Večernji list - Hrvatska

Prepolovlj­en broj brakova sklopljeni­h u Hrvatskoj

-

Od 1. travnja do kraja lipnja ove godine u Hrvatskoj je sklopljeno 2545 brakova. Prema podacima koje je u najnovijem statističk­om prikazu objavilo Ministarst­vo pravosuđa i uprave, u ta tri mjeseca sklopljeno je znatno više građanskih brakova od crkvenih.

U crkvama se vjenčalo 988 parova, a samo u matičnom uredu njih 1557. U prva tri mjeseca ove godine evidentira­no je 1968 brakova, što znači da je u prvoj polovici godine vjenčano ukupno 4513 parova. Crkvenih je bilo u tih šest mjeseci 1455, a građanskih 3058. U prvoj polovici godine, u vrijeme koje obuhvaća i razdoblje kad je Hrvatska bila u “lockdownu”, registrira­no je i 30 brakova među strancima i 389 mješovitih. U istom razdoblju sklopljeno je i 21 životno partnerstv­o među osobama istog spola, i to u Zagrebačko­j, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinsk­oj, Osječko-baranjskoj županiji i Istarskoj županiji te u Gradu Zagrebu. Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci prošle godine vjenčana su 8552 para. Među njima je 7732 hrvatska i 731 strani.

U prvoj polovini prošle godine sklopljeno je 4516 građanskih brakova, a ostali su sklopljeni u crkvama. Životnih partnersta­va među osobama istog spola u prvih šest mjeseci prošle godine bilo je 19, objavilo je Ministarst­vo pravosuđa i uprave u svojim redovitim statističk­im prikazima.

 ??  ?? U PRVIH ŠEST MJESECI ove godine bilo je 4513 vjenčanja
U PRVIH ŠEST MJESECI ove godine bilo je 4513 vjenčanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia