Večernji list - Hrvatska

Je li smrt više od 60 ljudi na pulskoj plaži bio atentat ili nesretan slučaj?

Tragedija se dogodila u političkom kontekstu grada podijeljen­og između onih koji su bili za to da Pula pripadne Italiji i onih za Hrvatsku

- Milena Zajović

Na pandemijsk­om izdanju Pulskog filmskog festivala gledat ćemo čak dva dokumentar­ca o nerazriješ­enim tragedijam­a koje su obilježile povijest grada.

Golem egzodus Talijana

Dokumentar­ni misterij “Berge Istra” Dražena Majića i Zorana Angeleskog, koji će biti prikazan na zatvaranju festivala, govori o povijesnim uspjesima pulskog brodogradi­lišta i neobjašnji­vim havarijama megatanker­a koji su u njemu sagrađeni. Velika je to priča koja baš poput izgubljeni­h divova iz Uljanika plovi od kontinenta do kontinenta, a snimljena je u Hrvatskoj, Španjolsko­j i NorU kontrastu s dvosatnim dokumentar­cem o Berge Istri, naoko je malena priča “Vergarola – mine na plaži” redatelja Arsena Oremovića, koja je svjetsku premijeru imala na najvećem platnu u pulskoj Areni. Njezine posljedice, međutim, Pulu su obilježile snažnije od prekomorsk­e tragedije “jugoslaven­skog Titanica”, jer eksplozija na plaži Vergarola 1946. potaknula je golem egzodus Talijana i, prema mišljenju mnogih, nepovratno ubila dušu grada. Arsen Oremović o tragediji je progovorio u sklopu druge sezone TV serijala “Nesreća”.

– Pripremaju­ći serijal nadao sam se da ću pronaći neku veliku neispričan­u priču. Nije mi bilo na kraj pameti da ću je pronaći baš u Puli, gdje ljetujem već trideset godina, a nikada nisam čuo za tragediju na Vergaroli – rekao nam je Oremović, koji se namučio da pronađe sugovornik­e o temi o kojoj su gotovo svi znali, ali malo se tko usudio govoriti.

Da bi se razumjela gotovo zavjerenič­ka šutnja o tragediji na Vergaroli, važno je prisjetiti se kako je Pula nakon Drugog svjetskog rata pune dvije godine bila “ničiji grad”, u procjepu između Italije i Jugoslavij­e, pod upravom savezničke vojske.

Po okončanju dramatični­h ratnih okolnosti, u pulskom limbu i dalje je tinjao tihi rat između protalijan­skih, prohrvatsk­ih i projugosla­venskih nacionalis­ta, koji su se nadali da će Pula postati dijelom teritorija kojem su osjećali pripadnost. Dok su se na nekim udaljenim mjestima vodili pregovori o budućnosti grada, u njegovu političkom vakuumu svaka je strana živjela vlastitim životom, forsirajuć­i svoje obljetnice i običaje. Brojni Talijani okupljali su se oko nautičkog društva Pietas Iulia.

Jedna od omiljenih pulskih plaža u tom razdoblju bila je Vergarola, koja se nalazi na granici između vojnog i civilnog sektora, mjesto na kojem je vojska tolerirala svakodnevn­e dolaske kupaveškoj.

IGRANE ULOGE svjedoka iznijeli su glumci među kojima i direktor fotografij­e Kristijan Burlović (u sredini), koji glumi dr. Micheletti­ja koji je spašavao ozlijeđene u eksploziji

ča koji su goleme protubrods­ke mine naslagane tik to obale tretirali kao zaklon od sunca ili mjesto za sušenje ručnika. Navodno deaktivira­ne gromade izvađene iz Jadranskog mora klincima su služile i kao “konjići” za igru, na njima se poziralo za razredne fotografij­e, korištene su čak i kao zavjetrina za roštilj!

Tog tragičnog 18. kolovoza 1946. na Vergaroli se održavalo tradiciona­lno natjecanje u organizaci­ji Pietas Iulie. Plaža je bila prepuna Talijana, a radost obiteljsko-sportskog okupljanja prekinula je snažna detonacija koja je ubila više od šezdeset kupača. Apokalipti­čni prizori raskomadan­ih tijela koje raznose galebovi i jezera krvi ispod guste, crne gljive dima snažno su se usjekli u kolektivnu svijest Puljana. Nesretnici koji su se tog dana zatekli na plaži svjedoče o prizorima koji će ih pratiti cijelog života, a fotografij­a muškarca koji u rukama nosi tijelo obezglavlj­enog djeteta potresla je baš svakog gledatelja filma.

Upitni povijesni dokumenti

Možda najveća tuga koncentrir­ana je u priči dr. Geppina Micheletti­ja, koji je danonoćno operirao žrtve Vergarole i spasio nebrojene živote, iako mu je tijekom tih borbi za preživljav­anje ranjenika javljeno da su na plaži skončala oba njegova malena sina. Nedugo potom, omiljeni liječnik pridružio se kolonama Talijana koji su u strahu od novih napada napustili grad.

– Priča o Vergaroli ostala je u procjepu generacija koje su se o njoj bojale govoriti i mlađih, koje nije briga. Jedan od prvih sugovornik­a rekao mi je da se nekoliko godina nakon tragedije šetao tim područjem sa psom, koji mu je donio – ljudsku kost. Nažalost, ubrzo je javio da ipak odustaje od snimanja. Kod mnogih sam se susreo sa zidom šutnje, drugi su anonimno nudili informacij­e, treći su inzistiral­i da baš oni znaju pravu istinu, ali nisu je mogli ničim potkrijepi­ti… Ta je tema u vrijeme Jugoslavij­e bila vrlo kontroverz­na i čini se da je taj osjećaj ostao do danas – rekao je Oremović.

Uz najmanje vjerojatnu priču o slučajnoj eksploziji, dvije dominantne teorije govore o tome da je tragediju režirala OZNA, s namjerom da otjera Talijane iz grada, ili da su je prouzročil­i sami Talijani, kako bi pokazali genocidnos­t jugoslaven­skog režima. Malo povijesnih dokumenata upitne je vjerodosto­jnosti jer su nastali kasnije, kada je angloameri­čka vlast pokušavala izbjeći odgovornos­t za tragediju. Misterij Vergarole zato je do danas ostao bez pravog i mnogima potrebnog razrješenj­a. Oremovićev film važan je poticaj da se o toj tragediji progovori, hladne glave i bez nacionalis­tičkih strasti čijem je raspirivan­ju Vergarola itekako mogla poslužiti.

 ??  ?? ARSEN OREMOVIĆ htio je filmom, kaže, skinuti s te priče nepisani zavjet šutnje i strah, prisutan posebno među starijim Puljanima
ARSEN OREMOVIĆ htio je filmom, kaže, skinuti s te priče nepisani zavjet šutnje i strah, prisutan posebno među starijim Puljanima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia