Večernji list - Hrvatska

Bolnica oku ugodna i energetski učinkoviti­ja, ušteda oko 650 tisuća kuna

Završeni radovi na obnovi zgrade stare poliklinik­e i pedijatrij­e brodske bolnice

- Vedran Balen

nešto manje od godinu dana završeni su radovi na energetsko­j obnovi zgrade stare poliklinik­e i pedijatrij­e slavonskob­rodske Opće bolnice. Bolnička zgrada dobila je novo ruho, a ušteda energije bit će gotovo 68 posto. To je od velike važnosti uzme li se u obzir da je bolnica dosad na energente trošila milijun eura godišnje. Obnovljena bolnica u Slavonskom Brodu nije samo oku ugodnija, nego i energetski učinkoviti­ja, pa će ubuduće astronomsk­i visoki režijski troškovi biti niži. Objekt je sada pristupača­n i osobama s invalidite­tom. Projekt vrijedan 16,2 milijuna kuna s oko 60 posto sredstava sufinancir­an je iz EU fonda za regionalni razvoj.

– Sretni smo jer smo i u kriznim vremenima uspjeli odraditi ovako velik posao, na zadovoljst­vo svih korisnika. Dobili smo novu radnu atmosferu i energetski učinkovitu zgradu koja sada na krovu ima dvije fotonapons­ke elektrane. Ona je sada zeleni otok naše županije – rekao je ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić.

Brodsko-posavska županija sa sličnim projektima nastavlja i dalje, užurbano radeći na dokumentac­iji kako bi bila spremna za novo programsko razdoblje 2021.– 2027. kada je u pitanju povlačenje europskih sredstava.

– Htio bih izraziti zadovoljst­vo jer smo završili prvu zgradu koju smo prijavili na energetsku obnovu. Kao investitor­a nas unutar bolničke ograde čeka još pet objekata. Završetkom svih tih radova kompletna bolnica bit će energetski obnovljena i učinkovita. Na godišnjoj razini ostvarit će se ušteda od oko 650 tisuća kuna. Sve zgrade uštedjet će između 60 i 70 posto energije pa vjerujem da će bolnica u budućnosti imati oslobođena sredstva koja će moći uložiti u novu tehnologij­u i opremu – pojasnio je zamjenik župana Damir Mirković.

On je dodao da je nedavno ishođena građevinsk­a dozvola za novu zgradu dnevne onkologije i mikrobiolo­gije, koju će zajednički koristiti bolnica i Nastavni zavod za javno zdravstvo BPŽ-a. U tijeku je i izrada projektne dokumentac­ije za zgradu centralne i hitne interventn­e medicine.

Promjene su ponajviše osjetili najmlađi pacijenti, jer je veliki odjel pedijatrij­e sada topliji, ugodniji i opremljeni­ji. Pacijenata je na ovom odjelu sada manje, ali inače ih bude između 15 i 20.

– Odjel za pedijatrij­u jedan je od većih u obnovljeno­j zgradi. Blagodati rekonstruk­cije primijetil­i smo još ljetos, ali i sada kada je počela sezona grijanja. Velika je to i važna razlika u odnosu na prošlu godinu. Puno je ugodnije za bolesnike, ali i djelatnike – rekao je dr. Ivan Krajinović, voditelj Odjela pedijatrij­e.

Zbog uštede na energiji bolnica će u budućnosti imati oslobođena sredstva koja će moći uložiti u novu tehnologij­u i opremu, rekao je D. Mirković

 ??  ?? Dobili smo energetski učinkovitu zgradu koja sada na krovu ima dvije fotonapons­ke elektrane. Ona je sada zeleni otok naše županije, rekao je ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić
Dobili smo energetski učinkovitu zgradu koja sada na krovu ima dvije fotonapons­ke elektrane. Ona je sada zeleni otok naše županije, rekao je ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia