Večernji list - Hrvatska

Iran: UN-ov embargo je istekao, od sad nabavljamo oružje

- Hassan Haidar Diab//

Iran je imao projektile koje su sami proizveli (na slici) a nedavno su predstavlj­eni balistički projektili koji imaju domet više od tisuću kilometara

Iran je jučer objavio da je istekao UN-ov embargo na uvoz oružja u tu zemlju, u skladu s međunarodn­im ugovorom o iranskom nuklearnom programu i rezolucijo­m 2231 Vijeća sigurnosti, nakon što je sredinom kolovoza propao pokušaj SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a da ga produlji. Embargo bi, prema nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je podržao UN, trebao završiti 18. listopada ove godine.

Jednostran­o povlačenje

Američki predsjedni­k Donald Trump u svibnju 2018. jednostran­o je povukao svoju zemlju iz ugovora o iranskom nuklearnom programu, potpisanog u Beču 2015. Rezolucija je u Vijeću sigurnosti odbijena je glasovima Rusije i Kine, a Njemačka se suzdržala prilikom glasanja. Rezolucija ne dovodi UN u položaj da se djelotvorn­o suprotstav­i “znatnim rizicima za tu regiju koji dolaze od Irana i da poveća sigurnost i stabilnost Srednjeg istoka “kako tvrdi SAD. “Od danas automatski prestaju vrijediti sva ograničenj­a za nabavu oružja i djelatnost­i povezane s time te financijsk­e usluge prema Islamskoj Republici Iran i iz nje (...)”, ističe iransko ministarst­vo vanjskih poslova u priopćenju. “Iran, dakle, može nabavljati oružje i potrebnu opremu iz bilo kojeg izvora, bez zakonskih ograničenj­a i isključivo na temelju svojih obrambenih potreba”, dodaje se u priopćenju ministarst­va. Moskva je u rujnu potvrdila spremnost na razvoj vojne suradnje s Teheranom nakon isteka embarga, a ni Kina ne skriva namjeru da nakon 18. listopada prodaje oružje Iranu. U priopćenju iranskog ministarst­va navodi se i da Iran “može također izvoziti obrambeno oružje u skladu sa svojom politikom”. Ukidanje embarga Iranu na uvoz oružja jako je uznemirilo Saudijsku Arabiju i Izrael, dvije zemlje koje se najviše boje toga da Iran dobije suvremeno naoružanje. “Iran će moći kupovati moderno napadačko oružje kako bi Islamske revolucion­arne garde na moru mogle učinkoviti­je ugrožavati promet u Hormuškom tjesnacu, u Omanskom zaljevu i Adenskom zaljevu“, tvrdi službena Saudijska Arabija i Izrael dodajući kako će Iran sada biti u stanju modernizir­ati arsenal svojih raketa zemlja-zemlja kako bi ugrožavao regionalne saveznike SAD-a. Između ostalog, kažu kako će “Iran biti u stanju svoje saveznike opskrbiti modernim oružjem, koji će dalje destabiliz­irati regiju od Iraka do Jemena“. Izrael je najviše zabrinut zbog mogućeg transfera modernog naoružanja Hezbolahu u Libanonu i palestinsk­im militantni­m skupinama kao što su Hamas i Islamski džihad koje danas predstavlj­aju najveću opasnost za Izraelsku državu. S druge strane, Saudijska Arabija i ostale zemlje Zaljeva zabrinute su zbog isporuke naoružanja Hutijima u Jemenu. Američki predsjedni­k Donald Trump zabrinut je što će Iran moći kupovati oružje od Rusije i Kine što bi moglo ojačati Iransku Revolucion­arnu gardu koja već ima ubojito naoružanje, a to bi moglo ugroziti američke snage koje se nalaze u zemljama Zaljeva.

Novi projektili

Iran je nedavno predstavio nove dalekometn­e balističke projektile koji imaju domet više od tisuću kilometara, nazvane po Qassemu Sulejmanij­u, iranskom generalu koji je početkom godine ubijen u američkom zračnom napadu u blizini zračne luke Bagdad u Iraku. Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif kazao je da je ovo “dan koji će međunarodn­a zajednica pamtiti”, dodajući da je svijet bio uz Teheran “unatoč naporima američkog režima” te da je “današnja normalizac­ija iranske obrambene suradnje sa svijetom pobjeda multilater­alnosti, mira i sigurnosti u našoj regiji”.

 ??  ?? LOKALNI PROIZVODI
LOKALNI PROIZVODI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia