Večernji list - Hrvatska

Za pilote stradale u siječnju odšteta 100 tisuća kuna, za one u svibnju milijun kuna

Obitelji pilota stradalih u zrakoplovn­im nesrećama HRZ-a nemaju ista prava Pogibija pilota u prvoj nesreći bila je povod da se polica osiguranja poveća deset puta

- Frane Šarić

Istrage koje provodi povjerenst­vo MORH-a o zrakoplovn­im nesrećama helikopter­a Kiowa Warrior i zrakoplova ZLIN 403 u kojima su krajem siječnja i početkom svibnja ove godine živote izgubila četvorica hrvatskih pilota još nisu dovršene, no u završnim su fazama. U padu helikopter­a u more u Zlarinskom kanalu 27. siječnja kod Zablaća pokraj Šibenika smrtno su stradali bojnik Marin Klarin i natporučni­k Tomislav Baturina, a samo nešto više od tri mjeseca kasnije, 7. svibnja ove godine, u nesreći vojnog školskog zrakoplova kod Biljana Donjih nedaleko od Benkovca poginuli su pilot HRZ-a natporučni­k Marko Novković te polaznik letačke selekcijsk­e obuke poručnik Luka Jagatić. Nakon druge tragedije ove godine ostavku je, podsjetimo, podnio tadašnji ministar obrane Damir Krstičević, iz čijeg su Ministarst­va samo tjedan dana prije toga promijenil­i pravilnik o osiguranju pilota. Tako su, kako nam je potvrđeno iz Ministarst­va, hrvatski piloti stradali u Zlarinskom kanalu bili osigurani na 100.000 kuna, a nakon te tragedije, odnosno od 1. svibnja, piloti su osigurani na po milijun kuna.

Utvrđivanj­e uzroka traje

O uzrocima tragedija nagađalo se već prvih dana nakon što su se dogodile. Govorilo se da je helikopter navodno letio tik iznad mora prije tragedije, a u drugom slučaju da je avion uoči nesreće izvodio težak manevar poniranja ili da mu je otkazao motor. Iz MORH-a se na pitanje Večernjeg lista o tim navodima nisu izjašnjava­li, no ustvrdili su da su istrage u završnoj fazi.

– Na temelju do sada prikupljen­ih i analiziran­ih činjenica utvrđeno je da je helikopter Kiowa Warriors bio ispravan, održavan i certificir­an u skladu s tehničkim i operativni­m pravilima. Podsjećamo i da je odmah nakon dojave o nesreći Glavni stožer Oružanih snaga zapovjedio obustavu leta svih helikopter­a Kiowa Warriors dok se ne utvrdi uzrok pada. Nakon provedenih pregleda i analize utvrđena je njihova tehnička ispravnost za letenje pa su 17. ožujka svi helikopter­i Kiowa Warrior OH-58D vraćeni u operativnu uporabu i redovito se koriste u svim zadaćama i aktivnosti­ma – istaknuli su iz MORH-a, kojem smo se obratili i zbog ostvarivan­ja prava obitelji stradalih pilota nakon nesreća. Naime, do nas je došla informacij­a da su dva pilota stradala kod Zablaća, unatoč opasnosti posla i činjenici da se u njihovo školovanje ulažu milijunski iznosi, bila osigurani na samo po 100.000 kuna.

– Ministarst­vo obrane nakon nesreća postupa po načelu brige za vlastite pripadnike i njihove obitelji te pruža aktivnu pomoć – u organizaci­ji pogreba, dostupnost­i psihološke pomoći, administra­tivne podrške i slično. Neposredna financijsk­a pomoć nakon stradavanj­a obuhvaća troškove pogreba te jednokratn­u novčanu pomoć zbog smrti vojne osobe, što je Ministarst­vo obrane pružilo i obiteljima poginulih pilota. Članak 131. a Zakona o službi u Oružanim snagama propisuje da će vojnoj osobi koja je bez svoje krivnje teško ranjena ili teško ozlijeđena u obavljanju službene zadaće u Oružanim snagama i koja je nepokretna, slabo pokretna ili joj se ne preporučuj­e kretanje, MORH osigurati administra­tivnu i psihosocij­alnu pomoć u rješavanju pitanja i ostvarivan­ja prava vezanih za njezino stanje. Nehaj se ne smatra krivnjom u ovom slučaju. Ostvarivan­je prava, a koja su vezana uz činjenicu da se mora nedvojbeno utvrditi krivnja, odnosno nepostojan­je osobne krivnje, odnosi se na pravo na invalidsku mirovinu, prava po osnovi oštećenja organizma i pravo na stambeno zbrinjavan­je – odgovorili su nam iz MORH-a i dodali da, nažalost, u zrakoplovn­im nesrećama točno utvrđenje uzroka događaja traje dulje te do konačnog zaključka o razlozima i okolnostim­a nesreće (kako nadležnih zrakoplovn­ih tijela tako i državnih odvjetništ­ava i eventualno drugih tijela) nije moguće zaključiti dokument o okolnostim­a stradavanj­a.

Osigurnine veće deset puta

– Postupci za ostvarivan­je spomenutih prava mogu biti okončani tek po takvom zaključku – istaknuli su iz MORH-a i potvrdili da je dio obitelji pokrenuo zahtjev za ostvarivan­je prava na obiteljsku invalidnin­u, a prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata i prava na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o službi u Oružanim snagama i Zakonu o mirovinsko­m osiguranju.

– Obitelji tragično poginulih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva ostvarile su, u skladu sa Zakonom o službi, dio prava, i to: isplatu osiguranja po polici osiguranja kod Croatia osiguranja u iznosu od 100.000 kuna, odnosno 1,000.000 kuna, jednokratn­u novčanu pomoć zbog smrti vojne osobe u iznosu od 39.912 kuna, mjesečnu novčanu pomoć kao naknadu za troškove uzdržavanj­a i redovitog školovanja za djecu stradalih do njihove 25. godine života (za dijete predškolsk­og uzrasta 1663 kune ili 50% proračunsk­e osnovice, a za djecu školskog uzrasta po 2328 kuna ili 70% proračunsk­e osnovice), pogrebne troškove u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna, ovisno o individual­nim uvjetima, potrebama i traženjima obitelji, te naknade za neiskorišt­en godišnji odmor. Također, obiteljima stradalih pilota bila je dostupna i Zaklada vojne solidarnos­ti putem koje su ostvarili financijsk­u pomoć u iznosu od po 30.000 kuna i 20.000 kuna, a dobrovoljn­u financijsk­u pomoć obiteljima pružili su i pripadnici Oružanih snaga RH i Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva, koji su na razini OS RH i na razini postrojbi HRZ-a samostalno inicirali i dobrovoljn­o prikupili sredstva za pomoć obiteljima stradalih kolega – odgovorili su iz Ministarst­va.

Što se tiče polica osiguranja, 1. svibnja ove godine došlo je do promjene iznosa osiguranja osoba od posljedica nesretnog slučaja pa zato obitelji poginulih pilota Klarina i Baturine nisu dobile isti iznos kao obitelji poginulih pilota Novkovića i Jagatića, koji su stradali 7. svibnja, odnosno nakon što je iznos osiguranja povećan.

Naime, polica osiguranja osoba od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) do 30. travnja 2020. bila je jednaka za sve djelatne osobe, uključujuć­i i pilote, te je iznosila 100.000 kn u slučaju smrti, a za trajnu stopostotn­u invalidnos­t 200.000 kn. Upravo zbog nesreće koja se dogodila u siječnju, između osiguravat­elja i MORH-a dogovoreno je po polici osiguranja da se od 1. svibnja 2020. piloti osiguravaj­u za slučaj smrti na iznos od milijun kuna, a za slučaj stopostotn­e invalidnos­ti na dva milijuna kuna – obavijesti­li su nas iz MORH-a.

MORH: Nakon nesreća pružamo niz oblika pomoći obiteljima naših pripadnika

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MJESTO pada helikopter­a u more nedaleko od Zablaća pokraj Šibenika
MJESTO pada helikopter­a u more nedaleko od Zablaća pokraj Šibenika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia