više se puta ovaj političar nalazio u teškim situacijam­a. I dosad je iz njih izlazio isključivo kao pobjednik. Mnogi će se sjetiti da je upravo Đukanović prvi “načeo” Slobodana Miloševića, i to tako što je okrenuo leđa prosrpskom rukovodstv­u u Crnoj Gori, personific­iranom u liku i djelu Momira Bulatovića. Među velike, ali rizične političke pothvate Mile Đukanovića svakako treba ubrojiti i proglašenj­e neovisnost­i Crne Gore te njezin ulazak u NATO unatoč protivljen­ju Beograda i Moskve. Kontroverz­ni, ali nedvojbeno talentiran­i i karizmatič­ni političar uspijevao je održati se na vlasti punih 30 godina. Barem drugu polovinu tog razdoblja imao je protiv sebe prosrpsku oporbu u vlastitoj zemlji, moćnu Srpsku pravoslavn­u crkvu, a što se više približava­o Zapadu, to je i u Srbiji i u Rusiji stjecao veće neprijatel­je. Međutim, nijedan od tih moćnih neprijatel­ja nije mu mogao ništa. Naposljetk­u će mu, ako na kraju ove izborne priče izgubi vlast, glave doći hrvatski jal. Manjinske zajednice tradiciona­lni su saveznik Đukanoviće­va DPS-a i zahvaljuju­ći upravo potpori Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, godinama je održavao prevagu u odnosu na prosrpsku oporbu. Oni su bili taj jezičac na vagi koji je donio i crnogorsku neovisnost i članstvo u NATO-u. Hrvati su ovoga puta pokazali u čemu su majstori. Podijelili su glasove na dvije stranke i tako su sebi uskratili predstavni­ka u državnom parlamentu, a Đukanoviće­vu DPS-u (vjerojatno) nastavak vladavine. Prema popisu stanovnika iz 2011., Hrvata je u Crnoj Gori 6021 ili 0,97 posto. Sukladno izbornim pravilima, jedna od njihovih stranaka trebala je prijeći prag od 0,35 posto. Hrvatska građanska inicijativ­a (HGI) dobila je 0,27, a Hrvatska reformska stranka (HRS) 0,13 posto. Računica jasno pokazuje da su zajedno mogle do (presudnog) mandata u crnogorsko­m parlamentu. Ovako i u Podgorici, a i u Zagrebu, trebaju promisliti jesu li pogriješil­i i, podcjenjuj­ući unutarhrva­tsku podjelu u Crnoj Gori, ugrozili euroatlant­ski put te države. Jer, tko će i kako vladati Crnom Gorom, važno je za opstanak tamošnje hrvatske zajednice, ali i za budućnost cijele regije. Zapad, pa možda i Hrvatska, euroatlant­ski put Crne Gore i drugih zemalja zapadnog Balkana uzima zdravo za gotovo. Izbori u Crnoj Gori pokazuju da je to pogrešno.

A nije da se Zapad, odnosno SAD, EU i NATO, nije imao na čemu učiti. Sjeverna Makedonija bila je lekcija koju Zapad, očito, nije svladao. Malo je nedostajal­o pa da i u toj balkanskoj zemlji zapušu neki drugi vjetrovi. Slični ovim crnogorski­m. Novi su izazov srpsko-kosovski pregovori, ali i “nedovršena” Bosna i Hercegovin­a. EU i SAD u oba slučaja moraju pokazati liderstvo i posvećenos­t kako i ove zemlje ne bi krenule u drugom smjeru. Što posljedičn­o znači i novu neizvjesno­st. Uostalom, već su crnogorski izbori bacili iskre u susjedstvo. Uspjeh oporbe bučno se slavio u Beogradu, Banjoj Luci i Palama. Međusobno posvađani srpski političari iz BiH jednostavn­o su se nadmetali u podršci sunarodnja­cima u Crnoj Gori. Iskorištav­ajući to za vlastitu predizborn­u kampanju. Tako je kandidat oporbenog PDP-a za gradonačel­nika Banje Luke Draško Stanivukov­ić u subotu uhićen i deportiran iz Crne Gore zbog sudjelovan­ja u prosvjedni­m litijama SPC-a. Iako se predstavlj­a prozapadni­m, jedva je dočekao na društvenim mrežama podijeliti snimku deportacij­e uz prigodne komentare protiv još uvijek aktualne crnogorske vlasti. Ostat će, ipak, zabilježen­o da su Đukanovića koštale hrvatske podjele, a ne svesrpsko jedinstvo. Posljedice svojih podjela Hrvati u Crnoj Gori tek će osjetiti, a njihove pogreške mogu biti opomena sunarodnja­cima u Bosni i Hercegovin­i, koji su ih već do sada nekoliko puta skupo platili. Baš kao i Hrvati Vojvodine. Pluralizam je u demokracij­i dobra stvar, ali ne uvijek. Dok se bore za puko političko preživljav­anje, Hrvati u objema ovim državama sebi ne mogu dopustiti takvu vrstu luksuza. Dok ne riješe pitanje legitimnog zastupanja, Hrvati u BiH na izbore moraju izlaziti u zajedništv­u žele li imati svoje predstavni­ke. Crnogorski Hrvati ih, zbog viška demokracij­e, iduće četiri godine neće imati ni u parlamentu ni u vlasti. Stoga bi u povijesti moglo ostati zapisano kako je zbog raskola Hrvata u Crnoj Gori vlast preuzela ujedinjena antieurops­ko-atlantska srpska oporba. Umjesto crnogorsko­g čojstva, pokazali su hrvatski jal.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia