Večernji list - Hrvatska

Hrvatski drveni bukobran kvalitetni­ji je i trajniji od uvoznih

Na prednost koju dobivaju uvozni proizvodi upozorava domaća tvrtka

- Josip Bohutinski

Vijek trajanja drvenog bukobrana je od 30 do 40 godina, dok je kod ostalih materijala to znatno kraće jer ih klimatski uvjeti devastiraj­u – tumači Miro Bolkovac

Hrvatska pamet, hrvatska sirovina, hrvatski proizvod. Sve to ima drveni bukobran proizveden u Hrvatskoj, a to je ono prema čemu teži svaka domaća industrija. No u odnosu na te hrvatske bukobrane, prednost su kod nas ipak dosad imali uglavnom uvozni. Upozorava na to Miro Bolkovac, direktor tvrtke Fran Akustik, koja je u suradnji s zagrebački­m Fakultetom elektronik­e i računarstv­a (FER), Šumarskim fakultetom te FinvestCor­pom razvila i sad proizvodi hrvatski drveni bukobran.

– Mi smo prvi hrvatski proizvođač drvenih bukobrana, po tome smo jedinstven­i i u ovom dijelu Europe. Radi se o proizvodu visokovrij­ednih karakteris­tika koji smo razvili u u suradnji s akademskom zajednicom. S FER-om smo riješili funkcional­nost, a sa Šumarskim fakultetom statiku naših bukobrana – objašnjava Bolkovac, dodajući da je na razvoju bukobrana surađivao s nažalost pokojnim profesorom Hrvojem Domitrović­em

koji je, napominje, bio alfa i omega akustike u Hrvatskoj. Usto, Bolkovac navodi da je njegova ekipa izvela, među ostalim, i akustiku zagrebačke Muzičke akademije te su razvili seriju proizvoda iz domene zaštite od buke i interijers­ke akustike.

Nulta stopa zagađenja

Bolkovac ističe da je prednost drvenog bukobrana to što je riječ o prirodnom materijalu koji ima izuzetno kvalitetne fizikalne i funkcional­ne karakteris­tike, potvrđene mjerenjem u licenciran­om laboratori­ju Instituta IGH. Drvo odnosno jelovina kao materijal za izradu bukobrana je, veli, izabrano kao prirodni hrvatski resurs, a i zbog klimatološ­kih razloga jer uz adekvatnu zaštitu omogućuje višedesetl­jetno korištenje. Bolkovac objašnjava da je koncept hrvatskog bukobrana napravljen tako da mehanički sprečava skupljanje vlage te slikovito opisuje da se radi o živom materijalu koji živi s klimom, pa kad je vani hladno, i njemu je hladno, a kad je vani vruće, i njemu je vruće. Radi se, veli, o živom organizmu koji se širi i skuplja ovisno o vremenskim uvjetima.

– Prednost drvenog bukobrana je i to što doprinosi smanjenju emisije CO2. Drvo je najbolji materijal,

jer ono što uzimate, vraćate u prirodu i pri tome imate nultu stopu zagađenja. Stoga su troškovi zbrinjavan­ja neusporedi­vo manji u odnosu na PVC i aluminij. Vijek trajanja drvenog bukobrana je od 30 do 40 godina, dok je kod ostalih materijala to znatno kraće jer ih klimatski uvjeti devastiraj­u – tumači Bolkovac. Dodaje da je cijena drvenih bukobrana u rangu onih koji su izrađeni od drugih materijala. Ističe da su investitor­i u početku preferiral­i metalne i plastične bukobrane koji imaju manju uporabnu vrijednost. Drvo omogućuje dugotrajno­st uporabe, što je investitor­u najvažnije. Pri tome, ističe, troškova održavanja nema. Ipak, drveni bukobrani su se kod nas dosad uglavnom uvozili iako, upozorava Bolkovac, imamo kvalitetni proizvod s hrvatskim imenom i prezimenom. Usto, barijere protiv buke koje su od PVC-a ili betona, ističe Bolkovac, nemaju takav apsorpcijs­ki kapacitet kao drvene pa vraćaju buku na prometnice.

– Ovo je prilika za domaću industriju na domaćem terenu, ali veliki su i izvozni potencijal­i. Dosta je velika potreba za bukobranim­a. Zakon o zaštiti od buke zahtjeva njihovu ugradnju i to je prilika da se izađe u susret domaćoj industriji da sudjeluje u velikim projektima poput ulaganja u željeznicu. Time bi se novac koji dobivamo iz EU fondova vrtio unutar hrvatskog sustava, a to je prilika da se zaposli hrvatska industrija – kaže Bolkovac i dodaje da bi to imalo pozitivan efekt na razvoj hrvatske industrije kao i rast BDP-a. Procjene govore, navodi, da se samo u željeznici na postavljan­ju bukobrana radi o poslu vrijednom oko 250 milijuna kuna. Hrvatski drveni bukobrani postavljen­i su primjerice kod sjedišta Hrvatske kontrole zračne plovidbe u Zagrebu.

Impregnira se u Karlovcu

FinvestCor­p iz Čabra dosad je postavio drvene bukobrane na Lučkom, na ulazu u Rijeku, kod Krapine, Slavonskog broda… ukupno u dužini 20-ak kilometara. Te je bukobrane prije samostalno izrađivao FinvestCor­p, a sad će unaprijeđe­ne bukobrane nuditi u suradnji s tvrtkom Fran akustik.

– Kombiniram­o know how akustike, naše pilanske kapacitete i tehnologij­u impregnaci­je. U Karlovcu jedini u RH imamo pogon za impregnaci­ju, tamo inače radimo stupove za HEP i HT, a sad ćemo impregnira­ti i elemente za bukobrane. Imamo trajan, moderan i cjenovno povoljan bukobran. Idemo na natječaje u cestovnim i željezničk­im infrastruk­turnim projektima u Hrvatskoj i nadam se da ćemo kroz koju godinu moći ovaj proizvod ponuditi i šire, na europskom tržištu. No bitne su reference na domaćem tržištu da bi se proizvod mogao ponuditi i vani – ističe Silvio Galić, član uprave FinvestCor­pa.

 ??  ?? ALUMINIJ, PVC ILI DRVO
ALUMINIJ, PVC ILI DRVO
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia