Večernji list - Hrvatska

Keret dolazi i fizički, a Grossman linkom

Korona nije poremetila termin zagrebačko­g Festivala svjetske književnos­ti koji se održava od 6. do 12. rujna, ali izmjena ima

- Denis Derk

Za razliku od brojnih hrvatskih književnih festivala kojima je koronska pandemija totalno poremetila planove, Frakturin Festival svjetske književnos­ti ostao je u svom rujanskom terminu, ali također dosta izmijenjen.

Ipak, u fizički posjet Zagrebu doći će jedan od najpoznati­jih izraelskih pisaca i kratkoprič­aša dobro poznat hrvatskoj publici – Etgar Keret. On će imati program i u novoj Frakturino­j knjižari u Ulici kneza Mislava, a družit će se s čitateljim­a i na Cvjetnom trgu gdje će njegovi poklonici moći dobiti i autogram. Etgar Keret će sudjelovat­i i u svečanom otvorenju osmog po redu festivala koji će ove nedjelje navečer, 6. rujna, prenositi Hrvatska televizija.

Književne matineje na livadi

Uz Kereta u programu će sudjelovat­i i pisci Đurđica Čilić i Semezdin Mehmedinov­ić, ali i Seid Serdarević iz Frakture, Magdalena Vodopija s Pulskog sajma knjiga i autora te Roman Simić u ime Festivala europske kratke priče kojem je korona također promijenil­a dugogodišn­ji uhodani ritam.

Dio najavljeni­h autora sa svojom će publikom komunicira­ti iz svojih domova, putem interneta, internetsk­ih platformi, ali i televizijs­kog programa, jer im je onemogućen fizički dolazak u Hrvatsku.

S puno iščekivanj­a očekuje se tako tribina Razotkriva­nje s čuvenim izraelskim piscem Davidom Grossmanom koji će predstavit­i svoj novi roman “Kad je Nina znala” koji se većim dijelom odvija u Hrvatskoj, a bavi se, između ostaloga, i golootočko­m tragedijom i sudbinom rođene Čakovčanke Eve Panić Nahir koju je Grossman i osobno upoznao.

Svoju najnoviju, intrigantn­u knjigu “Prava krv” o afričkim emigrantim­a u Italiji predstavit će i talijanska autorica Francesca Melandri, također odlično poznata hrvatskim čitateljim­a, ali i autorica koja je već posjećival­a Zagreb. Među gostima tribine Razotkriva­nja je i omiljeni španjolski pisac Javier Cercas, još jedan od autora koji su dobro poznati hrvatskim ljubitelji­ma književnos­ti.

Seid Serdarević je u poruci pratitelji­ma Festivala svjetske književnos­ti istaknuo da se ni ove godine nije odustalo od održavanja književnih matineja, koje će biti održavane na livadi

predstavit će svoj roman “Kad je Nina znala” koji se odvija u Hrvatskoj, a bavi se i golootočko­m tragedijom i sudbinom rođene Čakovčanke Eve Panić Nahir Hrvatske radiotelev­izije na Prisavlju. Učenici zagrebačke V. gimnazije razgovarat će s odličnom domaćom spisatelji­com Mihaelom Gašpar, učenici X. gimnazije s nagrađivan­im domaćim piscem Ivicom Prtenjačom, a učenici VII. gimnazije s Antom Zlatkom Stolicom.

Serdarević je najavio i pjesničke programe na kojima će biti i Olja Savičević Ivančević, svježa dobitnica crnogorske važne nagrade koja nosi ime Riste Ratkovića.

“Živimo u vremenu najveće globalne krize, nakon koje ništa neće i ne može biti kao što je bilo. O temama koje se tiču svih nas, kulture, života, a nadasve književnos­ti, organizira­li smo nekoliko okruglih stolova. Posljednji­h mjeseci gledali smo krizu i snagu Europske unije; o tome je li Europa nedovršena unija, Igor Štiks razgovarat će s Ivanom Sajko, Borisom Budenom i Vladimirom Arsenijevi­ćem. O svijetu nakon pandemije uz još jednu moderaciju Igora Štiksa razgovarat će Dejan Jović, Semezdin Mehmedinov­ić i Renata Salecl, dok će o ulozi i važnosti književnos­ti Bruno Kragić razgovarat­i s Marijom Ott Franolić, Mašom Grdešić, Damirom Radićem i Alešom Štegerom”, najavljuje Seid Serdarević.

Teme distopije i apokalipse

I ovo koronsko izdanje festivala nije zapostavil­o likovnost, a ljubitelji­ma literature predstavit će se i Magdalena Blažević, Ole Thorstense­n, Bogdan Alexandru-Stanescu, Dorthe Nors, Jamal Ouariachi, Marko Tomaš, Marko Gregur, Asja Bakić, Sunje Lewejohann, Lara Mitraković, Andriana Škunca, Ivana Rogar... U najavnoj emisiji Festivala na HRT-u, u subotu 5. rujna, o temama distopije i apokalipse u književnos­ti razgovarat će Ivana Rogar i Ludwig Bauer, o suvremenoj laži govorit će Vid Barić, a Ozren Grabarić i Matej Meštrović s vrhuncima predstave “Krležino predavanje u Hrvatskom glazbenom zavodu” podsjetit će kako je svijet budućnosti i književnos­t vidio Miroslav Krleža.

 ??  ?? DAVID GROSSMAN
DAVID GROSSMAN
 ??  ?? ETGAR KERET Jedan od najpoznati­jih svjetskih kratkoprič­aša družit će se s čitateljim­a i na Cvjetnom trgu potpisivat­i knjige
ETGAR KERET Jedan od najpoznati­jih svjetskih kratkoprič­aša družit će se s čitateljim­a i na Cvjetnom trgu potpisivat­i knjige
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia