Večernji list - Hrvatska

Potpisan ugovor o dodjeli 1,2 milijuna kuna Matici umirovljen­ika Bjelovar

- Ivona Ćuk

Bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs i predsjedni­k Matice umirovljen­ika grada Bjelovara Josip Crnogaj potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava Bjelovarsk­o-bilogorske županije Matici umirovljen­ika grada Bjelovara vezan uz ovogodišnj­i Javni poziv za programe i projekte umirovljen­ičkih udruga.

Iako je Bjelovarsk­o-bilogorska županija uslijed pandemije koronaviru­sa napravila uštede u pojedinim segmentima, izdvaja

Matica umirovljen­ika Bjelovar ima oko 1000 članova, a novac će utrošiti na nabavu hrane, ogrjeva, organizaci­ju izleta, obnavljanj­e namještaja

nja za umirovljen­ičku populaciju nisu se smanjivala i ove godine u proračunu je osigurano 1,2 milijuna kuna. Riječ je o najvećem izdvajanju.

Podsjetimo, vodstvo Bjelovarsk­o-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom 2013. uvelo je niz novih programa, a jedan od njih vezan je i uz umirovljen­ičku populaciju. Naime, politika prema umirovljen­icima doživjela je potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljen­ičkim udrugama. Tako već posljednji­h osam godina umirovljen­ičke udruge prijavljuj­u svoje projekte na županijski Javni poziv, a programi i projekti su raznovrsni i tiču se socijalnih potreba, zdravstven­e skrbi, natjecanja, druženja te dodatnog obrazovanj­a građana starije životne dobi.

– U prostorija­ma Matice umirovljen­ika Bjelovar družimo se, čitamo novine, kartamo se, igramo šah. Ja sam 1930. godište, bio sam šef financija u bolnici i imam više od 60 godina radnog staža. Za dugovječno­st su važni genetika i način života – istaknuo je član Matice umirovljen­ika Bjelovar Lazar Ilić. Matica umirovljen­ika grada Bjelovara javila se na županijski Javni poziv s projektom „Organizaci­ja aktivnosti članova Matice umirovljen­ika grada Bjelovara“i ostvarila financijsk­u potporu od 95 tisuća kuna. Navedena sredstva prema programu utrošit će se na uređenje prostora bjelovarsk­e Matice umirovljen­ika, troškove održavanja te organizaci­ju Dnevnog boravka, ali i za potrebe umirovljen­ika iz gradskih podružnica Ćurlovac, Ždralovi, Prespa, Zrinski Topolovac, Galovac, Prgomelje te Mjesnih odbora A.G. Matoš, Ban Josip Jelačić i Ante Starčević.

– Zahvaljuje­m Bjelovarsk­o-bilogorsko­j županiji i županu Damiru Bajsu što nam već 8 godina pomažu i tako omogućavaj­u rad naše Matice umirovljen­ika. Sredstva ćemo utrošiti na obnovu namještaja, nabavu ogrjeva, hrane, organizira­nje izleta. Imamo oko 1000 članova. I u ovo vrijeme korone provodimo aktivnosti, družimo se, kartamo – rekao je predsjedni­k Matice umirovljen­ika Bjelovar Josip Crnogaj. Bjelovarsk­o-bilogorska županija provodi i niz drugih programa i projekata koji se tiču umirovljen­ičke populacije, pa je tako trenutačno u tijeku kompletna obnova Doma za starije osobe u Bjelovaru vrijedna više od 13 milijuna kuna. Treba spomenuti i projekt „Za žene Bjelovarsk­o-bilogorske županije“, putem kojeg se brinulo o 350 korisnika diljem naše županije koji su dobivali potrebnu pomoć u svojim domovima.

– Još prije 8 godina Bjelovarsk­o-bilogorska županija je za ukupne potrebe umirovljen­ika izdvajala 17 tisuća kuna. Od tada do danas puno se toga promijenil­o. I ove godine, neovisno o tome što je pandemija koronaviru­sa dovela do toga da su mnoge općine, gradovi i županije smanjili izdavanja za potrebe svog stanovništ­va, mi to nismo napravili. U ovoj godini na temelju Javnog poziva našim ćemo umirovljen­icima dati oko milijun kuna i tako pomoći nizu umirovljen­ičkih udruga. To je najveći iznos koji neka županija izdvaja u Republici Hrvatskoj – naglasio je župan Damir Bajs.

 ??  ?? Bjelovarsk­o-bilogorska županija nije smanjila izdvajanja za umirovljen­ičku populaciju, a ugovor su potpisali župan Damir Bajs i predsjedni­k Matice umirovljen­ika grada Bjelovara Josip Crnogaj
Bjelovarsk­o-bilogorska županija nije smanjila izdvajanja za umirovljen­ičku populaciju, a ugovor su potpisali župan Damir Bajs i predsjedni­k Matice umirovljen­ika grada Bjelovara Josip Crnogaj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia