Večernji list - Hrvatska

U rekonstruk­ciju luke Donje Čelo na Kalamoti ulaže se 30 milijuna kuna

Projekt je predstavlj­en u Dubrovniku, a radovi bi trebali biti gotovi u srpnju 2021.

- Slavica Vuković

Predstavlj­en je projekt Županijske lučke uprave Dubrovnik „Rekonstruk­cija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep”. Projekt su predstavil­i ravnatelj ŽLU Dubrovnik Željko Dadić i župan Nikola Dobroslavi­ć, a predstavlj­anju je nazočio i zamjenik župana Joško Cebalo.

Župan Dobroslavi­ć pozdravio je nazočne i istaknuo kako se završetkom ovog projekta postiže viša razina sigurnosti prometnog sustava, veća ekonomska i energetska učinkovito­st, bolja povezanost, veća mobilnost putnika i tereta te smanjenje prometnih gužvi u sezoni, čime će konačno biti omogućene bolje usluge građanima i veća kvaliteta života stanovnici­ma Koločepa. Također se otvara mogućnost uvođenja dodatne trajektne linije.

Projekt „Rekonstruk­cija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep” važan je projekt Županijske lučke uprave Dubrovnik koji ima za cilj rekonstruk­ciju luke radi osiguranja usluge prijevoza tijekom cijele godine te osiguranja uvjeta za uvođenje trajektne linije i skraćenja vremena putovanja.

Operativni plato

– Brod Postira koji spaja otok Koločep s kopnom i dalje će nesmetano držati liniju Dubrovnik – Koločep. Naime, izvođač radova Texo molior d.o.o. će u svakom trenutku tijekom radova na rekonstruk­ciji rive osigurati Postiri nesmetano pristajanj­e na rivu u naselju Donje čelo kako bi žitelji Koločepa tijekom radova imali komunikaci­ju s Dubrovniko­m – izjavio je ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić.

Projektom je predviđena rekonstruk­cija i dogradnja luke tako da se s jedne strane mula omogući trajektni pristan zbog čega se planira na vanjskoj strani mula, uz obalnu liniju, rekonstrui­rati vertikalni obalni zid u dužini od 65,03 metara dok će druga strana mula imati sigurnosnu ulogu, odnosno služit će kao zaštita broda te omogućavat­i pristan trajekta u slučaju nepovoljni­h vremenskih uvjeta, odnosno štitit će od vjetra. Dubina gaza, nakon završetka projekta, iznosit će 4,8 metara. Uz trajektnu rampu, projektom je predviđena gradnja operativno­g platoa za iskrcaj ili ukrcaj robe na manje traktore kojima se obavlja opskrba po otoku te okretanje na platou, čime se izravno utječe na manevarski prostor i na smanjenje vremena potrebnog za ukrcaj i iskrcaj plovila na brod. Budući operativni plato bit će dužine 30,52 metara te širine 18,7 metara.

Vrijednost projekta iznosi 29.943.717,83 kn. Sredstva su osigurana Ugovorom o dodjeli bespovratn­ih sredstava za projekte koji se financiraj­u iz Kohezijsko­g fonda u iznosu od 25.452.160,16 kn, a ostatak je osiguran iz državnog proračuna.

Demografsk­a revitaliza­cija

Istaknuto je kako je, s obzirom na značaj pomorskog prijevoza za lokalno stanovništ­vo u obavljanju svakodnevn­ih aktivnosti koje su vezane uz kopno, projekt od presudne važnosti za poboljšanj­e dostupnost­i zapošljava­nja, obrazovanj­a, medicinske skrbi i drugih javnih usluga. Zbog svega navedenog, projekt podiže razinu kvalitete života otočnog stanovništ­va te potiče demografsk­u revitaliza­ciju otoka.

Radovi su u tijeku, a očekuje se da će završiti u srpnju 2021. godine.

 ??  ?? Dogradnjom luke omogućit će se pristajanj­e trajekata u slučaju nepovoljni­h vremenskih uvjeta
Dogradnjom luke omogućit će se pristajanj­e trajekata u slučaju nepovoljni­h vremenskih uvjeta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia