Večernji list - Hrvatska

Livi: Mogli smo bolje proći, ali nema smisla žaliti se

Dinamo će u 3. pretkolu Lige prvaka igrati u gostima protiv mađarskog Ferencvaro­sa koji su plavi lani izbacili

- Edi Džindo

Hrvatski prvak Dinamo nije imao previše sreće s kuglicama u Nyonu. Ždrijeb trećeg pretkola Lige prvaka plavima je donio poznatog protivnika – mađarskog prvaka Ferencvaro­s. Iako bi Dinamo kao nositelj u bilo kojem od pet potencijal­nih dvoboja bio favorit, momčad Zorana Mamića mogla je dobiti znatno manje zahtjevne suparnike poput priželjkiv­anog bjelorusko­g imenjaka iz Bresta, norveškog Moldea ili pak ciparske Omonije.

Dinamo slabiji nego lani

Repriza je ovo istog pretkola u lanjskim kvalifikac­ijama za Ligu prvaka kad je Dinamo svladao Mađare s ukupnih 5:1 te u konačnici otišao do grupne faze najjačeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu. Važno je napomenuti da se u ovim posebnim uvjetima igra samo jedna utakmica, pa je tako ždrijebano i domaćinstv­o, a u tome su više sreće imali Mađari. Međutim, gledamo li baš taj okršaj s početka prošle sezone, to domaćinstv­o ne mora značiti baš ništa jer je Dinamo u prvoj utakmici u Maksimiru remizirao s Ferencvaro­sem, da bi u uzvratu u Budimpešti održao lekciju nogometa zelenim orlovima svladavši ih s uvjerljivi­h 4:0, a baš se na tu činjenicu nadovezao i strijelac iz prošlog pretkola protiv Cluja, Amer Gojak.

– Vijest da smo izvukli Ferencvaro­s zatekla me u Sarajevu na okupljanju reprezenta­cije. Nije lagan protivnik, ali u ovoj fazi natjecanja nema lakih. Igra se u Budimpešti što ide u prilog domaćinu, ali igralo se i lani pa znamo kako je završilo. Treba biti ozbiljan, dobro se pripremiti i vjerovati u sebe – rekao je Amer Gojak, a utakmica u glavnom gradu Mađarske ostala je u pamćenju i prvom vrataru hrvatske reprezenta­cije Dominiku Livakoviću.

– Mogli smo puno bolje proći na ždrijebu, ali nema smisla sada žaliti. Ferencvaro­s je ozbiljna momčad, igra kod kuće i svakako će biti teško. No, i lani je bilo tako pa smo išli dalje, pogotovo pamtimo tu utakmicu u Budimpešti. Vjerujem u prolaz Dinama i optimistič­an sam – kaže Livaković. Treba priznati da se razlika u kvaliteti Dinama i Ferencvaro­sa podosta smanjila u odnosu na prošlo ljeto. Dinamo je, samo kad razmotrimo činjenicu da više nema Danija Olma i Nenada Bjelice, za koju nijansu slabija momčad od tog posljednje­g susreta u Groupama Areni, dok se Ferencvaro­s izdignuo barem za jednu klasu, ako ne i dvije. No, i dalje su plavi na papiru bolja momčad

Ferencvaro­s je ozbiljan klub, ali mi smo Dinamo i vjerujem u prolaz od one Sergeja Rebrova, što najvjernij­e pokazuje Transferma­rkt prema kojem hrvatski prvak vrijedi tri puta više od mađarskog (82 naspram 24 milijuna eura).

Stigao im Uzuni

– Treba biti ponizan, dati maksimalan respekt protivniku, pripremiti se i otići dalje. Ferencvaro­s je ozbiljan klub koji se diže iz godine u godinu, ali mi smo Dinamo. Čvrsto vjerujem u prolaz uz manje stresa nego u igri protiv Cluja – rekao je kreativni veznjak plavih Lovro Majer.

Ferencvaro­s se nije puno promijenio od posljednje­g susreta, ali baš ta kohezija i godinu dana privikavan­ja na filozofiju Rebrova drastično su pomogli Mađarima. Okosnicu momčadi i dalje čine Lovrencsic­s, Siger, Nguen i Kharatin, a uz njih pristigla su i tri pojačanja, od kojih su dva baš iz Prve HNL. Rebrov je povukao ukrajinske veze za dovođenje krilnog napadača Oleksandra Zubkova na posudbu iz Šahtara, a napad su još pojačali ponajbolji­m igračem Lokomotive iz prošle sezone, Albancem Myrtom Uzunijem za 1,8 milijuna eura te Rokom Baturinom baš iz Dinama za milijun eura.

Što se tiče prošlog pretkola, dok se Dinamo mučio protiv Cluja, Mađari su šokantno u Škotskoj izbacili favorizira­ni Celtic pobjedom 2:1. Treba biti oprezan!

 ??  ?? LOVRO MAJER:
LOVRO MAJER:
 ??  ?? FAVORIT Dinamo je bolja i skuplja momčad od Ferencvaro­sa, ali mora igrati bolje nego protiv Cluja
FAVORIT Dinamo je bolja i skuplja momčad od Ferencvaro­sa, ali mora igrati bolje nego protiv Cluja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia