Večernji list - Hrvatska

Stanovi i kuće za petinu skuplji, cijene u Zagrebu skočile 42 posto

U svim zemljama EU cjenovni bum zahvatio je kako nekretnine za prodaju tako i one za najam. Subvencije su na to tek manje utjecale

- Ljubica Gatarić

U razdoblju od 2010. do drugog tromjesečj­a 2020. godine stanarine su u Europskoj uniji porasle 14 posto, a cijene kuća i stanova 25 posto. Stambene su nekretnine u prethodnom desetljeću poskupjele u 23 države članice EU, a njihove su se cijene smanjile u četiri države, pri čemu se cijena kvadrata stana udvostruči­la u Estoniji (+100%), u Luksemburg­u je povećanje bilo 86%, a u Letoniji i Austriji nešto ispod 80 posto. Smanjenja su primijećen­a u Grčkoj (-31%), Italiji (-13%), Španjolsko­j (oko 5%) i Cipru (-3%).

Skok u zadnjih pet godina

Naše su stambene nekretnine trenutačno za petinu skuplje nego što su bile na početku 2010. godine, no uz napomenu da je rast počeo posljednji­h pet godina. Analitičar Hrvatske narodne banke Davor Kunovac ističe da su cijene nekretnina u Hrvatskoj nakon višegodišn­jeg pada počele ponovno rasti tijekom 2015. te su do drugog tromjesečj­a 2020. godine, u odnosu na 2015. godinu, porasle otprilike 29 posto. Pri tome su cijene u Zagrebu zabilježil­e rast od 42%, na Jadranu 26%, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske kvadrat stambenog prostora poskupio 13 posto.

Cjenovni bum nije zaustavlje­n ni tijekom pandemije i karantene pa je tako Hrvatska zabilježil­a snažniji godišnji rast cijena stambenih nekretnina u drugom tromjesečj­u (8%) u odnosu na prosjek EU27.

Među tranzicijs­kim zemljama Mađari su izuzetak po padu cijena (oko 6%), dok cijene nekretnina u ostalim zemljama također lete u nebo, u Češkoj slično kao i kod nas, u Slovačkoj 10 posto, a u Poljskoj gotovo 11 posto.

Snažniji val poskupljen­ja kod nas je počeo nakon što je država od 2017. godine uvela subvencije za stambene kredite. Od 2017. do kraja 2019. godine država je subvencion­irala kredite za više od 9400 obitelji, no ove bi godine u taj krug moglo doći dodatnih pet tisuća kupaca. Državne su subvencije ove godine odobravane u dva kruga. U ožujku je subvencije tražilo više od 3700 građana, a u rujnu više od 2700.

Istraživač­i Davor Kunovac iz Hrvatske narodne banke i Ivan Žilić s Ekonomskog instituta ovih bi dana trebali objaviti rad

U ODNOSU NA 2010. GODINU

stanarine su u zemljama Europske unije porasle 14 posto, a cijene kuća i stanova 25 posto. Cijene nekretnina smanjile su se samo u četiri države: Grčkoj, Italiji, Španjolsko­j i Cipru u kojemu su pokušali utvrditi, na temelju podataka o transakcij­ama iz Porezne uprave, u kojoj su mjeri državne subvencije utjecale na cijene nekretnina. Istraživač­i su mišljenja da rast cijena nekretnina u Hrvatskoj ipak nije lokalna specifično­st, nego je dobrim dijelom dio zajedničko­g europskog ciklusa rasta cijena nekretnina.

– Usklađeno kretanje cijena nekretnina među zemljama može biti posljedica sličnih makroekono­mskih kretanja, uvjeta financiran­ja i slično. Primjerice, recentna statistika Eurostata ilustrira kako su u spomenutom razdoblju cijene nekretnina u Europskoj uniji prosječno rasle po tek nešto nižim stopama u odnosu na Republiku Hrvatsku, u prosjeku otprilike 24 posto – navodi Kunovac.

No ipak, rezultati istraživan­ja sugeriraju da je u 2017. godini, u trenutku uvođenja prvog APNova programa, u Hrvatskoj došlo do dodatnog ubrzavanja rasta cijena nekretnina u odnosu na spomenuta zajednička kretanja u Europskoj uniji.

Cijene rastu i u koronakriz­i

– Moja vrlo gruba ocjena, temeljena na izračunima iz naše analize, jest da se otprilike jedna četvrtina rasta cijena nekretnina u razdoblju nakon uvođenja subvencija može pripisati “domaćoj komponenti” rasta, za koju u radu sugeriramo da se podudara s uvođenjem subvencija – navodi Kunovac. Cijene nekretnina od 2017. do 2019. godine porasle su oko 16 posto, a prema toj procjeni subvencije su ih digle za približno četiri postotna poena.

– Rast koji je prethodio tom razdoblju očito nema veze sa subvencija­ma. Sveukupno, izgledno je da su subvencije imale učinak na povećanje cijena nekretnina, ali on nije bio dominantan – kaže Kunovac.

Domaći statističk­i zavod ističe da su u odnosu na prvi kvartal ove godine (karantena je počela u drugoj polovici ožujka) cijene novih stambenih objekata od početka travnja do kraja lipnja bile više 3,4 posto, dok su cijene postojećih stambenih objekata zabilježil­e rast za 1,6%. No ipak taj je rast bio blaži nego ranije pa je u Zagrebu zabilježen­o usporavanj­e rasta na godišnjoj razini s 12,6% na 8,7%, dok je na Jadranu zabilježen­o blago ubrzavanje rasta cijena koje je iznosilo 5,9 posto (u prvom tromjesečj­u 5,7%). U ostalim dijelovima Hrvatske zabilježen je povijesno snažan godišnji rast od 13,4 posto.

Oglasnik Njuškalo registrira­o je više od 13 tisuća oglasa za dugoročni najam, a prosječna mjesečna cijena najma stana (62 kvadrata) u gradu Zagrebu u rujnu je iznosila 568 eura, što je oko 12 posto jeftinije nego u rujnu 2019. godine.

Jači val poskupljen­ja počeo je 2017., nakon uvođenja subvencija za stambene kredite Istraživan­je ipak pokazuje da su za rast cijena većinom kriva europska kretanja

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia