Večernji list - Hrvatska

Beroš ljutit na ravnatelje zbog gužvi za testiranje

Što mi se događa s vidom?

-

Snimke nepregledn­e kolone automobila duž Mirogojske i bijesni prigovori građana ovog su vikenda preplavili društvene mreže, a ministar Vili Beroš zbog toga se, doznajemo, razljutio na ravnatelje triju ključnih ustanova koje rade na testiranju - HZJZ-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mhaljević. U više navrata im je to ponovio, a prošlog tjedna i poslao dopis u kojem je od njih tražio da žurno razmotre dodatne mogućnosti reorganiza­cije testiranja kao i otvaranje dodatnih mjesta za testiranje, te da jave što Ministarst­vo treba napraviti kako bi se protočnost uzimanja briseva mogla ubrzati. Suglasnost­i za zapošljava­nje promptno su dane i do 8. listopada zaposleno je 140 dodatnih ljudi na tim poslovima. Prema podacima Zavoda za zapošljava­nje na dan 16. listopada na tržištu rada nezaposlen­o je 140 medicinski­h laboratori­jskih inženjera, 164 medicinski­h laboratori­jskih tehničara i 68 sanitarnih inženjera, koji bi se mogli zaposliti u Zavodu za javno zdravstvo.

NAJNOVIJE BROJKE

– Teško je predvidjet­i kad će epidemija doći do vrhunca. Epidemija usporava nakon što je zaraženo od oko 30 do 40 posto populacije. Tada svatko tko je već prebolio bolest postaje “brana” daljnjem širenju virusa i epidemija postupno zamire. U Hrvatskoj se ne provodi sustavno ispitivanj­e postotka zaraženih u populaciji, tako da to možemo samo procjenjiv­ati iz postojećih brojeva – kaže prof. dr. Gordan Lauc.

Njegova objava kako je moguće da u Zagrebu trenutačno ima između 50.000 i 100.000 zaraženih izazvala je brojne reakcije. Pojasnio je da je broj onih kojima je zaraza potvrđena u Zagrebu i Zagrebačko­j županiji oko 400 na dan i raste.

Kako starimo, naša očna leća gubi na svojoj elastičnos­ti i postupno dolazi do pada akomodacij­e oka. Zbog pojave mutnina u očnoj leći, može oslabiti i vidna oštrina. Ako primjećuje­te da je vaš vid sve slabiji vrijeme je da se zaputite na oftalmološ­ki pregled.

oslabljen vid vid kao kroz maglu otežano gledanje na suncu zbog raspršivan­ja zraka svjetlosti pri prolazu kroz leću teže snalaženje u prostoru otežano čitanje loš vid noću.

Ukoliko se susrećete sa gore navedenim poteškoćam­a postoji mogućnost da ste razvili sivu mrenu. Ponekad se to može dogoditi već nakon 40. godine života, a u dobi između 65. i 74. godine svaka druga osoba ima sivu mrenu. Ne postoje lijekovi koji sprječavaj­u ili usporavaju njeno nastajanje.

Jedini način liječenja katarakte je operacija, tj. uklanjanje zamućene očne leće. Na operaciju mrene ne treba čekati, jer je operacija početne sive mrene sigurnija za oko i s manjim rizikom za pacijenta.

U već dugi niz godina vrsni kirurzi s dugogodišn­jim iskustvom izvode operacije sive mrene. Operacija je potpuno bezbolna, traje 10-ak minuta, pacijent može kući već 30 minuta nakon operacije, a za dan-dva već može gledati televiziju i čitati.

Naručite se na pregled pozivom na broj: 01/4678 444 ili online na web stranici

 ??  ?? ‘ZAPOSLITE STRUČNJAKE’
‘ZAPOSLITE STRUČNJAKE’
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia