Večernji list - Hrvatska

ZLATKO DALIĆ

Zaustavili smo Messija i Neymara, zaustavit ćemo onda i Cristiana Ronalda!

- Tomislav Dasović

Izbornik hrvatske nogometne vatrenih Zlatko Dalić prvoga se dana okupljanja za srazove Lige nacija s Portugalom (5. rujna) i Francuskom (8. rujna) odmah suočio s pitanjem kako zaustaviti Cristiana Ronalda, ima li Hrvatska rješenje za najubojiti­jeg svjetskog napadača.

– On je velik igrač, najbolji igrač Portugala, najveći strijelac, neće biti nimalo lako tko god mu se suprotstav­i, ali Hrvatska je zaustavila i Messija, i Neymara, i nećemo se bojati nikoga. Mi ćemo morati zaustaviti Portugal, a ne samo Ronalda. Ja poštujem njegovu kvalitetu, ali mi ćemo sigurno naći rješenje i za njega – naglasio je samouvjere­no Dalić, koji je svoje trupe okupio jučer u Zagrebu.

– Deset mjeseci nismo bili zajedno. Nedostajal­a je reprezenta­cija svima nama, i igračima, i stožeru, a vjerujem i hrvatskim navijačima. I veseli me ovo okupljanje. Čekaju nas dvije teške utakmice, toga smo svjesni, ali najvažnije je da smo nakon deset mjeseci ponovno zajedno – istaknuo je izbornik.

Kakvu Hrvatsku možemo očekivati u Portu, odnosno Parizu?

– Nisu mogli biti teži suparnici, svjetski prvaci te aktualni europski prvaci, i to u gostima, u vrijeme koje nije idealno za nogomet, međutim mi smo spremni dati sve od sebe u ovom trenutku i pokušati napraviti dobar rezultat. Naravno da bi bila velika stvar da pobijedimo jednu od ove dvije reprezenta­cije, da imamo dobar ulazak u Ligu nacija. Očekujem dobar test, dobru pripremu za ono što nam slijedi, jer mi znamo da nam je najvažnije Europsko prvenstvo, ali nećemo zapostavit­i ni Ligu nacija. Velike su to utakmice, velika šansa za sve igrače – kaže Dalić.

S Lukom moramo paziti

Koji su to konkretni razlozi izostanaka Modrića i Rakitića – jesu li to izričito tražili njihovi klubovi ili su to tražili igrači? Mora li Savez izlaziti u susret takvim zahtjevima, pogotovo kad su u pitanju tako jake utakmice? Jeste li kao izbornik razočarani što nećete imati Modrića i Rakitića?

– Dogovor Luke i mene je da je u ovom trenutku najbolje da on počne i odradi pripreme s Real Madridom i da bude spreman za sezonu koja je pred njim te da bude bolji i za Real i za reprezenta­ciju. Luka je u godinama kada mora paziti na sve, kada ne smije preuzimati veliki rizik, a mi mislimo da bi bio prevelik rizik da on odigra tako dvije teške utakmice bez priprema, nakon dolaska s godišnjeg odmora. Luka je zaslužio takav tretman i procijenil­i smo stoga da je za njega najbolje da ostane u klubu i napravi pripreme. S Rakitićem je također dogovoreno da preskoči ovo okupljanje, zbog njegove situacije u klubu. On rješava klupski status i mi ćemo nakon toga, ako Bog da da on to riješi pozitivno i dobro, sjesti i razgovarat­i o onome što je pred nama. Savez nema tu nikakav pritisak jer odluke donosim isključivo ja u dogovoru s igračima. Ja sam o tom dogovoru izvijestio direktora i predsjedni­ka Saveza. Razočaran nisam. Zašto bih bio? Bio bih razočaran kada netko od igrača ne bi došao bez dogovora s izbornikom. Ovo je pravi put, razgovor i dogovor, zajednička odluka – naglašava Dalić.

Na popisu su 24 nogometaša. Neće svi dobiti šansu u ove dvije utakmice.

– Slika je doista šarena. Neki doista dolaze s godišnjih odmora, drugi su tek počeli pripreme, trećima je već počela sezona. To je sve jako teško ukomponira­ti i rekao sam već da ovo nikako nije dobro vrijeme za nogomet. No moramo se prilagodit­i, moramo vidjeti kakvo je stanje igrača i adekvatno reagirati. Mislim da neće biti moguće da svi dobiju šansu jer bit će dopuštene samo tri izmjene tijekom utakmice. Vidjet ćemo situaciju, neke ćemo igrače pratiti i vidjeti samo kroz treninge. Nadam se samo da se nitko neće ozlijediti.

Ne idemo kao autsajderi

U kakvom je stanju Šime Vrsaljko? Koliko ga se može iskoristit­i u ove dvije utakmice?

– Vrsaljko gotovo dvije godine nije bio s reprezenta­cijom. Ovo je sjajna prigoda da se vrati, da bude s nama, ali mi nećemo preuzimati nikakav rizik s njim i forsirati ga da igra ako on za to nije spreman. A sigurno nije spreman za dvije, pogotovo ovako jake utakmice – tvrdi izbornik.

Hoće li Liga nacija biti i ovaj put shvaćena kao svojevrsna priprema za Euro i kvalifikac­ije ili ovoga puta imate ozbiljne natjecatel­jske ambicije?

– Hrvatska uvijek ima ozbiljne ambicije, tako i sada u Ligi nacija. Nama je najvažnije Europsko prvenstvo, ali i ovo će biti konkurentn­o natjecanje, u kojemu ćemo pokušati pobijediti, ali i naći još neke nove igrače, da nam bude priprema za ono što nam slijedi. U svakom slučaju, ne idemo kao autsajderi u Ligu nacija. Hoćemo pobijediti i isprobati što više igrača – zaključio je Dalić.

Rezultat na Euru nam je najvažniji, ali Ligu nacija nećemo olako shvatiti, kaže izbornik

 ??  ?? IZGLEDNI SASTAV HRVATSKE ZA PORTUGAL: Livaković – Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić – Kovačić, Badelj – Brekalo, Vlašić, Rebić – Petković
IZGLEDNI SASTAV HRVATSKE ZA PORTUGAL: Livaković – Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić – Kovačić, Badelj – Brekalo, Vlašić, Rebić – Petković
 ??  ?? PAKLENI DVOJAC Portugalce će predvoditi fenomenala­n ofenzivni veznjak Manchester Uniteda Bruno Fernades te Cristiano Ronaldo
PAKLENI DVOJAC Portugalce će predvoditi fenomenala­n ofenzivni veznjak Manchester Uniteda Bruno Fernades te Cristiano Ronaldo
 ??  ?? DOBILI DVA DANA ODMORA Perišiću i Brozoviću izbornik je dopustio da se reprezenta­ciji priključe u srijedu
DOBILI DVA DANA ODMORA Perišiću i Brozoviću izbornik je dopustio da se reprezenta­ciji priključe u srijedu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia