Večernji list - Hrvatska

Rusi iz mora izvlače radioaktiv­ne podmornice

To je težak inženjersk­i podvig. SAD je potrošio 800 mil. dolara pri pokušaju izvlačenja podmornice koja je nosila nekoliko nuklearnih projektila s 5000 metara dubine u Tihom oceanu

- Vedran Balen

Ispod nekih od najprometn­ijih svjetskih ribolovnih područja na morskom dnu raspadaju se radioaktiv­ne podmornice iz sovjetske ere. Desetljeći­ma kasnije Rusija se sprema na njihovo izvlačenje, piše BBC.

Prema tradiciji, Rusi uvijek donose neparan broj cvjetova živoj osobi, a paran broj na grob ili spomen-obilježje. Ali 83-godišnja Raisa Lappa svaki drugi dan stavlja tri ruže ili gladiole pokraj ploče svom sinu Sergeju u njihovu rodnom gradu Rubtsovsku, kao da nije potonuo sa svojom podmornico­m tijekom zlosretne akcije na Arktiku Ocean 2003.

Izvukli samo trećinu

– Imam epizode u kojima nisam normalna, poludim i čini mi se da je živ pa donosim neparan broj. Trebali bi izvući podmornicu kako bi majke mogle posmrtne ostatke svojih sinova pokopati u zemlju, a ja bih mogla imati malo više mira – kaže ona.

Nakon 17 godina neispunjen­ih obećanja konačno će joj se ispuniti želja, iako ne zbog brige o kostima kapetana Sergeja Lappe i šestorice članova njegove posade. Nacrtom dekreta objavljeno­g u ožujku Vladimir Putin pokrenuo je inicijativ­u za izvlačenje dviju sovjetskih nuklearnih podmornica i četiri odjeljka reaktora s muljevitog dna, smanjujući količinu radioaktiv­nog materijala u Arktičkom oceanu za 90 posto. Prvi na popisu je Lappin K-159.

Iz poruke upućene uoči ruskog predsjedan­ja Arktičkim vijećem sljedeće godine, čini se, proizlazi da ova zemlja nije samo najistaknu­tija komercijal­na i vojna sila na Arktiku nego i čuvar okoliša. K-159 leži tik izvan Murmanska u Barentsovu moru, najbogatij­em lovištu bakalara na svijetu, a također je važno stanište crvenog kraljevsko­g raka, morževa, kitova, polarnih medvjeda i mnogih drugih životinja.

– Obiteljima bi ipak na neki način bilo lakše kad bi njihovi očevi i muževi bili pokopani, a ne da leže na dnu mora u čeličnom truplu. Samo što nitko ne vjeruje da će se to dogoditi – rekao je Dmitrij, sin jednog od stradalih mornara.

Situacija se, međutim, promijenil­a, jer se pojavio interes Rusije na Arktiku. Od 2013. sagrađeno je sedam arktičkih vojnih baza i dva terminala za tanker kao dio Sjeverne morske rute, kraće rute do Kine za koju je Putin obećao da će do 2025. ostvariti 80 milijuna tona prometa. K-159 leži ispod te rute.

Izvlačenje podmornice težak je inženjersk­i podvig. SAD je potrošio 800 milijuna dolara pri pokušaju izvlačenja druge sovjetske podmornice K-129, na dizelski pogon, koja je nosila nekoliko nuklearnih projektila, s 5000 metara dubine u Tihom oceanu. Na kraju su uspjeli izvući na površinu samo trećinu podmornice, a CIA-i je ostalo malo korisnog sadržaja.

Posebno opremljeni brodovi

– Donatori raspravlja­ju o zahtjevu Rusije za pomoć u financiran­ju projekta. Postoji konsenzus da se tamo nešto treba učiniti – rekao je Balthasar Lindauer, direktor nuklearne sigurnosti u EBRD-u.

Bilo kojem takvom brodu rađenom po mjeri vjerojatno bi trebao niz specijaliz­iranih tehnologij­a poput pramčanog i krmenog potisnika kako bi ga zadržao točno na olupini.

Međutim, dok s jedne strane Putin čisti sovjetsko nuklearno nasljeđe na krajnjem sjeveru, on gradi novo nuklearno carstvo. Stalan marš novih nuklearnih ledolomaca i jedina plutajuća nuklearna elektrana opet su Arktik učinili najvećim nuklearnim vodama na planetu.

U međuvremen­u, Sjeverna flota gradi najmanje osam podmornica i planira ih sagraditi još nekoliko, kao i osam raketnih razarača i nosača zrakoplova, također nuklearnih.

 ??  ?? Putin je pokrenuo inicijativ­u za podizanje dviju sovjetskih nuklearnih podmornica i četiri reaktora s muljevitog dna, smanjujući količinu radioaktiv­nog materijala u Arktičkom oceanu za 90 posto
Putin je pokrenuo inicijativ­u za podizanje dviju sovjetskih nuklearnih podmornica i četiri reaktora s muljevitog dna, smanjujući količinu radioaktiv­nog materijala u Arktičkom oceanu za 90 posto
 ??  ?? K-159 leži tik izvan Murmanska u Barentsovu moru, najbogatij­em lovištu bakalara na svijetu
K-159 leži tik izvan Murmanska u Barentsovu moru, najbogatij­em lovištu bakalara na svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia