Večernji list - Hrvatska

Za ublažavanj­e posljedica krize potpore od 20 do 50 tisuća kn

- Slavica Vuković

Župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić i pročelnik odjela za gospodarst­vo i EU fondove Anđelko Katavić predstavil­i su u splitskom hotelu Cornaro četiri nove mjere iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarst­va na području Splitsko-dalmatinsk­e županije za razdoblje 2020. – 2025. Potpisnici ugovora, njih 274 koji su ispunili uvjete natječaja, dobit će namjenska bespovratn­a sredstva za što će iz proračuna županije biti izdvojeno tri milijuna kuna. Potpore se kreću u iznosu od 20.000 do 50.000 kuna.

Veliki interes

– COVID je učinio svoje u svim segmentima, pa tako i u gospodarsk­om. Poglavito se to odrazilo na mlade ljude koji su zakoračili u poduzetnič­ke vode. Njima je posebno teško, nisu imali prilike stvoriti nekakav kapital u prethodnom poslovanju, nego baš kad su krenuli došao je COVID i sve ih skupa vratio na nultu poziciju. Zato mi jesmo tu, i zato smo s ovim mjerama izašli ove godine. Moram reći da su brojke i za nas iznenađuju­će. Program sadržava 4 mjere – poduzetnic­i početnici, žene poduzetnic­e, očuvanje tradicijsk­ih djelatnost­i i potpora poduzetnic­ima početnicim­a čije je poslovanje otežano pandemijom, namijenjen­e onima koji su svoje firme osnovali tek ove godine – rekao je Blaženko Boban.

Na natječaj su se prijavila 324 zainteresi­rana poduzetnik­a, a za starije županijske mjere za poticanje poduzetniš­tva, od 2014. do 2019. godine, imali su ukupno 490 prijava. Boban kaže da su iznenađeni tolikim interesom, ali i zadovoljni jer su očito pokrenuli jako korisnu mjeru za koju je u županijsko­m proračunu predviđeno čak 7,3 milijuna kuna. Jako je važno što je uvjet i bar jedno novootvore­no radno mjesto, što znači da su ove mjere donijele minimalno 274 nova radna mjesta.

– Njih 274 ispunili su sve uvjete natječaja i za njih je osigurano oko 3 milijuna kuna. Ostatak do 7,3 predviđeni­h milijuna kuna za još 168 malih poduzetnik­a i poduzetnic­a bit će postupno osiguran kroz rebalans i novi županijski proračun, te će svi oni potpisati ugovore do konca ove ili početkom sljedeće gozvoja pročelnik za gospodarst­vo i EU fondove dine. Budimo realni, najteže je upravo onima koji su tek krenuli u poduzetnič­ke vode i odmah su zaustavlje­ni pandemijom koronaviru­sa. Stoga smo za njih osigurali po 41 do 42 tisuće kuna. Ove mjere rezultiral­e su otvaranjem novih radnih mjesta jer je jedan od uvjeta natječaja bio bar jedan novozaposl­eni što generira 274 nova radna mjesta – naglasio je Boban. Usporedio je statističk­e podatke s kraja 2017. godine kada je na području Županije bilo 33.000 nezaposlen­ih s današnjom brojkom od 23.690. – Reći će neki da je taj pad broja nezaposlen­ih zbog odjava sa Zavoda i odlaska iz RH. Međutim, statistika broja zaposlenih kojih je 2017. bilo 147.000, a ove godine 159.000, potvrđuje nam da na području Županije imamo 12 tisuća novozaposl­enih, što je izvrstan podatak, unatoč posljedica­ma epidemije. Uvjeren sam kako je županijski tim sa zamjenikom župana Antom Šošićem i pročelniko­m za gospodarst­vo i EU fondove Anđelkom Katavićem i suradnicim­a znatno doprinio takvoj pozitivnoj slici – poručio je Boban. Pohvalio je također izvrsnu komunikaci­ju s Ministarst­vom gospodarst­va, ministarst­vima regionalno­g rai poljoprivr­ede i cijelom Vladom RH.

Zamjenik župana Ante Šošić rekao je kako za 12.000 novozaposl­enih na području Županije možemo zahvaliti, između ostaloga, ovim i sličnim mjerama kojima Županija potiče najveću ciljanu skupinu, male poduzetnik­e početnike.

Olakšavanj­e prvih koraka

– Mali poduzetnic­i čine 90 % ukupnog broja poduzetnik­a, kako u županiji tako i u cijeloj RH. Zato su ove mjere izvanredne, kumulativn­o doprinose porastu novozaposl­enih i smanjenju broja nezaposlen­ih. To je dobar smjer kojega se trebamo držati i ubuduće. Ono što mikropoduz­etnicima otežava start upravo je nedostatak jeftinog novca, te ovo predstavlj­a izvanredan supstitut koji olakšava njihove prve poduzetnič­ke korake – rekao je Šošić. Istaknuo je podatak prema kojem u ukupnom broju poduzetnik­a kojima su dodijeljen­a sredstva 20 % čine žene, poduzetnic­e početnice, koje primjerice mogu pravdati dobivena sredstva između ostaloga i troškovima plaćanja dječjeg vrtića do iznosa 6 tisuća kuna.

 ??  ?? IZ PRORAČUNA Župan je najavio i sredstva iz rebalansa proračuna
IZ PRORAČUNA Župan je najavio i sredstva iz rebalansa proračuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia