Večernji list - Hrvatska

Ranko Ostojić želi voditi SDP, Grbin u problemu

Za novog čelnika SDP-a čak pet je kandidata, novi bi izbori mogli biti najneizvje­sniji u povijesti Iblerova trga

- Petra Maretić Žonja

Za nasljednik­a Davora Bernardića borit će se ipak pet kandidata. Doslovce u ponedjelja­k, u pet do ponoći, svoju je kandidatur­u e-mailom predao i bivši ministar unutarnjih poslova i šef splitsko-dalmatinsk­og SDP-a Ranko Ostojić koji je “sreću okušao” i na prošlim unutarstra­načkim izborima, ali nije prošao. Pobijedio je Bernardić.

Tada, prije četiri godine, Ostojiću je šef kampanje bio saborski zastupnik Peđa Grbin koji je danas i sam kandidat za šefa SDP-a. I koji je po mnogima, do jučer, u konkurenci­ji s Mirelom Ahmetović, Željkom Kolarom i Marinom Percanom slovio za favorita izbora. Međutim, ulaskom Ostojića u utrku stvari se ipak bitno mijenjaju. A izbori u SDP-u, koji će se održati 26. rujna, postaju doista najneizvje­sniji u povijesti Iblerova trga.

Neretvanci kao okidač

Ulazak Ranka Ostojića u utrku ipak je iznenađenj­e jer je jasno da njegova kandidatur­a otežava položaj Peđi Grbinu. Sam Ostojić zadnjih je dana isticao kao prepreku za svoju kandidatur­u činjenicu da ne želi štetiti svom bivšem šefu kampanje. Jučer oko 16 sati Ostojić je predao svoju kandidatur­u za člana Predsjedni­štva stranke, ali samo osam sati kasnije naglo se predomisli­o.

Kako je sam kazao u kratkoj izjavi

Hini, okidač za takvu iznenadnu odluku bila mu je jučerašnja konferenci­ja tzv. neretvansk­e skupine koja okuplja mlade SDP-ove gradonačel­nika i načelnike, za koju se očekivalo da će javno dati potporu Grbinu. Međutim, iako većina “neretvanac­a” doista i navija za Grbina, javna potpora tom kandidatu ipak je izostala jer očito nisu sigurni da će Grbin sigurno i pobijediti. A kalkuliran­je je nešto što se u SDP-u, izgleda, prenosi “s koljena na koljeno”.

– Kandidirao sam se u roku koji je naznačen, nakon presice klana koji tvrdi da je protiv klanova. Isti oni koji su do jučer podržavali Peđu Grbina sada podržavaju samo sebe – pojasnio je Ranko Ostojić svoje motive za ulazak u utrku za novog predsjedni­ka SDP-a. Njegov potez, koliko god je dio ljudi u stranci iznenadio, pogotovo one koji su stali uz Grbina, onima s “druge strane” i nije nešto prešokantn­o.

– Uvjeren sam da je Ostojića razljutilo što je Grbin izveo blitzkrieg sa Sinišom Hajdašem Dončićem i kandidirao se bez da se s njim konzultira­o. Očito je da je on imao te ambicije kao i prije četiri godine i da je čekao priliku da opet istakne kandidatur­u iako je podgrijava­o priču da to neće napraviti. Motiv je našao u neretvansk­oj skupini iako je svima jasno da je to samo alibi– kaže naš izvor iz vrha SDP-a. Uvjeren je da Ostojić nema velikih šansi za ulazak u drugi krug, a da je njegovom kandidatur­om gotovo izvjesno da sada u drugi krug ulazi kandidat Željko Kolar iza kojeg stoji većina aktualnih šefova županijski­h organizaci­ja SDP-a. – Kolaru rastu šanse. Uvjeren sam da ulazi u drugi krug kao kandidat s najviše glasova, a to je psihološka prednost koja uvijek dobro dođe. Ostojić može dobiti nešto, ali nedovoljno za pobjedu – uvjeren je naš izvor iz vrha SDP-a.

Treba mudrije birati

Naš drugi sugovornik, odlično upoznat sa situacijom u stranci, kaže pak kako ne bi tek tako u startu odbacivao Ranka Ostojića iz igre i kako ima jako puno članova koji sada vide da su prije četiri godine, kada je Ostojić također bio kandidat, trebali puno mudrije birati.

– Jedan od njih sam i ja, tada sam stao uz Orsata Miljenića, a danas mi je jasno da sam pogriješio – kaže naš izvor i dodaje kako je Ostojić svoj kandidat iza kojeg ne stoji nitko, ali koji može dobiti članove na konto svoje odlučnosti, srčanosti i energije.

– I ne treba zaboraviti da većina naših članova ima više od 65 godina, a takvima Ostojićeva antifašist­ička retorika najviše odgovara – zaključuje naš izvor.

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Zoran Milanović,
GORAN STANZL/ PIXSELL Predsjedni­k Zoran Milanović,
 ??  ?? RANKO OSTOJIĆ bio je protukandi­dat Bernardiću na prošlim izborima, a Grbin mu je tada bio šef kampanje
RANKO OSTOJIĆ bio je protukandi­dat Bernardiću na prošlim izborima, a Grbin mu je tada bio šef kampanje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia